Foto: Reuters/Scanpix
Talantīgajai lietuviešu peldētājai Rūtai Meilutītei Krievijā notikušā pasaules čempionāta sacensībās 50 metru brasā līdz bronzas godalgai pietrūka nieka viena sekundes simtdaļa.

Par čempioni svētdien notikušajā peldējumā tika kronēta zviedriete Jennija Jūhansone, kura distanci veica 30,05 sekundēs.

Šī bija Jūhansones pirmā augstākā kaluma medaļa šāda līmeņa sacensībās.

Otro vietu, finišējot sešas sekundes simtdaļas aiz čempiones, izcīnīja jamaikiete Elija Etkinsone, kamēr bronzu izcīnīja krieviete Jūlija Jefimova, kuras laiks bija 30,13 sekundes.

Vien sekundes simtdaļu aiz mājinieces finišēja Meilutīte, kurai ceturtā vieta.

Zīmīgi, ka lietuviete Jefimovai piekāpās arī divreiz garākā distancē, kad krieviete izcīnīja zeltu, bet Meilutīte dabūja sudraba godalgu.

Krievijas sportistei vien martā beidzās 16 mēnešu liegums piedalīties sacensībās, kas tika piespriests aizpērnā gada oktobrī.

Lai gan pirms diskvalifikācijas piespriešanas abas sportistes bija draudzenes, tomēr aprīlī Meilutīte intervijā britu raidsabiedrībai BBC atzina, ka neredz vairs Krievijas sportisti kā "godīgu sāncensi".

Kā zināms, 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs Meilutīte kļuva par vienu no visvairāk apspriestajiem sportistiem. Būdama tikai 15 gadus veca, viņa kļuva par olimpisko čempioni 100 metru distancē brasā, kas vēlāk ļāva viņai tapt izraudzītai arī par Lietuvas gada cilvēku.

Kopumā lietuvietes kontā ir viena zelta un divas sudraba medaļas pasaules čempionātos garajā baseinā, bet īsajā baseinā Meilutītei trīs zelti un divas sudraba godalgas.

Tāpat čempionu titulu svētdien tika sadalīti vēl septiņās disciplīnās.

Peldēšanā uz muguras 50 metru distancē triumfēja francūzis Kamils Lakūrts (24,23 sekundes), 1500 metros brīvajā stilā ātrākais bija itālis Gregorio Paltrinjēri (14 minūtes un 39,67 sekundes), kamēr 400 metros jauktajā peldējumā par čempionu tika kronēts japānis Daija Seto (četras minūtes un 8,50 sekundes).

Savukārt 4x100 metros jauktā stila stafetē ātrākie bija amerikāņi (trīs minūtes un 29,93 sekundes). Zelta godalgas kaklā kāra Raiens Mērfijs, Kevins Kords, Toms Šīlds un Nātans Edriens.

Tikmēr 400 metru jauktajā peldējumā dāmām par čempioni tika kronēta titulētā ungāriete Katinka Hosū (četras minūtes un 30,39 sekundes), bet 50 metru brīvajā stilā pirmā finišu sasniedza austrāliete Bronte Kempbela (24,12 sekundes).

Visbeidzot 4x100 metru jauktā stila stafetē čempiones titulu izcīnīja Ķīnas sportistes - Fu Juaņhui, Ši Dzjinliņa, Lu Jina un Šeņ Duo -, kuras distanci veica trīs minūtēs un 54,41 sekundē.

Medaļu kopvērtējumā ražīgākie bija Ķīnas sportisti, kuri kopā izcīnīja 35 godalgas - 15 zelta, desmit sudraba un desmit bronzas medaļas. Lai gan pēc daiļlēkšanas disciplīnām ķīnieši pārliecinoši bija vadībā, tomēr pēc peldēšanas sacensībām baseinā ASV sportisti teju viņus panāca. Amerikāņu kopumā izcīnīja 33 godalgas - 13 zelta, 14 sudraba un sešas bronzas medaļas. Tikmēr trešā ražīgākā bija mājiniece Krievija, kas nopelnīja deviņas zelta, četras sudraba un četras bronzas medaļas.

Zīmīgi, ka septīto pasaules čempionātu pēc kārtas ASV sportisti dominē peldēšanas disciplīnās baseinā. Tomēr amerikāņi pirmo reizi kopš 2001.gada nav medaļu kopvērtējuma līderi.

Peldēšanas sacensības norisinājās speciāli konstruētos peldbaseinos Kazaņas futbola stadiona teritorijā. Astoņu sacensību dienu laikā kopumā tika izcīnīti 42 medaļu komplekti, bet Latvijas sportisti izgāja uz starta 12 individuālajās distancēs, kā arī 4x100 metru kombinētajā stafetē.

Kā zināms, no Latvijas peldētājiem augstvērtīgāko rezultātu sacensībās guva Uvis Kalniņš, kurš trešdien sasniedza jaunu Latvijas rekordu 200 metru kompleksajā distancē, priekšsacīkšu kopvērtējumā ierindojoties 17.vietā un paliekot pirmais aiz iespējas piedalīties pusfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!