Foto: DELFI

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis martā paredzētajās vēlēšanās nekandidēs uz jauno termiņu, līdz ar to valsts olimpiskās kustības organizācijai būs jauns prezidents.

Vrubļevskis par savu lēmumu paziņoja trešdien, 5. februārī, LOK Sporta komisijas sēdē, klātesot visiem olimpisko sporta veidu federāciju pārstāvjiem. Lēmumu nekandidēt uz piekto prezidenta amata termiņu Vrubļevskis pieņēmis, vadoties pēc personiskiem un sistemātiskiem iemesliem, norāda LOK.

Kā potenciālais Vrubļevska kandidāts tiek minēts līdzšinējais ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers, kurš vēl pirms vēlēšanu nolikuma publiskošanas guvis atbalstu vairākās sporta federācijās, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Tikmera komandā par LOK viceprezidentu varētu tikt virzīts pašreizējais Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents, pašreizējais LOK viceprezidents Einars Fogelis, bet ģenerālsekretāra vieta tiks piedāvāta Latvijas Tenisa savienības (LTS) ģenerālsekretāram Kārlim Lejniekam.

"Personiski – 32 gadi LOK vadībā, tajā skaitā 16 gadi prezidenta amatā ir ilgs laiks. Laiks rada gan rutīnu, gan nogurumu, arī pieredzi, kas ļauj vienkāršāk izdarīt šķietami sarežģītas lietas", skaidro LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. "Zinu kā vajag būt, bet redzu, ka ne viss notiek kā vajag. Tādēļ saprotu, ka nedrīkst turpināt to darīt kā "ar gariem zobiem". Jādara ar prieku tas, ko vislabāk zini un proti. Un man ir, kur ieguldīties Olimpiskās kustības attīstībā gan Latvijā, gan starptautiski."

"Sistēmiski – LOK vēlēšanas martā, nevis rudenī, novērsīs LOK četrgades darba izvērtēšanu, vadoties tikai un vienīgi no vienu Olimpisko spēļu rezultāta Tokijā. LOK darbu nedrīkst vērtēt tikai pēc medaļām Olimpiskajās spēlēs. LOK darbība ir daudz plašāka. Tās ir arī LOK aktivitātes Olimpiskā mantojuma saglabāšanā un Olimpisko vērtību popularizēšanā, programmas "Sporto visa klase" un "Olimpiskā diena" attīstība, Olimpiešu koris, Uļas fonds, Olimpiskā Enciklopēdija, LOK 100-gades sagaidīšana 2022.gadā, LOK stratēģija "Olimpiskā kustība Latvijā – 2030" u.c. Tādēļ tas ir svarīgi nostiprināt jeb restartēt LOK komandu tieši šobrīd, piešķirot tai jaunu pilnvērtīgu mandātu nākošajam Olimpiskajam ciklam, kad gatavojamies diezgan lielām pārmaiņām, ko Izglītības un zinātnes ministrija sporta nozarei sola 2021.gadā."

'Es labprāt sastrādāšos ar jebkuru LOK vadītāju, kuru ievēlēs Olimpisko sporta veidu federāciju vairākums. Tās ir demokrātiskas vēlēšanas, kur pat viena balss var izšķirt rezultātu," piebilst Vrubļevskis.

Jau ziņots, ka LOK Izpildkomiteja vakar, 4.februārī pieņēma lēmumu LOK Ģenerālās asamblejas pārskata – vēlēšanu sesiju rīkot 2020.gada 20.martā, vienlaicīgi ar 2019.gada pārskata un 2020.gada budžeta apstiprināšanu.

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas LOK bijuši divi prezidenti – no 1988. līdz 2004. gadam olimpisko kustību valstī vadīja Vilnis Baltiņš, bet kopš 2004. gada LOK prezidents ir Aldons Vrubļevskis. Pašreizējais LOK vadītājs kopš organizācijas darbības atjaunošanas 1988. gadā līdz kļūšanai par prezidentu strādāja ģenerālsekretāra amatā.

2004. un 2008. gada LOK prezidenta vēlēšanās Vrubļevskim nebija konkurentu. Pirms četriem gadiem vēlēšanās Vrubļevskim konkurenci sastādīja bijušais olimpietis Roberts Raimo, bet 2012. gadā uz LOK prezidenta amatu kandidēja arī Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents, uzņēmējs Jānis Kols.

(Ziņa tiks papildināta)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!