Foto: AP/Scanpix
Turpinoties 2008. gada Pekinas un 2012. gada Londonas olimpisko spēļu laikā nodoto dopinga analīžu atkārtotajai pārbaudei, vēl sešu sportistu analīzēs atklāti aizliegtie preparāti, ziņo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Trīs no pieķertajiem sportistiem ir svarcēlāji - ukrainiete Olga Korobka un Baltkrievijas pārstāvji Andrejs Ribakovs un Nastasja Novikova. Korobka līdz ar to zaudē sudraba medaļu, kas iegūta svara kategorijā virs 75 kg, bet Ribakovs - sudraba medaļu svara kategorijā līdz 85 kilogramiem. Viņu analīzēs atklāts steroīds turinabols. Novikivai būs jāatdod bronzas medaļa, kas iegūta svara kategorijā līdz 53 kilogramiem, - viņas analīzēs atrasti uzreiz divi aizliegtie preparāti, turinalons un stanozolols.

Pēc Korobkas diskvalifikācijas uz trešo vietu paceļas Samoa svarcēlāja Ele Opeloge, kura līdz ar to kļūst par savas valsts pirmo olimpisko medaļnieci.

Pekinas olimpisko spēļu medaļa būs jāatdod arī Krievijas skrējējai Jekatrinai Volkovai, kura finišēja trešā 3000 metru šķēršļu skrējienā. Arī viņas analīzes uzrādījušas turinabolu, kas plaši tika izmantot Austrumvācijas dopinga sistēmā pagājušā gadsimta 70. un 80. gados, bet tagad, pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, analīzēs var tikt noteikts arī pēc daudz ilgāka laika perioda.

2008. gada Pekinas olimpisko spēļu bronzas un sudraba medaļas tiks atņemtas diviem cīkstoņiem, kuru analīzēs arī atrasts turinabols - kazaham Taimurazam Tigijevam un uzbekam Soslanam Tigjevam. Turklāt Tigjevs ir pirmais sportists, kam dopinga pārkāpumu dēļ atņemtas divās olimpiādēs izcīnītās medaļas, - viņam jau anulēta trešā vieta Londonas spēlēs.

Bez šiem sešiem medaļniekiem pozitīvas dopinga analīzes izrādījušās vēl trim olimpiešiem - Azerbaidžānas svarcēlājam Sardaram Hasanovam par turinabolu, kubiešu tāllēcējam Vilfredo Martinesam par maskējošo aģentu acetazolamīdu un spāņu barjerskrējējai Hosefīnei Onjai par metilheksanamīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!