Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas regbija izlase sestdien Pretorijā ar 13:6 (10:3) pārspēja Argentīnu, izvirzoties Regbija čempionāta vadībā.

Pirms spēles dienvidāfrikāņu regbija forumos valdīja neslēpta līksmība - tās niknākā sāncense, pasaules čempione Jaunzēlande atkal paklupa ceļā uz uzvaru sērijas rekordu, samierinoties ar neizšķirtu (12:12) Austrālijā, turklāt karstasinīgajiem dienvidāfrikāņiem ļoti kremt, ka pēc viņu triumfa 2009. gadā, kad "All Blacks" tikai pieveikti visas trīs reizes, prognozētās dominēšanas vietā DĀR spējusi viņus pārspēt tikai vienreiz, ciešot zaudējumus astoņās, turklāt pašreizējā trenera Heinekes Maijera vadībā rezultāts pēdējos divos gados ir 0-4. Šādā kontekstā jebkāda jaunzēlandiešu neveiksme DĀR tika uztverta kā ilgi gaidītais signāls pašu izredzēm pārņemt vadību dienvidu puslodes hierarhijā, un atlika vien spert pirmo soli un izrēķināties ar turnīra pastarīti no Dienvidamerikas.

Ņemot vērā, ka Argentīna pērn Keiptaunā tika sakauta lupatu lēveros ar 73:13, dienvidāfrikāņu publiku apmierinātu tikai pārliecinoša uzvara un pieci punkti - sevišķi tādēļ, ka šoreiz spēle notika haiveldā augstu virs jūras līmeņa, kur DĀR tradicionāli spēlē labāk nekā zemienē. Vēsas galvas gan atgādināja, ka pēc vieglajām uzvarām savā laukumā DĀR jau nākamajā nedēļā Argentīnā tikai knapi izglābās no zaudējuma (16:16 2012. gadā) vai izrāva uzvaru vien pēdējās minūtēs (22:17 2013. gadā).

Dienvidāfrikāņu cerības uz vieglu un pārliecinošu uzvaru atvēsināja ne vien argentīnieši, kuri jaunā trenera Daniela Urkades vadībā nospēlēja negaidīti pārliecinoši, bet arī laika apstākļi. Ja iepriekšējā spēlē Sidnejā vienkārši lija, tad Pretorijā īsi pirms spēles burtiski atvērās debesis, un sāka gāzt ar spaiņiem, tādējādi bumbas kontrole tika maksimāli apgrūtināta un par četru piezemējumu bonusa uzvaru varēja aizmirst.

Tomēr lietus netraucēja mājinieku devītajam numuram Ruanam Pināram jau 2. minūtē ar piezemējumu, ko realizēja Morne Steins, panākt 7:0. Pretēji pagājušā gada spēlei, viesi pēc nokdauna neizmeta ringā dvieli, un viņu spēka cīņas uzbrucēji pārņēma iniciatīvu, pēc dažām minūtēm ļaujot Nikolasam Sančesam ar soda sitienu samazināt rezultāta starpību (7:3). Puslaika vidū Handrē Polards atjaunoja septiņu punktu pārsvaru, ko otrā puslaika sākumā anulēja Sančess (10:6). 50. minūtē Steins vēlreiz panāca septiņu punktu pārsvaru, bet spēles beigās argentīnieši sakūra īstu pirti pie mājinieku ieskaites laukuma, brīžiem esot tikai mata tiesas attālumā no iespējamā neizšķirta, tomēr DĀR izturēja un svinēja grūtu uzvaru ar 13:6, savukārt Argentīna nopelnīja vērtīgu punktu par zaudējumu ar septiņu vai mazāk punktu starpību.

Pēc pirmās kārtas DĀR ir četri punkti, pa diviem - Austrālijai un Jaunzēlandei, bet Argentīnai - viens punkts.

23. augustā Oklendā Jaunzēlande uzņems Austrāliju, bet Saltā Argentīna - DĀR. 6. septembrī Austrālija - DĀR, Jaunzēlande - Argentīna, 13. septembrī Jaunzēlande - DĀR, Austrālija - Argentīna, 27. septembri DĀR - Austrālija, Argentīna - Jaunzēlande, 4. oktobrī DĀR - Jaunzēlande, Argentīna - Austrālija.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 12 reizes jeb tieši divreiz vairāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi abos līdzšinējos turnīros, turklāt pārspējot pretiniekus visās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!