Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vairāki Austrālijas atklātā tenisa čempionāta dalībnieki pauduši sašutumu par to, ka pasaules tenisa lielākajām zvaigznēm izveidots īpašs "burbulis" Covid-19 apstākļos, bet pārējiem jāsamierinās ar karantīnu vai pašizolēšanos parastos apstākļos.

Sezonas pirmajam "Grand Slam" jāsākas 10. februārī, turklāt plānots, ka spēles klātienē varēs apmeklēt skatītāji. Lai to nodrošinātu, visiem tenisistiem pēc ierašanās Austrālijā 14 dienas jāazivada pašizolācijā, bet tās laikā drīkst noteiktu laiku treniņus aizvadīt arī ārpus viesnīcas, stingri ievērojot sanitārās prasības.

Tomēr ļoti daudzi spēlētāji, arī Jeļena Ostapenko, nonākuši karantīnā, jo čārterreisā uz Austrāliju bijušas ar Covid-19 saslimušās personas. Otrdien konstatēti vēl divi pozitīvi Covid-19 gadījumi starp "Australian open" dalībniekiem, līdz ar to, visticamāk, paplašināsies karantīnā nonākušo personu skaits. Šobrīd saistībā ar "Australian Open" konstatēti desmit Covid-19 saslimšanas gadījumu.

Tikmēr vairākas pasaules tenisa zvaigznes atrodas Adelaidā, nevis Melburnā, jo tur plānots paraugturnīrs pirms "Australian Open". Adelaidā atrodas ATP vīriešu tenisa ranga līderi Novāks Džokovičs, Rafaels Nadals un Dominiks Tīms, kā arī sieviešu tenisa vadošās spēlētājas Simona Halepa un Naomi Osaka. Tā kā pasaules tenisa ranga līdere Ešlija Bārtija ir austrāliete un viņai, visu laiku atrodoties Austrālijā, nav jāievēro pašizolācija, tad sieviešu tenisa "izredzēto" trešā vieta atvēlēta titulētajai Serēnai Viljamsai, nevis WTA rangā tuvāk TOP3 esošajām sportistēm.

Melburnā mītošie tenisisti jau pauduši sašutumu, ka Adelaidā tenisa zvaigznēm nodrošināti daudz labāki apstākļi. Piemēram, Melburnā tenisisti dzīvo numuriņos, kur arī nākas veikt fitnesa treniņus, bet Adelaidā zvaigznēm numuriņi ir ar balkonu, kur daudz ērtāk izvietot trenažierus. Adelaidā tenisistiem pieejama arī trenažieru zāle, un tur pavadītais laiks netiek skaitīts kopā ar piecām stundām treniņiem kortā atvēlēto laiku. Melburnā tenisistiem, kuri nav karantīnā, diennaktī atvēlētas piecas stundas treniņiem kopā – gan trenažieru zālē, gan kortā.

Vēl viens fakts – Melburnā mītošajiem uz treniņiem kortā līdzi drīkst būt tikai viens cilvēks: treneris vai sparingpartneris. Savukārt Adelaidā tenisisti ieradušies un kortā atrodoties ar veselu komandu – trenerim , fizioterapeitiem, sparingpartneriem, utt.

"Viņi var nodarboties viesnīcas trenažieru zālē un viņu nodarbības netiek skaitītas šajā piecu stundu laikā. Visi var iziet ārā no viesnīcas. Viņi gandrīz var dzīvot kā normālā dzīvē," sašutis ir francūzis Žeremī Šardī. "Viņiem tā ir jau privilēģijas. Bet, ja viņi drīkst darīt daudz vairāk nekā citi, tad tā nav godīga gatavošanās (turnīram). Tas ir dīvaini mūsu sportā, kurā it kā visiem jābūt līdzīgiem. Ja es būtu pasaules ranga ceturtais numurs, es būtu ļoti sašutis."

Sašutumu pastiprinājusi pasaules ranga līdera Džokoviča prasība pēc vēl īpašākiem sadzīves apstākļiem. Vēstulē Austrālijas tenisa vadībai serbs aicina tenisistus izmitināt privātās mājās, kurās ir tenisa korti. Džokovičs vēstulē minējis vēl vairākas prasības, starp kurām bijusi arī vēlme pēc labākas ēdināšanas.

Izdevību "iedzelt" Džokovičam nav palaidis garām austrālietis Niks Kirgioss, bet Austrālijas mediji Džokoviča vēlmes nosaukuši vēstuli nosaukuši par savtīgu interesi, un publicējuši fotogrāfijas ar serbu, kurš spēlētāju minibusā nav vilcis sejas aizsargmasku. Covid-19 pandēmijas laikā Austrālijā visos transporta veidos ir jāvelk sejas aizsargmaska.

Kirgioss tāpat veltījis asus pārmetumus savam tautietim Bernardam Tomičam, kura draudzene publicējusi video, kurā sūdzas par aukstu ēdienu un to, ka karantīnas laikā viņai pašai ir jāmazgā mati.

"Australian Open" direktors Kregs Tailijs pēc Džokoviča vēstules taisnojies, ka tajā ir izteiktas idejas, nevis izvirzītas prasības. Tailijam bijusi video konference ar vairākiem spēlētājiem, un lielākā daļa izpratuši ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!