Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas vīriešu un sieviešu izlasēm olimpiskajā sporta veidā regbijā-7 Rīgā gaidāmajā Eiropas čempionātā A divīzijā, kas ir otra spēcīgākā, izvirzīts mērķis iekļūt vietu spēcīgāko komandu pulkā.

"Mūsu valsts regbijs ir ieguvis atzinību par līdzšinējo darbu. Kā rādītājs tam kalpo šis uzticētais čempionāts. Tas būs arī kā ievērojams pasākums, kas nākotnē varētu celt Latvijas regbija līmeni. Ceru, ka šis turnīrs papildus iedvesmu radīs bērniem un jaunatnei. Rīgas dome ir sniegusi iespējami lielāko atbalstu, tāpat vēlos izcelt LU stadionu kā labu vietu spēļu uzņemšanai," trešdien preses konferencē izteicās Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Sporta pārvaldes vadītājs Kārlis Villerušs.

Čempionāta valstisko nozīmi izcēla arī Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidents Juris Silovs.

"Ja godīgi, dabūt čempionātu uz Latviju nebija viegli. Liels paldies Starptautiskajai regbija federācijai (FIRA-AER), kas uzticēja mums rīkot šo turnīru. Apstiprinājumu par čempionāta norisi Latvijā saņēmām janvārī, tāpēc viss šis periods bijis ļoti saspringts. Viss joprojām ir darba procesā, cenšoties panākt, lai turnīrs norisinās pēc iespējas augstākā līmenī," izteicās Silovs. "Šis Latvijai ir pirmais šāda mēroga regbija pasākums, un es ceru, ka čempionāts norisināsies ne sliktāk kā citās valstīs, kur tas līdz šim ir pabijis."

"Spēlētāji turnīram ir ļoti nopietni gatavojušies. Izvirzītais mērķis ir iekļūt nākamajā kārtā. Varbūt meitenēm tas būs nedaudz grūtāk sasniedzams mērķis, tomēr visu laukumā noteikts cīņasspars un raksturs," piebilda Silovs.

Eiropas čempionāts regbijā-7 sieviešu komandām otrajā divīzijā risināsies Rīgā, LU stadionā, 2. un 3.jūlijā. Sacensībās piedalīsies Šveice, Beļģija, Latvija, Andora, Čehija, Austrija, Horvātija, Bulgārija, Izraēla, Ukraina, Malta un Norvēģija. Katru dienu spēles sāksies plkst.10, bet beigsies plkst.18.30.

"Uzsākot čempionātu, man ir dalītas jūtas, jo vairākas meitenes tikko beigušas vidusskolu un aizbraukušas uz ārzemēm. Tāpat vairākas meitenes aktīvi strādā, kas traucē nodoties regbijam un treniņiem," uzskata Latvijas regbija-7 sieviešu izlases galvenais treneris Valdis Avotiņš. "Pirmo gadu mums ir Latvijas čempionāts sievietēm, kas, cerams, atainosies arī šajā čempionātā, jo uzkrāta nepieciešamā pieredze. Latvijas meiteņu jaunajā paaudzē noteikti ir atrodamas perspektīvas spēlētājas."

Avotiņš uzskata, ka galvenās Latvijas izlases konkurentes varētu būt Ukraina, Šveice un Beļģija.

Vispirms visas 12 komandas tiks sadalītas divās grupās, kur aizvadīs viena apļa savstarpējās spēles. Latvija ielozēta B grupā kopā ar Beļģiju, Austriju, Horvātiju, Ukrainu un Maltu. Pēc tam atkarībā no izcīnītās vietas komandas aizvadīs pusfinālus cīņā par kausu (pirmo vietu), šķīvi (piekto vietu) un biķeri (devīto vietu). Pusfinālu uzvarētāji iekļūs attiecīgajā finālā, bet zaudētāji cīnīsies par trešo, septīto un 11.vietu. Komanda, kas uzvarēs lielajā finālā, nākamgad iegūs tiesības piedalīties Eiropas spēcīgāko 12 komandu sacensībās, bet pēdējās, 12.vietas ieguvēja vienība atstās otro divīziju.

Tikmēr Eiropas čempionāts regbijā-7 vīriešu komandām B divīzijā arī notiks Rīgā, LU stadionā, 9. un 10.jūlijā. Šeit sacensību formula būs tāda pati kā sievietēm. Kontinenta meistarscīkstēs piedalīsies Latvija, Serbija, Grieķija, Norvēģija, Ungārija, Luksemburga, Bosnija un Hercegovina, Malta, Bulgārija, Monako, Slovākija un Igaunija. Latvijas valstsvienība ielozēta A grupā kopā ar Norvēģiju, Ungāriju, Maltu, Bulgāriju un Igauniju.

"Mūsu uzdevums ir izcīnīt uzvaru savā grupā un tikt augstākajā divīzijā. Uzskatu, ka tas ir iespējams, jo ar visām komandām esam spēlējuši - tās ir labi zināmas. Ja puiši nospēlēs savā līmenī, tad visam vajadzētu būt kārtībā," uzskata Latvijas regbija-7 vīriešu izlases galvenais treneris Uldis Bautris. "Komandai šogad ir nelielas problēmas ar uzbrukuma līniju, bet ar aizsardzību nekādu problēmu nav. Pēdējā spēle ar Lietuvu pierādīja, ka regbistiem ir nelielas problēmas ar pārliecību, kad jāspēlē pret stiprāku pretinieku, taču mēs nemaz neesam vājāki par lietuviešiem."

"Liels prieks, ka čempionāts beidzot norisināsies Latvijā, jo līdz šim esam tikai braukājuši apkārt pa citām valstīm. Esam uzaicinājuši gandrīz visus labākos pieejamos spēlētājus. Gados jauno regbistu nebūs daudz," piebilda komandas kapteinis Jānis Priede. "Galvenie konkurenti varētu būt norvēģi, serbi un maltieši."

Interesanti, ka, vadoties pēc regbija-7 noteikumiem, katra komanda turnīram piesaka desmit spēlētājus, taču vairāku traumu gadījumā tai ir iespēja savā sastāvā iegūt kādu no Latvijas sagatavotajiem čempionāta rezervistiem.

Pagājušajā gadā Latvijas sieviešu izlase A divīzijas turnīrā izcīnīja piekto vietu, bet vīrieši ierindojās astotajā pozīcijā.

No 2016.gadā regbijs-7 būs iekļauts Olimpisko spēļu programmā. Pagaidām kvalifikācijas kārtība nav zināma un tā varētu tikt publiskota tikai neilgi pirms kvalifikācijas cikla sākuma 2013.gadā. Iepriekš tika prognozēts, ka no Eiropas spēcīgākās divīzijas Olimpiādei kvalificēsies deviņas komandas, bet divas tiks no A grupas. Latvijas izlase šo gadu laikā cer nostiprināties vismaz A grupas vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!