Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvijas komanda ceturtdien Tallinā Federāciju kausa Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas turnīa otro dueli iesāka ar divām uzvarām pār Poliju, pietuvojoties fināla kārtai.

Dienas pirmajā spēlē Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastovai ar rezultātu 6-1, 6-2 pārspēja Magdalenu Frehu, bet otrajā vienspēlē Jeļena Ostapenko, kura WTA rangā ir sestajā pozīcijā, ar rezultātu 6-3, 6-3 pārspēja Polijas vadošo tenisisti šajā turnīrā Magdu Lineti, kura rangā atrodama 56. vietā.

Ja Turcija gūs panākumu pret Austriju, latvietes priekšlaicīgi būs nodrošinājušas vietu fināla kārtā. Šajā duelī pirmajā vienspēlē austriete Jūlija Grābere, kura WTA rangā ieņem 244.vietu, ar 5-7, 6-4, 7-5 pārspēja turcieti Bašaku Erajdinu, kura reitingā ir 175. pozīcijā. Erajdina trešajā setā bija vadībā ar 5-2, taču izsēja pārsvaru un cieta zaudējumu.

Latvijas un Polijas mačā atlikusi dubultspēle, kas dueļa likteni vairs neizšķirs.

Ostapenko maču iesāka ar vairākām kļūdām, tomēr turpinājumā saņēmās un nobreikoja pretinieces otro servi, piektajā geimā panākdama jau 4-1. Pēc pretinieces "tīri" uzvarētas serves tenisistes apmainījās diviem breikiem, vēlāk Ostapenko devītajā geimā pieliekot punktu uzvarai setā - 6-3.

Otrajā setā pirmajos četros geimos uzvarēja servētājas, bet piektajā geimā Ostapenko nobreikoja pretinieci, kas vēlāk ļāva panākt vadību ar 4-2. Tāpat viņa lauza arī nākamo pretinieces servi, panākdama 5-2 un servējot par uzvaru mačā. Tiesa, Latvijas tenisiste pieļāva dubultkļūdu un vēlāk nerealizēja mačbumbu, zaudēdama savu servi. Devītajā geimā Ostapenko lauza Linetes servi un guva virsroku ar 6-3.

Dienas pirmajā spēlē Sevastova lauza pretinieces pirmās divas serves un panāca vadību ar 0-3. Lai gan liepājniece zaudēja savu pirmo servi, pirmā seta turpinājumā viņa vēl divas reizes nobreikoja pretinieci un uzvarēja ar 6-1.

Otrā seta otrajā geimā Sevastova pie pretinieces serves uzvarēja "tīri". Turpinājumā viņa zaudēja savu servi, bet ceturtajā geimā neizmantoja trīs breikbumbas, pretiniecei panākot 2-2. Tiesa, nākamajos četros geimos uzvarēja Sevastova, setā gūstot virsroku ar 6-2.

Vēl Latvijas izlasē ir WTA vienspēļu ranga 274. pozīcijā esošā Diāna Marcinkēviča un 871 .vietu ieņemošā juniore Daniela Vismane. Polijas izlasē iekļautas 725. pozīcijā esošā juniore Iga Sviateka un pieredzējusī Alicja Rosolska, kura atrodas dubultspēļu ranga 41. vietā.

Polijas titulētākā tenisiste Agņeška Radvaņska valsts izlasei nav palīdzējusi kopš 2015. gada, kaut tās kapteinis ir viņas vīrs Davids Celts.

Latvija līdz šim vienīgo reizi ar Poliju ir spēlējusi 2006. gadā, kad Eiropas/Āfrikas zonas otrajā grupā piekāpās ar 0-3, laukumā dodoties Ievai Irbei un Lienei Liniņai.

Pirmajā kārtā trešdien Latvija ar 2-1 pieveica Turciju, kamēr Polija ar tādu pat rezultātu apspēlēja Austriju, līdz ar to ceturtdien notiek mačs starp D apakšgrupas līderēm.

Ja Latvija uzvarēs apakšgrupā, tā fināla kārtā tiksies ar grupas, kurā ir Serbija, Gruzija un Bulgārija, labāko vienību. Pēc tam šī pāra uzvarētāja kvalificēsies aprīlī gaidāmajām pārspēlēm par vietu otrajā pasaules grupā.

Vēsturē labāko sasniegumu Latvijas izlase guva 1993.gadā, kad startēja pasaules grupā, iekļūstot 16 labāko pasaules izlašu vidū. Šogad Latvija Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlēs piekto gadu pēc kārtas. Ja pirmajās divās reizēs bija jācīnās par vietas saglabāšanu, pērn Latvijas sportistes izvairījās no pārspēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!