Foto: AP/Scanpix
2016. gada Riodežaneiro spēļu olimpiskajam čempionam svarcelšanā svara kategorijā līdz 85 kg, irānim Kjanušam Rostami atteikta ASV vīza uz pasaules čempionātu, kas novembra beigās un decembra sākumā notiks Anaheimā, Kalifornijā, vēsta ārzemju mediji.

Irāņu sportists, kurš šā gada februārī tika atzīts par 2016. gada labāko svarcēlāju pasaulē, atkārtoti iesniedzis pieteikumu vīzas saņemšanai un paudis neizpratni par atteikumu. Kjanušs Rostami ir vienīgais no Irānas izlases, kam atteikta ASV vīza.

"Es to nesaprotu," pašreizējo pasaules rekordistu Rostami citē portāls "insidethegames.biz". "Viņi teica, ka man esot jāgaida, un neko nepaskaidroja."

Vīzas atteikums Rostami pamatots ar punktu "214b", kas nozīmē, ka ASV Valsts departamentu nav pārliecinājusi sportista gatavība pēc čempionāta atgriezties dzimtenē. Svarcēlājam esot pieprasīts arī pierādīt bankas konta esamību. "Es parādīju, ka man manā valstī pieder divi miljoni dolāru," portālam pastāstīja Rostami. "Es teicu: esmu labākais svarcēlājs pasaulē, esmu pazīstamākais svarcēlājs pasaulē, man pieder pasaules rekords. Es necenšos dabūt zaļo karti, un nezinu, kur ir problēma. Viņi baidās? Es esmu lepns būs irānis un es gribu atgriezties mājās."

Kurdu izcelsmes svarcēlājs Rostami sacensībām gatavojas bez trenera, un iepriekš bieži kritizējis Irānas trenerus. Viņš uzsvēris, ka negrasās pieprasīt ASV politisko patvērumu. "Es domāju tikai par zelta medaļu pasaules čempionātā un pasaules rekordu, kas man ir svarīgāks par pasaule čempiona titulu, ko ne vienmēr iegūst godīgā veidā," viņš saka. Pēc konkurenta diskvalifikācijas par dopinga lietošanu Rostami 2012. gada Londonas olimpiādes bronzas medaļu nomainījis pret sudrabu.

Starptautiskās Svarcelšanas federācijas (IWF) balsojumā par gada labāko svarcēlāju Rostami saņēma gandrīz trīsreiz vairāk balsu nekā viņa tuvākais sekotājs, gruzīnu supersmagā svara pārstāvis Laša Talahadze.

Februārī par neierašanos uz Irānas izlases treniņometni Rostami tika izslēgts no komandas un nepiedalījās islama sadraudzības spēlēs Baku, kā arī Āzijas čempionātā Ašgabatā aprīlī, taču uz pasaules čempionātu viņš atkal tika iekļauts izlasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!