Atkārtoti pārbaudot 2008. gada Pekinas un 2012. gada Londonas olimpisko spēļu dalībnieku dopinga analīzes, kopumā atklāti 45 jauni dopinga gadījumi, un divdesmit trijiem šo spēļu medaļniekiem analīzes izrādījušās pozitīvas, paziņojusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Kopumā 30 Pekinas olimpiešu analīzes uzrādījušas aizliegto preparātu klātbūtni, no tiem 23 ir dažāda kaluma medaļu ieguvēji, bet 15 analīzes bijušas pozitīvas Londonas olimpisko spēļu dalībniekiem. Pieķertie Pekinas spēļu dalībnieki pārstāv četrus sporta veidus un astoņas valstis, bet Londonas - divus sporta veidus un deviņas valstis, atklāj SOK.

Vainīgo sportistu vārdi netiek nosaukti, taču viņu nacionālās Olimpiskās komitejas ir informētas. Ja pozitīvas būs arī B proves, pret šiem sportistiem tiks uzsāktas attiecīgas soda sankcijas.

Otrajā analīžu pārbaudes kārtā īpaša uzmanība tika veltīta šo abu olimpisko spēļu medaļniekiem un sportistiem, kam paredzēts startēt gaidāmajā Olimpiādē Riodežaneiro.

Kā ziņojām, pirmajās atkārtotajās pārbaudēs pozitīvu analīžu paraugi konstatēti 23 Londonas Olimpiādes dalībniekiem un 31 - Pekinas spēļu atlētiem. B proves pārbaude Pekinas Olimpiādes dalībniekiem divos gadījumos bija negatīva.

Kopumā divās pārbaudes kārtās pārtestētas 1243 analīzes, no kurām 98 ir pozitīvas. Paredzētas vēl arī trešā un ceturtā kārta, kas notiks Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā un pēc 2016. gada Olimpiādes.

Pirmā sportiste, kas ir zaudējusi olimpisko medaļu atkārtoti pārbaudīto analīžu dēļ, ir Ukrainas svarcēlāja Jūlija Kaļina, kurai atņemta Londonas olimpiādes bronzas godalga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!