Latvijas orientieristi, startējot dažādu ārzemju klubu sastāvā, uzrādījuši lieliskus rezultātus vienās no pasaulē prestižākajām sacensībām - Tiomilas stafetē Zviedrijā, informē Latvijas Orientēšanās federācija.

Kristaps Jaudzems, Kalvis Mihailovs, Jānis Krūmiņš, Edgars Bertuks un Mārtiņš Sirmais, startējot spēcīgā Somijas kluba "Turun Metsänkävijät" sastāvā, izcīnīja godpilno devīto vietu vairāk kā 340 komandu konkurencē. Īpaši priecē, ka "Turun Metsänkävijät" komandā no 10 posmiem pieci bija uzticēti tieši Latvijas orientieristiem, tādējādi vēlreiz pierādot, ka Latvijas sportisti ir patiešām konkurētspējīgi pasaules orientēšanās elitē.

Pirmais etaps bija uzticēts Kristapam Jaudzemam, kas Latvijā pārstāv orientēšanās klubu "Saldus". Kā atzina Kristaps, Tiomilas pirmais etaps vienmēr ir liels piedzīvojums, kas rada īpašu satraukumu un prasa milzīgu atbildību.

Ļoti negaidītu un patīkamu pārsteigumu visiem līdzjutējiem sagādāja Latvijas sportists Kalvis Mihailovs (Latvijā pārstāv IK "Auseklis"), kurš ceturtajā etapā mežā devās aptuveni četras minūtes aiz līderiem, bet, parādot augstākās klases izcilu sniegumu, spēja izvirzīt "Turun Metsänkävijät" komandu stafetes vadībā ar četru sekunžu atrāvienu.

"Šogad spēcīgajā somu klubā "Turun Metsänkävijät" man tika uzticēts 4.etaps, jeb tā sauktā "garā nakts" - 16,5 km pa tumsu," stāsta Kalvis."Jau pirms starta komandas menedžeris skaidri pateica, kāds ir mans uzdevums un taktika, pie tā arī pieturējos visu distanci. Startēju aptuveni četras minūtes aiz līderu komandām un, jau skrienot uz otro kontrolpunktu, bija izveidojusies spēcīga aptuveni 6 līdz 8 cilvēku grupa. Ātrums bija ļoti solīds, skrienot pa ceļiem, tas bija tuvu 3min/km, tādēļ aptuveni distances vidus daļā noķērām līderu grupu. Uz distances beigu daļu palēnām sāku ieņemt līderpozīcijas grupā un divus kontrolpunktus pirms finiša biju grupas priekšā kā "vilcējs". Pēdējie distances kontrolpunkti bija samērā vienkārši, tādēļ uzkāpināju tempu un finišēju ar pieklājīgu četru sekunžu atrāvienu 1.vietā. Tālāk komanda cīnījās godam un finišā pēc 10 etapiem ierindojāmies augstajā 9.vietā."

"Turun Metsänkävijät" komandā kopā ar minētajiem latviešu orientieristiem startēja arī ukrainis Vjačeslavs Muhidinovs, zviedrs Ērik Torsons un somi Jusi Suna, Manu Mutka un Kimmo Pajula. Vīriešu konkurencē stafetēs nepārspējamu rezultātu uzrādīja un jau otro gadu uzvaru izcīnīja "Kalevan Rasti" kluba komanda no Somijas, kuru sieviešu konkurencē pārstāvēja ātrākā Latvijas orientieriste Aija Skrastiņa. Viņa pierādīja, ka dotā uzticība no somu kluba nav bijusi velta – tieši Aija, komandu paceļot līdz ceturtajai vietai, palīdzēja "Kalevan Rasti" sieviešu komandai stafetēs izcīnīt augsto 12.vietu 350 komandu konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!