Foto: Juris Bērziņš-Soms
Piektdien "Rimi" Olimpiskajā centrā ar svinīgu ceremoniju atklātas 37. SELL Studentu spēles, kas šogad Latvijā pulcējušas vairāk nekā 1200 dalībnieku no piecām valstīm - Somija, Lietuva, Igaunija, Slovākija, Latvija.

SELL Studentu spēles, kas šogad svin savu 99. gadskārtu, piektdienas rītā startēja ar volejbola, basketbola un spēka trīscīņas sacensībām, bet dienas turpinājumā spēkus samēroja arī florbolisti, futbolisti, vieglatlēti, peldētāji, badmintonisti, kā arī šaha spēlētāji. Sestdien sacensības sāka arī pludmales volejbolā, 3x3 basketbolā, galda tenisā un orientēšanās.

Dienas kulminācija bija atklāšanas ceremonija, kas ierasti noris SELL Studentu spēļu pirmās dienas vakarā. "Rimi" Olimpiskajā centrā uz atklāšanas ceremoniju ieradās liels skaits sportistu un treneru, kā arī Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers, Starptautiskās Universitāšu sporta federācijas (FISU) viceprezidents Marians Dimalskis un arī Eiropas Universitāšu sporta asociācijas (EUSA) viceprezidents Haris Pavletičs.

"Sports un izglītība ir mūsu aizraušanās. Jaunība, spēks, mērķtiecība un uzdrīkstēšanās kopā ar sportu un izglītību ir tās lietas, kas ļauj mums pilnvērtīgi sevi realizēt dzīvē," SELL Studentu spēļu dalībniekus uzrunāja Latvijas Augstskolu sporta savienības (LASS) prezidente Agita Ābele. "Domāju, ka jums visiem būs prieka pilnas sacensības un spēsiet sasniegt jaunus rekordus."

"Ļoti, ļoti ceru, ka beidzot, pārvarot visus pārtraukumus, nākamgad sagaidīsim SELL Studentu spēļu 100. gadskārtu. Lai visiem veicas, un novēlu izbaudīt sacensības tā pa īstam," pauda Ābele.

Pasākumā klātienē ierasties nevarēja Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, taču dalībniekiem tika nolasīta viņas sagatavota uzruna.

"Man ir patiess prieks, ka pēc divu gadu pārtraukuma atkal noris SELL Studentu spēles. Šis ir laiks, kad atsevišķas valstis sportu izmanto kā "ieroci", tāpēc jo īpaši svarīgi, ka sports un tieši SELL Studentu spēles vieno valstis un stiprina to attiecības," teikts Muižnieces uzrunā. "SELL Studentu spēlēm ir nozīmīga loma Somijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas attiecību stiprināšanā. Šajos apstākļos būt vienotiem ir ļoti nozīmīgi, tāpēc priecājos, ka SELL Studentu spēles Latvijā noris tieši šogad."

Muižniece arī izcēla SELL Studentu spēļu vēsturi, norādot, ka pasaule ir krietni mainījusies, bet sportiskais gars un vēlme tiekties pēc augstākajām virsotnēm sportā nekur nav zudusi.

"SELL Studentu spēles ir īpašas ar to, ka tās vieno ne tikai sportistus, bet arī cilvēkus, kuriem patiesi rūp izglītība, un kuri tiecas pēc izaugsmes dažādās jomās ne tikai sportā," teikts uzrunā. "Šīs personas vieno jauniešus, kuri veido un arī turpmāk veidos mūsu nākotni."

Arī FISU viceprezidents Dimalskis izcēla sacensību spēju vienot studentus, kas vairāku desmitu gadu laikā stiprinājis sadarbību starp augstskolām un arī sporta veidu federācijām.

"Ar katru gadu SELL Studentu spēles kļūst arvien iespaidīgākas un jau nākamgad tiks svinēta 100. gadskārta," uzsvēra Dimalskis. "Lai arī spēļu vēsture sniedzas pagājušā gadsimta sākumā, dalībnieku vidū allaž ir jauni un uzvarēt griboši sportisti."

Līdzīgās domās bija arī LOK prezidents Tikmers, norādot, ka Covid-19 krīzē pavadītie divi gadi nav bijuši viegli un tie atstājuši savu ietekmi uz sportu.

"Šīs spēles ir īpašas. Jūtams, ka šeit valda komandas gars," pauda Tikmers. "Tāpat īpašas tās ir, jo spēles pēc piecu gadu pārtraukuma atkal atgriežas Rīgā, pie tam Olimpiskajā centrā."

Tikmers arī izcēla Latvijas Augstskolu sporta savienības (LASS) paveikto, jo nebūt nav viegli vienkopus pulcēt vairāk kā 1000 sportistus un no dažādām valstīm.

"Iepriekšējās spēlēs Latvijas komanda kopvērtējumā izcīnīja sudrabu... Šogad dalībniekiem novēlu piedalīties godīgā, draudzīgā un cieņpilnā cīņā. Savukārt Latvijas sportistiem novēlu sudrabu pārkalt zeltā," jauniešus uzrunāja LOK prezidents.

37. SELL Studentu spēļu programmā šogad iekļauti 14 sporta veidi - basketbols, 3x3 basketbols, vieglatlētika, peldēšana, šahs, džudo, spēka trīscīņa, florbols, futbols 7x7, galda teniss, volejbols, pludmales volejbols, badmintons un orientēšanās. SELL Studentu spēļu noslēgums paredzēts 22.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!