Foto: LETA
Valdība otrdien, 6. decembrī, atbalstīja Latvijas Nacionālās sporta padomes priekšlikumu par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā 2015. gada nogalē un 2016. gadā, kopumā tam atvēlot 974 364 eiro. Naudas balvas plānots piešķirt 207 sportistiem, treneriem, sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam un sporta federācijām.

Lielākās prēmijas šajā sarakstā pienāksies ziemas olimpisko sporta veidu pārstāvjiem. Sportistam Martinam Dukuram par pasaules čempionātā skeletonā izcīnītu pirmo vietu piešķirs naudas balvu 28 458 eiro apmērā, sportistiem Oskaram Melbārdim, Daumantam Dreiškenam, Arvim Vilkastem, Jānim Strengam par pasaules čempionātā izcīnīto pirmo vietu bobslejā četriniekiem - 21 343 eiro katram, savukārt Elīzai Caunei, Ināram Kivleniekam, Andrim Šicam un Jurim Šicam par pasaules čempionātā izcīnīto otro vietu kamaniņu sporta stafetē – 12 806 eiro katram. Naudas balvas par sasniegumiem pasaules un Eiropas čempionātos paredzētas arī citiem sportistiem, viņu treneriem un atbalsta personālam. Par sportistu un izlašu sasniegumiem naudas balvas tiek piešķirtas arī vairākām sporta federācijām.

Lēmums "Par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā"

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais priekšlikums par naudas balvu piešķiršanu tika atbalstīts arī Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē šā gada 29. novembrī.

Piešķiramās naudas balvas apmēra noteikšanai izmantota diferencēta pieeja – procentuālais apmērs no normatīvajos aktos noteiktā maksimālā naudas balvas apmēra, piemērojot 2015.gada nogalē par izciliem sasniegumiem sportā piešķirto naudas balvu procentuālo apmēru. Latvijā par izciliem sasniegumiem sportā tiek piešķirtas vienas no augstākajām naudas balvām Eiropā un pasaulē.

Lai nodrošinātu naudas balvu, valdība atbalstīja apropriācijas pārdali no IZM 2016. gada budžeta apakšprogrammām.

Tā kā prēmēšana un prēmējamo saraksts raisījis diskusijas, IZM sadarbībā ar sporta organizācijām plāno pārskatīt Ministru kabineta noteikumus par naudas balvu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem sportā ar mērķi būtiski paaugstināt naudas balvu piešķiršanai noteiktos kritērijus. Attiecīgu izvērtējumu un priekšlikumus IZM 2017.gada pirmajā ceturksnī iesniegs izskatīšanai Latvijas Nacionālajā sporta padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!