Foto: EPA/LETA
Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis ceturtdien neiekļuva Dohas turnīra pusfinālā, sīvā cīņā piekāpjoties pasaules pirmajai raketei spānim Rafaelam Nadalam.

Gandrīz divu stundu ilgā cīņāGulbis zaudēja ar 6-7 (3:7, 3-6.

1.sets

1.geims 0-1. Nadals iespaidīgi sāk maču – divi eisi un "sausā" uzvarēts geims.
2.geims. 1-1. Ātri panāca Gulbis 40-15, taču tad pieļāva divas kļūdas un 40-40. vairākas reizes geimā bija "līdzīgi", Gulbis atspēlēja arī divas breikbumbas. Tad Gulbim izdevās "eiss", lai gan bumbiņa bija autā. Tiesnesis to nefiksēja, Nadals nepaņēma arī video atkārtojumu... Bet vajadzēja. Tad Gulbim izdevās laba serve un Gulbis uzvarēja geimā.
3.geims. 1-2. Gulbis cīnās par katru bumbiņu, katru punktu. Nadals viņu gan izdzenā pa stūriem, bet Gulbis tiek līdz bumbiņai. Gulbim bija 15 -30, taču Nadalam tad padodas trīs labas izspēles un viņš uzvar geimā.
4.geims. 1-3. Labi iesāk geimu, bet tad Nadals panāk 15-30. Gulbis izlīdzina, bet Nadals tomēr iegūst breikpunktu. Jau trešo spēlē.To Nadals izmanto un lauž Gulbja servi, apspēlējot latvieti pie tīkla.
5.geims. 1-4. Nadals spilgti pagaidām pierāda, ka ir pirmā rakete un pārliecinoši kontrolē notikumus.
6.geims. 2-4. Gulbim izdodas lielisks geims, uzvar "sausā". Lai gan izskatījās, ka Nadals nedaudz atslābinājies....
7.geims. 3-4. Būs pa daudz atslābinājies Nadals. Gulbis uzvar pirmajās divās izspēlēs, tad spānis pieļauj dubultkļūdu un trīskāršā breikbumba Gulbim! Vienu Nadals atspēlē, taču tad teicami izspēlē un neatstāj Nadalam nekādas cerības ar sitienu pa līniju!
8.geims. 4-4. Gulbis sāk drošāk justies, Nadals spēlē jau nedrošāk un vairāk kļūdās. Ar 211 km/h spēcīgu servi Gulbis noslēdz geimu savā labā un izlīdzina rezultātu.
9.geims. 4-5. Un Gulbis turpina šokēt, panāk velreiz trīskāršo breikbumbu!!!! Un spēlē tik pārliecinoši! Ja sakumā nebūtu pieļāvis kļūdas, sets būtu tik tuvu jau tagad. Nadals gan divas atspēlē, un tad ar precīzu sitienu pa līniju atspēlē arī trešo breikbumbu. Gulbis lieliski nospēlēja, taču viņam nesanāca viltīgs sitiens pie tīkliņa... Bet kādu Gulbis atspēlē – pēc Nadala serves spēcīgi pa diagonāli pretī! Taču Nadals divās izspēlēs labāks un uzvar geimā. Lai gan abi tenisisti rāda lielisku spēli!
10.geims. 5-5. Pēc devītā geima Nadals paprasīja medicīnisko pārtraukumu. Īsti nevarēja saprast, vai Nadalam ir kāds mikro savainojums vai slikta pašsajūta. Gulbis diezgan brīvi nospēlē un uzvar geimā.
11.geims. 5-6. Nadals diezgan viegli uzvarēja savu geimu. Pēc Nadala pieprasūitā pārtraukuma spēlē nedaudz nomierinājusies. Izskatās, ka spānis taktiski būs paņēmis šo pārtraukumu.
12.geims. 6-6. Gulbis viegli uzvar ar teicamām izspēlēm. Būs "tie break"! Tenisisti jau kortā vienu stundu, pirmais sets nav beidzies.
13.geims. 6-7 (3:7) Trešajā izspēlē Gulbis labā situācijā izdomāja saīsināt sitienu un kļūdījās.... 1:2. Nadals uzvar tad savas serves un panāk 4:1. Gulbis uzvar savas serves un pietuvojas līdz 3:4. Gulbim bija laba iespēja izlīdzināt rezultātu, bet kļūdījās. Tad Nadals uzvarēja nākamajā izspēlē un ieguva trīs setbumbas. Un ar pirmo Nadals uzvar setā....

2.sets

1.geims. 1-0. Gulbis viegli uzvar pirmajā geimā un izskatās šobrīd labāks nekā .
2.geims. 1-1. Nadals gan arī atbild ar uzvarētu geimu servējot.
3.geims. 2-1. Pie 40-30 abi tenisisti sarīkoja šovu līdzjutējiem – teicamā izspēlē gan labāks bija Nadals. Bet Gulbis uzreiz atbild ar jau piekto eisu šajā setā! Tad sekoja spēcīga serve un Gulbis uzvarēja geimā.
4.geims. 2-2. Gulbis sāk kļūdīties, kas liek nedaudz satraukties. Nadals to izmanto un uzvar savu servi.
5.geims. 2-3. Gulbim atkal nesanāk saīsinātie sitieni, tad latvietis kļūdās izspēlē un 15-40. Vienu breikbumbu Gulbis atspēlē. Nākamajā izspēlē Gulbis domā, ka Nadals izsitis autā un kļūdās sitienā. Video atkārtojumā jeb "ērgļa acs" parāda neīsto Nadala sitienu...Un Nadals lauž Gulbja servi.
6.geims. 2-4. Gulbis panāk breikbumbu, bet Nadals fantastiski nospēlē pie tīkla!!! Un tad Nadals uzvar divās izspēlēs, uzvarot geimā.
7.geims. 3-4. Tiesnesis diezgan dīvaini pāris epizodēs darbojās. Gulbis panāca 40-15. Tad vienu izspēli zaudēja, taču nākamajā "paņēma" savu geimu. Tomēr Nadalam vēl ir "breiks"...
8.geims. 3-5. Gulbis teicami aizvada pirmo izspēli, taču Nadals ir pārāks nākamajās četrās, nonākot tikai viena geima attālumā no Dohas turnīra pusfināla.
9.geims. 3-6. Jā, Nadals iespēlējies un sajutis spēles garšu. Divas patiešām izcilas izspēles un 0-30. Ar "eisu" vienu punktu Gulbis atgūst, taču tad Gulbim neizdodas tik labi saīsināt pie tīkla un Nadals iegūst divas "mačbumbas". Pēc labas serves Gulbis kļūdās sitienā no gaisa un zaudē maču. Nadals uzvarēja nepilnu divu stundu ilgā cīņā.

Līdz šim Gulbis ar Nadalu savā starpā bija tikušies trīs reizes un visās trijās spēlēs pārāks ir bijis spānis. 2008.gadā Vimbldonas čempionātā Nadals uzvarēja ar 5-7, 6-2, 7-6 (7:2), 6-3, tajā pašā gadā Madridē "Masters Series" turnīrā spānis bija pārāks ar 7-5, 3-6, 6-3, bet pagājušajā gadā Romas "Masters Series" turnīrā Nadals uzvarēja ar 6-4, 3-6, 6-4.

Jau ziņots, ka Gulbis, kurš Dohas turnīrā ir izlikts ar piekto numuru, otrajā kārtā trešdien ļoti viegli 49 minūšu laikā ar 6-3, 6-1 pieveica horvātu Antonio Veiču, kurš pamatsacensībās iekļuva pēc kvalifikācijas pārvarēšanas. Savukārt Dohas turnīra pirmajā kārtā otrdien Gulbis, liekot panervozēt līdzjutējiem otrā seta izskaņā, ar 6-3, 7-6 (8:6) pieveica rumāni Viktoru Hanesku. Otrajā setā Gulbis bija vadībā ar 5-3, taču pārsvaru nenosargāja. Savukārt "tie break" izspēlē otrajā setā Gulbis zaudēja pirmajās piecās izspēlēs, bet beigās paglābās un uzvarēja "tie break" ar 8:6, uzvarot arī visā mačā.

Par iekļūšanu Dohas turnīra ceturtdaļfinālā Gulbis nopelnīja 45 ieskaites punktus pasaules rangā. Pagājušajā gadā Gulbis turnīrā Dohā arī aizkluva līdz ceturtdaļfinālam, kur piekāpās Rodžeram Federeram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!