Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Par Krievijas un Baltkrievijas dalību 2024. gada paralimpiskajās spēlēs tiks lemts novembrī, taču abu valstu diskvalifikācijas, ņemot vērā patreizējo karadarbību Ukrainā, paliek spēkā, piektdien paziņoja Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) prezidents Endrū Pārsons.

2022. gada Pekinas ziemas paralimpisko spēļu priekšvakarā Krievijas un Baltkrievijas parasportisti tika atstādināti no dalības četrgades vērienīgajā sporta forumā.

Pārsons atzīmēja, ka lēmums par šo valstu sportistu dalību tiks pieņemts IPC Ģenerālasamblejā novembrī.

"Kā redzu, Ukrainā daudz kas nav mainījies, un nav nekādu indikāciju, ka situācija uzlabosies. Līdz novembrim ir trīs mēneši. Ja situācija mainīsies, varēsim to pārrunāt citādākā formā nekā pirms Pekinas paralimpiskajām spēlēm," stāstīja Pārsons.

Vēl pāris dienas pirms Pekinas paralimpiskajām spēlēm IPC pavēstīja, ka Krievijas un Baltkrievijas paralimpieši startēs zem IPC karoga un netiks iekļauti medaļu kopvērtējuma tabulā. Pret šo abu valstu sportistu līdzdalību iebilda daudzu valstu paralimpiskās komitejas, tajā skaitā arī Latvijas Paralimpiskā komiteja (LPK).

Dienu pirms paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas IPC tomēr atstādināja Krievijas un Baltkrievijas sportistus.

"Vai mēs gribam, lai Krievijas un Baltkrievijas sportisti piedalās sacensībās? Vēlamies, lai startētu visi sportisti no visām valstīm, taču Ukrainā notiekošais ir daudz svarīgāks par šo vēlmi. Ja mūsu kustība lēmusi, ka viņi nepiedalīsies paralimpiskajās spēlēs, tad nebūs dažu sportistu, bet pats sports izdzīvos," stāstīja Pārsons.

Kvalifikācija nākamajām paralimpiskajām spēlēm tiks aizvadīta lielākoties 2023. un 2024. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!