Foto: AFP/Scanpix

2024. gada Parīzes olimpisko spēļu organizatori gatavi pieņemt jebkuru Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu saistībā ar krievu un baltkrievu pielaišanu sacensībām, vēsta CNN.

Parīzes olimpisko spēļu orgkomitejas pārstāvis sarakstē ar CNN norādījis, ka kvalifikācijas sistēmu organizatori neietekmē, bet to dara SOK un starptautiskās federācijas.

SOK pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aicina pētīt iespējas, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē, norādot, ka neviens sportists nedrīkstētu tikt diskriminēts viņa pases dēļ. Krievijas un Baltkrievijas sportistiem pienākums būtu startēt neitrālā statusā. Šie sportisti nedrīkstētu atbalstīt Krievijas karu pret Ukrainu, kā arī viņiem obligāti jāiziet dopinga pārbaude.

Ja SOK jebkādā veidā pieļaus Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību 2024.gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, Ukrainas atlēti sola boikotēt četrgades vasaras sporta veidu lielāko forumu. Šo paziņojumu nosodīja arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, citas amatpersonas, kā arī arī vairākas sporta federācijas. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers norādīja, ka arī Latvija nepiedalītos Parīzes olimpiskajās spēlēs kopā ar agresorvalstīm Krieviju un Baltkrieviju. Igaunija un Lietuva arī pauda stingru nostāju, kurai pievienojās Polija un Norvēģija.

Reaģējot uz radīto sašutumu Parīzes spēļu orgkomiteja pauda pilnīgu solidaritāti ar Ukrainu, tās tautu un Ukrainas olimpiskajām un paralimpiskajām kustībām, kuras saskaras ar neiedomājamu krīzi.

"Mēs vēlamies, lai olimpiskās un paralimpiskās kustības un sportisti izbaudītu 2024. gada Parīzes olimpiskās spēles miera un cieņas garā," pauda orgkomitejas runasvīrs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!