Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunā tenisa zvaigzne Koko Gofa pēc iekļūšanas Francijas atklātā čempionāta finālā tradicionālā autogrāfa vietā uz TV kameras uzrakstīja aicinājumu vērsties pret apšaudēm, kas pēdējā laikā daudz skārušas ASV.

"French Open" pusfinālā 18 gadus vecā Gofa ar 6-3, 6-1 pieveica itālieti Martinu Trevizanu, kļūstot par jaunāko "Grand Slam" finālisti pēdējo 18 gadu laikā. Pēc intervijas kortā Gofa piegāja pie TV kameras, bet nesniedza savu autogrāfu, tā vietā uzrakstot "Peace - end gun violence" ("Miers – pārtrauciet ieroču vardarbību").

"Es nezināju, ko rakstīšu, pat tad, kad gāju pie kameras. Vienkārši šajā brīdī sajutu, ka ir īstais. Es jutu, ka ir īstais brīdis. Ceru, ka to sadzirdēs cilvēki kabinetos un mainīs lietas," vēlāk teica jaunā tenisa zvaigzne.

ASV pēdējās nedēļās atkal aktualizējies jautājums par ieroču tirdzniecību civiliedzīvotājiem. Pagājušajā nedēļā ASV, Teksasā, kādā skolā tika nogalināti 19 skolnieki un divas skolotājas, bet trešdien Oklahomā, Talsā, slimnīcā nogalinātas trīs personas.

"Pamodos un lasu, ka atkal notikusi šaušana. Tas ir traki," par notikušo sarunā ar žurnālistiem atminas Gofa. Jaunā zvaigzne uzskata, ka sporta zvaigznēm ir iespēja mainīt sociālos notikumus, un viņa kā savus iedvesmotājus minēja Lebronu Džeimsu, Serēnu Viljamsu, Billiju Džīnu Kingu, Naomi Osaku un Kolinu Keperniku. "Man ir sajūta, ka mēs esam ielikti kaut kādā rāmī, kur cilvēki saka – "sportam un politikai jābūt šķirtiem". Es saku "jā", bet es pirmkārt esmu cilvēks un tikai pēc tam tenisa spēlētāja. Mani uztrauc šie jautājumi un runāšu par to. Sports dod platformu, lai vēstījums sasniegtu vairāk cilvēku."

"Es domāju, ka tā ir problēma arī citviet pasaulē, bet ASV tā ir problēma jau vairākus gadus, bet acīmredzot tagad tai tiek pievērsta lielāka uzmanība," piebilst Gofa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!