Foto: Publicitātes foto
2021. gada 13. un 14. augustā Lielupē, Priedaines distancē, norisinājās Latvijas čempionāts airēšanā, kurā gan vīriešu, gan sieviešu grupās tika noskaidroti čempioni sešās dažādās laivu klasēs. Sacensībās piedalījās vairāk nekā 150 dalībnieki no dažādām Latvijas sporta skolām un airēšanas klubiem, informēja Latvijas Airēšanas federācija.

Pirmajā dienā "Open" klasē tika sadalītas medaļas vīriešu vieninieku, vieglsvaru vieninieku, nepāru divnieku un pārairu četrinieku laivu klasēs, kā arī sieviešu vieninieku, vieglsvaru vieninieku un pārairu un nepāru divnieku laivu klasēs. Savukārt "Master" klasē medaļas pirmajā sacensību dienā gan vīriešu, gan sieviešu grupā tika sadalītas medaļas vieninieku un nepāru divnieku laivu klasēs. Otrajā sacensību dienā "Open" klasē tika sadalītas medaļas pāru divnieku, nepāru četrinieku un nepāru astoņnieku, kā arī sieviešu pāra četrinieku un astoņnieku laivu klasēs. "Master" klasē sacensību otrajā dienā medaļas tika sadalītas pāru divnieku un nepāru četrinieku laivu klasēs.

Sacensības, neskatoties uz salīdzinoši mainīgiem un šim sporta veidam brīžiem pat bīstamiem laikapstākļiem, izvērtās ļoti azartiskas, emocionālas un interesantas. Gada svarīgākajās sacensībās programmā bija iekļautas arī "Master" grupas laivu klases, kurās dalībnieki bija noilgojušies pēc sacensībām Latvijā. Sakarā ar valstī noteiktajiem Covid-19 ierobežojumiem, "Master" sacensības Latvijā nebija rīkotas kopš 2020. gada 19. septembra.

Sacensībās lielākais akcents tika likts uz "Open" grupas vieninieku laivu klasēm, jo šajā distancē tiek noteikts šī gada Latvijas labākais airētājs un airētāja. Cīņa par iekļūšanu sacensību A finālā jeb labāko sešiniekā gan vīriešu, gan sieviešu laivu klasēs bija ļoti spraiga. Vīriešiem vieninieku laivu klasē bija pieteikušies 18 sportisti, kas nozīmēja, ka tiks rīkoti 3 priekšbraucieni. Katra priekšbrauciena uzvarētājs automātiski nokļuva A finālā, bet pārējie A fināla dalībnieki tika izvēlēti pēc distance pavadītā laika. Kā priekšbraucienu uzvarētāji A finālā vīriešu vieninieku laivu klasē tika Ansis Lubgans, Oskars Dervins un Jānis Timbros, bet pēc uzstādītajiem laikiem A finālā tika 2. priekšbrauciena 2. un 3. vietas ieguvēji Oskars Ansis Ruģelis un Ralfs Tits Verpakovskis, kā arī trešā priekšbrauciena 2. vietas ieguvējs Norberts Duļbinskis. Finālā pārliecinoši uzvarēja Jānis Timbors, bet spraigā cīņā par otro vietu Oskars Ansis Ruģelis apsteidza Oskaru Dervinu.


Sieviešu vieninieku laivu klasē tika pieteiktas 10 sportistes, kas nozīmēja, ka tiks rīkoti divi priekšbraucieni. Sieviešu vieninieku laivu klasē A finālā tika Violeta Levinoka, Gabriela Lorence, Evita Franckeviča, Laura Pohevica, Eva Miķelsone un Eimija Misjuro. Finālā sieviešu vieninieku laivu klasē pirmo trīs vietu uzvarētājas spraigi cīnījās līdz pat finiša līnijai. Uzvaru izdevās izcīnīt Violetai Levinokai, kas otrās vietas ieguvēju Gabrielu Lorenci apsteidza par nieka 0,45 sekundēm, bet trešās vietas ieguvēju Evitu Frnačevsku par 3,57 sekundēm.

Vīriešu vieglsvaru vieninieku laivu klasē intriga izpalika, jo pārliecinošu uzvaru ar 39,3 sekunžu atrāvienu uzvarēja Ģirts Sokolovs. Otro vietu izcīnīja Klāvs Barkovskis, kurš par nepilnām 3 sekundēm apsteidza Arkādiju Garaščenko. Sieviešu vieglsvaru vieninieku laivu klasē uzvaru izcīnīja Veronika Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!