Foto: F64
Starptautiskā Šaha federācijas (FIDE) oficiāli apstiprinājusi, ka viens no pasaulē labākajiem šahistiem Aleksejs Širovs pēc 17 gadu pārtraukuma sacensībās atkal pārstāvēs Latviju, informē Latvijas Šaha federācija (LŠF).

Iepriekšējos 17 gadus Širovs šaha turnīros pārstāvēja Spāniju.

Širovs Latvijā atgriežas kā pirmais numurs Latvijas šahistu reitingu sarakstā. Līdz šim augstākais reitings bija lielmeistaram Normundam Miezim.

"Kad mani uzrunāja Latvijas Šaha federācijas jaunais vadītājs Pēteris Šmidre, nopietni sāku apsvērt atgriešanos Latvijā, jo jutu - Spānijā savu esmu paveicis, mans ieguldījums varētu būt nepieciešamāks Latvijā," savu lēmumu skaidroja Širovs. "Ir redzami priekšnosacījumi, lai šaha nozīme atkal pieaugtu, ir jauni spēki, atbalsts un nākotnes plāni. Šis ir mans personīgais lēmums, ar ko es ceru palīdzēt celt šaha līmeni un atgriezt to kādreizējos augstumos."

Priecīgs par šo pāreju bija LŠF prezidents Šmidre, kurš uzsvēra, ka pazīstamais šahists varēs palīdzēt jaunajiem.

"Zīmīgi, ka šī pāreja notiek tieši sākoties jaunajam gadam. Tā ir laba ceļa zīme pēc tam, kad tika atklāts jauns šaha klubs, kā arī parakstīts memorands par sadarbību šaha sporta attīstībā izglītības sistēmā," viņš teica. "Priekšā ir nozīmīgi mači un man ir patiess prieks, ka tieši šobrīd tiem tāpat kā vilciena sastāvam ir jauna lokomotīve, kas ir svarīga gan esošajiem, gan topošajiem lielmeistariem, bet jo īpaši prieks, ka Širovs ar savu harizmu būs klāt jauniešu nometnēs."

Širovs ir dzimis Rīgā, 1972. gada 4.jūlijā un meistara titulu šahā ieguva 1987. gadā. Par starptautisko meistaru Širovs kļuva 1989. gadā, bet kopš 1990. gada viņš ir starptautiskais lielmeistars. FIDE 2011. gada novembra reitingu tabulā Širovs ieņem 39 vietu.

1992. gadā Širovs pārstāvēja Latviju šaha olimpiādē Manilā, kur spēlēja pie pirmā galdiņa (8 no 13). Šādu pašu rezultātu Širovs 1994.gadā uzrādīja Maskavā. 1996. gadā Širovs ieguva Spānijas pilsonību un līdz pat nesenam laikam sacensībās pārstāvēja šo valsti. Lai arī Širovs pieņēma Spānijas pilsonību, savulaik viņš bija viens no pirmajiem sportistiem, kas atklāti startēja ar pie apģērba piešūtu Latvijas karogu.

Līdzīgi kā Širovs arī daudzi citi sportisti ir savulaik uzauguši un skolojušies Latvijā, bet pašlaik pārstāv citas valstis. Viņu vidū ir Daniels Frīdmans, Arkādijs Naidičs, Aleksandrs Šabalovs, Igors Rausis un Aleksandrs Voitkevičs, kā arī bijusī ASV čempione Anna Hana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!