Foto: AP/Scanpix
Rīgā iecerēts būvēt Latvijas Paralimpisko sporta centru, pastāstīja Latvijas Paralimpiskās komitejas pārstāve Zane Skujiņa.

Centru Latvijas paralimpiskā sporta attīstībai plānots veidot Bišumuižas apkaimē un paredzēts, ka pēc visu kārtu pabeigšanas tas aptvers gandrīz desmit hektāru lielu platību.

Pēc Skujiņas paustā, šis sporta centra projekts ir Eiropā līdz šim vēl nebijuša apjoma un funkcionalitātes ziņā unikāls.

Paralimpiskā komiteja augustā izsludināja starptautisku, atklātu metu konkursu, aicinot iesniegt centra arhitektoniskās vīzijas. Metu konkursam iesniegti četri darbi. Paralimpiskās komitejas pārstāve Liene Apine sacīja, ka konkursa uzvarētājs tiks izraudzīts līdz Ziemassvētkiem.

Iesniegtos metu piedāvājumus vērtēs metu konkursu žūrijas komisija Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes vadītāja, arhitekta Jura Dambja vadībā. Pārējie žūrijas komisijas locekļi ir arhitekti Aleksandrs Kiršteins, Jānis Dripe, Gvido Princis, Ervīns Krauklis, Viesturs Briedis, Juris Monvīds Skalbergs, būvkonstruktors Aldis Grasmanis, paralimpiskais sportists Aigars Apinis, kā arī būvuzņēmējs Mareks Mamajs.

Metu konkursa kopējais balvu fonds ir 30 000 eiro. Arhitektoniskās vīzijas autori, kuru darbs tiks atzīts par konkursa uzvarētāju, saņems 15 000 eiro, otrās vietas ieguvēji saņems 8000 eiro, bet trešās vietas - 4000 eiro. Tāpat tiek plānotas trīs veicināšanas balvas - katra 1000 eiro apmērā.

Pēc konkursa uzvarētāju paziņošanas uzvarētāji tiks uzaicināti uz sarunu procedūru par centra būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību.

Apine stāstīja, ka šogad komiteja no valsts budžeta saņēmusi 213 500 eiro kā mērķdotāciju un no šiem līdzekļiem 30 000 tika novirzīti metu konkursam.

Savukārt vaicāta par iespējamo finansējumu sporta centra būvniecībai, Apine norādīja, ka 2018.gadā centra būvniecībai valsts piešķīra 1,2 miljonus eiro, kas gan līdz komitejai neesot nonākuši.

Iepriekš komiteja saņēmusi valsts finansējumu zemes iegādei piecu hektāru platībā, kas tika iegādāta no kādas privātpersonas. Nākamgad esot jāuzsāk zemes attīstīšanas pirmā kārta. Komiteja esot panākusi vienošanos, ka šis projekts tiks turpināts un valdībai būs jālemj par šo jautājumu, skaidroja Apine. Komiteja nākamā gada budžetā šiem mērķiem pieprasījusi 900 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!