Foto: F64

Viena no lielākajām pasaules šaušanas sporta leģendām Afanasijs Kuzmins necer uz startu 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kas viņam būtu desmitās, bet gatavojas pirmajam starptautiskajam startam pēc ilgāka pārtraukuma - maijā Minhenē paredzētajam Pasaules kausa posmam, sacīja Latvijas Šaušanas federācijas ģenerālsekretārs Valērijs Vaskis.

''Tomēr arī nav zināms kas būs Minhenē, un kā Kuzminam būs ar veselību,'' teica Vaskis. ''Jau ilgāku laiku viņš nav piedalījies nevienās sacensībās. Pagājušajā gadā viņš nestartēja vispār - veselības problēmu dēļ. Viņam tika veikta acs operācija.''

Kuzmins, kuram martā apritēs 69 gadi, pērn bija atrodams gan PK posmu, gan Eiropas čempionāta pieteikumā, taču ne startējušo vidū vēlāk. Londonas olimpiskajās spēlēs Kuzmins piedalījās ar īpašo uzaicinājumu, viņš tad bija arī izpildījis arī minimālās kvalifikācijas prasības. Turpretī tagad viņš nav piedalījies sacensībās, lai pretendētu uz vietu olimpiskajās spēlēs pat kā iespējama rekorda atkārtotājs starp visiem sporta veidiem.

''Pagājušajā gadā lūdzām vai Starptautiskā federācija nevarētu viņam piešķirt uzaicinājumu piedalīties Eiropas spēlēs Baku, taču atbilde bija noraidoša. Domāju, ka tāpēc arī Riodežaneiro viņam netiks dota vieta,'' pauda Vaskis.

Kuzmins 2016. gadā Riodežaneiro varētu startēt savās desmitajās olimpiskajās spēlēs. 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs Kuzmins ātršaušanā ar pistoli 25 metru distancē ieņēma 17. vietu.

Olimpiskajās spēlēs Kuzmins debitēja 1976.gadā Monreālā, bet 1988.gadā Seulā kļuva par olimpisko čempionu PSRS komandā. 1992.gadā Barselonā viņš izcīnīja olimpisko sudrabu jau kā Latvijas pārstāvis. Kuzmins 11 reizes ir uzvarējis pasaules čempionātos, kā arī viņa rēķinā ir 10 Eiropas čempiona titulu.

Kuzmins ir viens no trim visvairāk olimpiskajās spēlēs startējušajiem sportistiem. Desmit olimpiskajās spēlēs ir piedalījies Kanādas jātnieks Īens Milars, kurš 65 gadu vecumā startēja arī Londonas olimpiādē, bet deviņās spēlēs ir piedalījies vēl tikai austriešu burātājs Huberts Raudašls.

Iespējams, ka arī Kuzmins būtu piedalījies jau desmit olimpiskajās spēlēs, ja PSRS un citas tās tuvākās atbalstītājas politisku iemeslu dēļ nebūtu boikotējušas 1984. gada olimpiskās spēles Losandželosā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!