Foto: AP/Scanpix/LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka tā nepieņems lēmumu par 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu atcelšanu vai pārcelšanu.

"Covid-19" straujās izplatības dēļ pasaulē tikpat kā apstājusies sporta dzīve, turklāt apdraudēta arī 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu norise tām paredzētajā laikā.

"PVO kompetencē nav atcelt vai neatcelt pasākumus," aģentūrai DPA norādīja PVO preses sekretārs Tariks Jašarevičs. "Jebkuram lēmumam par izmaiņām liela mēroga starptautiskos notikumos jābūt balstītam uz rūpīgu risku izvērtēšanu."

Lielāka ietekme ir Apvienoto Nāciju (ANO) Veselības aģentūrai, kas liela mēroga pasākumu organizatoriem dod padomus par riskiem un kā ar tiem tikt galā.

Lēmumu par spēļu likteni jāpieņem trim pusēm, kas parakstīja vienošanos par rīkošanu - Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK), Japānas Olimpiskajai komitejai un Tokijas pilsētai.

Vēl šonedēļ Japānas valdība pauda ciešu pārliecību, ka olimpiskās spēles tiks rīkotas tām paredzētajā laikā. Pēdējo dienu laikā vairākas ietekmīgas sporta organizācijas paudušas vēlmi pārcelt olimpiskās spēles uz 2021 .gadu.

SOK pēdējā mēneša laikā vairākkārt atgādinājusi, ka spēļu atcelšana vai pārcelšana šobrīd netiek izskatīta. Tāpat SOK iedrošina sportistus gatavoties olimpiskajām spēlēm ar maksimālu atdevi, taču daudzviet sporta infrastruktūra ir slēgta, kas liedz atlētiem trenēties vai arī viņiem nav līdzvērtīgu iespēju kā sāncenšiem, kuriem nav ierobežotu iespēju.

Šobrīd olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. SOK gan pieļauj iespēju, ka, nenotiekot kvalifikācijas sacensībām, pārējās ceļazīmes var noteikt pēc federāciju rangiem vai pēc vietām jau aizvadītos kvalifikācijas turnīros.

Tokijas olimpiskajām spēlēm šogad jāpulcē aptuveni 11 000 dalībnieku. To sākums paredzēts 24.jūlijā, bet mēnesi vēlāk noritēs paraolimpiskās spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!