Pasaules čempionātā orientēšanās sportā Čehijā 8. jūlijā notika stafetes sacensības. Savu uzvaras gājienu turpināja orientēšanās lielvalsts Zviedrija, izcīnot zelta medaļas vīriešu un sieviešu konkurencē. Latvijai Artūrs Pauliņš, Edgars Bertuks un Rūdolfs Zērnis izcīnīja desmito vietu, bet Līga Valdmane, Inga Dambe un Sandra Grosberga finišēja 16. vietā, ziņo Latvijas Orientēšanās federācija (LOF), trenerim Jari Ikaheimonenam uzsverot, ka kungu sasniegtais rezultāts uzskatāms par veiksmīgu.

Vīriešu stafete Latvijas komandai sākās cerīgi – pēc pusdistances starp līderiem varēja manīt arī Artūru Pauliņu, kurš bija piektajā vietā. Turpinājumā dažādu izkliedes kontrolpunktu dēļ zuda kontakts ar Šveices sportistu, un vēlāk Latvijas pārstāvi noķēra septiņu sportistu grupa, ar kuru kopā arī tika sasniegts finišs. Pēc pirmā etapa desmitā vieta, 2:07 minūtes aiz vadībā esošās Ukrainas.

Artūrs Pauliņš: "Izdevās diezgan tehnisks, stabils sniegums. Biju pārsteigts, ka sākumā bija tik daudz pašam jāorientējas. Kad pie 11. kontrolpunkta atšķīrās distances variants pret to, kas bija Martinam Hubmanam, radās problēmas ar samirkušās kartes lasīšanu. Tas ietekmēja ceļu varianta izvēli garajā etapā, kur mani noķēra grupa – tas gan droši vien būtu noticis tāpat. Jebkurā gadījumā, esmu apmierināts ar to, kā veicu distanci, jo tiku galā pats ar savu tehnisko izpildījumu."

Otrajā etapā pieredzējušais Edgars Bertuks distanci veica droši, iztika bez būtiskām kļūdām, bet skriešanas temps lika nedaudz atkāpties – pēc otrā etapa 11. vieta, 6:41 minūtes aiz pirmajā vietā stafetes maiņu sasniegušās Norvēģijas.

Edgars Bertuks: "Artūrs iesāka lieliski. Jau pirmajos metros sapratu, ka sekot norvēģa (Kaspera Fossera) mugurai nespēšu un jāatrod savs ritms. Pirmos četrus kontrolpunktus paņēmu labi. Izvēlējos labus apkārtvariantus un daudz laika nezaudēju. Tad sekoja distances daļa, kurā nespēju pieņemt ātrus lēmumus un tas noveda pie pārāk biežas minstināšanās, kas šādā apvidū automātiski nozīmē zaudētu laiku."

"Varētu teikt, ka zaudēju pārliecību par savām tehniskajām spējām pie vajadzīgā tempa. Nepietiekamais gaismas daudzums atsevišķās distances daļās padarīja manu skrējienu vēl saraustītāku un trūka plūduma, lai iesaistītos cīņā ar relatīvi tuvumā esošajām komandām labāko desmitniekā. Kopumā lielas kļūdas nepieļāvu, par ko ir neliels gandarījums, tomēr nav labi padarīta darba sajūtas. Prieks par manu komandas biedru labajiem skrējieniem un desmito vietu finišā."

Izšķirošajā posmā Latvijas komandu jau trešo čempionātu pēc kārtas pārstāvēja Rūdolfs Zērnis. Notikumiem bagātā sacensībā, kurā vienu brīdi likās, ka izdosies noķert vairākas priekšā esošās komandas, bet nākamajā – neizdevās izbēgt no dažām sekotāju komandām, finišā sanāca vienu pozīciju atgūt – desmitā vieta, 11:16 minūtes aiz Zviedrijas, kurai uzvaru pēdējā etapā nodrošināja Gustavs Bergmans.

Sieviešu stafetē Latvijas komanda netika galā ar citu komandu noteikto tempu, kā arī pieļāva nelielas kļūdas. Līga Valdmane pirmo etapu pabeidza 19. vietā, 9:02 minūtes aiz līderes, un Inga Dambe otrajā etapā pacēla komandu līdz 18. pozīcijai, bet jau 19:30 minūtes aiz līderēm un ar ierobežotām iespējām pēdējā etapā pozīciju ievērojami uzlabot.

Latvijas izlases līdere Sandra Grosberga pēdējā etapā pietaupīja spēkus nākamajā dienā gaidāmajām garās distances sacensībām, taču, iztiekot bez ievērojamām kļūdām un distanci veicot vienmērīgi, spēja apsteigt vēl divas konkurentes un finišēt 16. vietā, 27:29 minūtes aiz čempionēm no Zviedrijas.

Komandas pārstāvis Jari Ikaheimonens: "Vīriešu stafetes komandas sniegums bija sekmīgs, visi trīs etapi veica stabilus skrējienus, un šajā latviešiem tik nepierastajā apvidū desmitā vieta uzskatāma par labu rezultātu."

"Sieviešu komanda nebija gatava šādam apvidum. Bija redzams, ka Līga un Inga nebija šādos apvidos trenējušās un tas bija jūtams ne tikai tehniskā ziņā, bet arī fiziskā – Latvijā un Somijā (kur dzīvo Inga Dambe) ir neiespējami atrast līdzīgus stāvus un skarbus apvidus, kuros trenēties. Pēdējā etapā, saprotot, ka pozīciju būs ļoti grūti ievērojami uzlabot, izlēmām taupīt Sandras spēkus nākamajai dienai."

Šajā Pasaules čempionātā atlikusi viena distance – 9. jūlijā tiks sadalītas medaļas garajā distancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!