Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairākas pasaules vadošās olimpietes pārmetušas Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK), ka organizācijas nenoteiktais risinājums attiecībā uz 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm koronavīrusa "Covid-19" dēļ apdraud ne tikai sportistu, bet arī viņiem apkārt esošo cilvēku veselību, ziņo medijs BBC.

Jau ziņots, ka SOK joprojām pilnībā apņēmusies aizvadīt 2020. gada olimpiskās spēles, tām sākoties iepriekš paredzētajā 24. jūlijā, lai gan vairāki citi pasaules mēroga sporta notikumi koronavīrusa dēļ tiek atcelti vai pārcelti. SOK arī iedrošinājusi sportistus turpināt gatavoties olimpiskajām spēlēm ar maksimālu atdevi.

2016. gada olimpiskā čempiona kārtslēkšanā Katerina Stefanidi norādījusi, ka šāda pieeja ir riskanta visai sabiedrībai.

"Runa nav par to, kāda būs situācija pēc četriem mēnešiem," saka Grieķijas sportiste. "Tā ir par tieši šo brīdi. SOK vēlas, lai mēs katru dienu trenējamies, tādējādi riskējot ar savu, mūsu ģimeņu un visas sabiedrības veselību. Jūs mūs apdraudat tieši šodien, nevis pēc četriem mēnešiem."

Iespējams, labākā sieviešu hokejiste sporta veida vēsturē Heilija Vikenhaizera – kura pārstāv SOK Atlētu komisiju – organizācijas izvēli nodēvējusi par "neiejūtīgu un bezatbildīgu, ņemot vērā cilvēces stāvokli."

Savukārt citas sportistes publiski norādījušas uz to, ka šobrīd treniņus nemaz nevar aizvadīt. Pasaules čempione septiņcīņā Katarina Džonsone-Tompsone atgriezusies dzimtenē Lielbritānijā, jo viņai nācās pamest treniņu bāzi Francijā, tiekot slēgtām vairumam valstī esošo sabiedrisko vietu.

"SOK četrus mēnešus pirms olimpiskajām spēlēm iesaka tām gatavoties ar maksimālu atdevi, bet valdības likumdošana piespiež dzīvot izolēti mājās. Skrejceļi, sporta zāles un sabiedriskas vietas ir aizslēgtas. Izjūtu spiedienu trenēties un uzturēt savu rutīnu, bet tas ir neiespējami," pauž britu vieglatlēte, kura uzsver, ka vismaz viņa var būt pateicīga par savu veselību un nodrošināto vietu Tokijas spēlēs.

Anglijā, Skotijā un Velsā šobrīd pārtraukts visu klubu treniņu process, pasākumi, sacensības, treniņnometnes, kā arī citi sabiedriski notikumi, uzsver BBC.

SOK, atbildot uz kritiku, norādījusi, ka ārkārtējas situācijas prasa ārkārtējus risinājumus: "SOK apņēmusies atrast risinājumu, kas vismazāk negatīvi ietekmētu sportistus, vienlaikus saglabājot sacensību godīgumu un uzturot sportistu veselību. Neviens risinājums šajā situācijā nebūs ideāls. Tāpēc paļaujamies uz sportistu atbildību un solidaritāti."

Šobrīd olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. SOK gan pieļauj iespēju, ka, nenotiekot kvalifikācijas sacensībām, pārējās ceļazīmes var noteikt pēc federāciju rangiem vai pēc vietām jau aizvadītos kvalifikācijas turnīros.

Tokijas olimpiskajām spēlēm šogad jāpulcē aptuveni 11 000 dalībnieku. Olimpisko spēļu sākums paredzēts 24. jūlijā, bet mēnesi vēlāk noritēs paralimpiskās spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!