Foto: LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās Asamblejas sesijā piektdien apstiprināts Latvijas Olimpiskās komitejas budžets 2013.gadam 9 074 688 latu apmērā, kur gandrīz puse no plānotajiem finanšu līdzekļiem tiks novirzīta valsts galvoto reģionālo Olimpisko centru projektu ilgtermiņa saistību atmaksai, informēja LOK preses dienests.

LOK budžets aizvadītajā, 2012.gadā bija 8 620 854 latu.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis akcentēja, ka ir svarīgi veidot bezdeficīta budžetu, lai Olimpiskā komiteja neattaptos bez naudas dažus mēnešus pirms Soču ziemas Olimpiskajām spēlēm. "Valsts budžeta dotācija augstas klases sportam nav mainījusies, taču ir samazinājušās iespējas piesaistīt sponsoru līdzekļus. Tas ierobežotu Latvijas Jaunatnes vasaras un ziemas Olimpiāžu, Olimpiskās dienas, "Gada balvas sportā" un citu izglītojošu pasākumu rīkošanu. Tāpat samazinājums skar iespējas līdzfinansēt reģionālos sporta centrus un sporta veidu federācijas, kā arī nācās meklēt iespējas taupīt no administratīvajām un saimnieciskajām izmaksām. Visa tā rezultātā esam raduši iespēju izveidot budžetu bez deficīta," sacīja Vrubļevskis.

LOK darba galvenajām prioritātēm - Olimpisko spēļu sagatavošanās programmām, budžetā atvēlēti 1 202 255 latu. No šīs summas 919 940 latu ieplānoti Olimpiskās izlases sagatavošanās nodrošinājumam 2014.gada ziemā gaidāmajām Olimpiādes spēlēm Sočos un 2016.gadā gaidāmajām vasaras Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro. Olimpiskās kustības jaunatnes programmām tiks tērēti 282 315 latu, lai nodrošinātu Latvijas Jaunatnes Olimpiskās izlases līdzdalību Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādē Rumānijas pilsētā Brašovā un Eiropas Jaunatnes vasaras Olimpiādē Nīderlandes pilsētā Ūtrehtā, kā arī Latvijas Jaunatnes Olimpiādes nodrošināšanai ziemas sporta veidos Ērgļos un Latvijas Jaunatnes Olimpiādes vajadzībām Ventspilī un septembrī gaidāmajiem Olimpiskās dienas pasākumiem.

Minētās programmas tiek īstenotas ciešā sadarbībai ar 34 Olimpisko sporta veidu federācijām. Pirms Olimpiskā gada, šie līdzekļi, galvenokārt, ir paredzēti sportistu treniņu darba apstākļu nodrošināšanai, sacensību inventāra iegādei un izgatavošanai, kā arī medicīniskajam nodrošinājumam. Daļa no federācijām piešķirtajiem līdzekļiem ir paredzēta Latvijas Olimpiskās vienības komandas sastāvos iekļauto treneru un sportistu mācību un treniņu darba nodrošināšanai.

LOK 2013.gadā turpinās atbalstīt deviņu reģionālo un sporta veidu Olimpisko centru attīstību, veicinot jaunatnes, tautas un augstu sasniegumu sporta aktivitātes valstī. 158 670 latu plānoti kā līdzfinansējums visu reģionālo olimpisko sporta centru modernizācijai un attīstībai.

Saskaņā ar 2011.gada Valsts galvojuma līgumu 1 890 000 latu plānoti Olimpiskā centra "Ventspils" infrastruktūras attīstībai. Šos līdzekļus laika posmā no 2011. līdz 2013.gadam plāno izmantot Latvijā pirmās slēgtās BMX halles būvniecībai, lai arī ziemas apstākļos, neizbraucot no valsts, treniņu procesu varētu turpināt Latvijas BMX izlase un jaunie BMX sporta talanti. Olimpiskajā centrā 2013.gadā plānota arī ledus halles paplašināšana, kā arī airēšanas bāzes un tenisa kortu rekonstruēšana.

4 325 013 latu paredzēti, lai pildītu 2001.gadā uzsāktās valsts galvotās kredītsaistības reģionālo Olimpisko centru būvniecībai Rīgā, Valmierā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī un Jelgavā, kā arī izsniegto kredītu apkalpošanas maksājumu veikšanai un zemes nomas maksājumiem par LOK īpašumā esošajām Olimpisko centru ēkām un zemi Rīgā un Valmierā.

Olimpisko programmu un pasākumu īstenošanai LOK saņem naudu no valsts pamatbudžeta, Starptautiskās Olimpiskās komitejas budžeta, kā arī no ziedotājiem un saimnieciskās darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!