Foto: Publicitātes foto
Šajā nedēļas nogalē Havaju salās notiekošajā "Ironman" triatlona pasaules čempionātā pirmo reizi startēs Latvijas pārstāvji - Rinalds Sluckis un Atis Brikovskis, informē "Ironman.lv".

Šī būs pirmā reize, kad "Ironman" pasaules čempionātā piedalīsies Latvijas sportisti. 2004.gadā PČ sacensībām M45 vecuma grupā kvalificējās Anatolijs Ļevša (DTC "Jaunība"), taču uz sacensībām neaizbrauca.

Atis Brikovskis (M40 vecuma grupa) un "Ironman.lv" komandas pārstāvis Rinalds Sluckis (M30 vecuma gupa) startēs klasiskajā triatlona distancē - 3,8 km peldēšana, 180 km riteņbraukšana, 42,2 km skriešana. Paredzams, ka distances pievarēšanai Latvijas sportistiem būs nepieciešamas aptuveni deviņas stundas.

Abi Latvijas sportisti Havaju salās ieradās jau pagājušās nedēļas vidū, lai iepazītu sacensību norises vietu un aklimatizētos. Laika starpība ar Latviju ir 13 stundas, gaisa temperatūra sacensību dienā svārstās +29 ... +35 grādu robežās, bet gaisa mitrums sasniedz 90%, kas padara šīs par vienām no izaicinošakajām triatlona sacensībām pasaulē.

Rinalds Sluckis "Ironman" PČ kvalificējās šī gada 10.jūlijā "Ironman Switzerland" sacensībās Šveicē, kur izcīnīja 13.vietu kopvērtējumā un 1.vietu M30 vecuma grupā, veicot distanci 9 stundās, 10 minūtēs un 52 sekundēs. Savukārt Atis Brikovskis ceļazīmi uz havaju salām izcīnīja 7.augustā "Ironman Regensburg" sacensībās Vācijā. Distanci Atis veica 9 stundās, 24 minūtēs un 44 sekundēs.

Pirmās "Ironman" sacensības Havaju salās 1977.gadā radās strīda rezultātā. Sportisti strīdējās, kura sporta veida pārstāvji ir fiziski izturīgākie – peldētāji, riteņbraucēji vai skrējēji. Tādēļ radās ideja apvienot visas sporta disciplīnas vienās sacensībās un noskaidrot, kurš būs labākais trīs disciplīnu kopvērtējumā.

Sacensību idejas autors Džons Kolinss pasludināja, ka pirmais, kurš sasniegs finiša līniju turpmāk tiks saukts par "Iron man" (dzelzs vīrs). Laika gaitā šīs sacensības ir kļuvušas par nozīmīgāko notikumu triatlonā, turklāt atšķirībā no citiem ievērojamiem sporta pasākumiem kā Vimbldonas tenisa turnīrs vai "Tour de France" velobrauciens, "Ironman" PČ dažāda vecuma un sagatavotības triatlonisti sacenšas plecu pie pleca ar labākajiem triatlona profesionāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!