Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas tenisiste Pena Šuai jau izdzēstā sociālās vietnes "Weibo" ierakstā apsūdzējusi bijušo Ķīnas Tautas Republikas viceprezidentu Džanu Gaoli seksuālā uzbrukumā, raksta ārvalstu mediji. Sieviešu tenisa asociācija (WTA) par notikušo uzsākusi izmeklēšanu.

35 gadus vecā Šuai ierakstu Ķīnā populārajā sociālajā vietnē publicēja 2. novembrī. Sportiste apgalvoja, ka Gaoli gadu laikā vairākkārt piespiedis viņai nodarboties ar seksu. Viens no atgadījumiem noticis pirms desmit gadiem – kad politiķis vēl nebija nonācis viceprezidenta amatā –, bet plašāk aprakstīts pirms trim gadiem piedzīvots seksuāls uzbrukums.

Šuai rakstīja, ka 75 gadus vecais politiķis ar viņu Pekinā spēlējis tenisu. Sportiste ar Gaoli un viņa sievu pēc tam devusies uz viņu mājām, kur noticis uzbrukums. Medijs "New York Times" uzsver, ka publikācija no "Weibo" izdzēsta dažu minūšu laikā. Novērots, ka tūlīt pat Ķīnā liegts internetā meklēt viņas vārdu.

Sportiste gan atzīst, ka viņai nav pierādījumu par notikušo. Gaoli un Ķīnas tenisa asociācija nav nedz publiski komentējuši situāciju, ne atbildējuši uz mediju lūgumiem.

Tenisisti publiski aizstāvējusi WTA, kas savā paziņojumā uzvērusi, ka to ļoti uztrauc aprakstītā situācija. "Pena Šuai, un visas sievietes, pelnījušas, ka viņas uzklausa, nevis tiek pakļautas cenzūrai," raksta WTA, kas sola tiekties pēc pilnīgas izmeklēšanas, kuru neietekmēs cenzūra.

35 gadus vecā sportiste ir bijusī pasaules pirmā rakete dubultspēļu rangā. Ķīniete pārī ar Taivānas tenisisti Sūveju Šjē uzvarēja 2013. gada Vimbldonas un 2014. gada "French Open" dubultspēļu turnīrā. Savukārt vienspēļu rangā viņa 2011. gadā sasniedza 14. numuru. Viņas augstākais sasniegums kādā no "Grand Slam" turnīriem ir dalība 2014. gada "US Open" pusfinālā.

Medijs "Yahoo Sports" apgalvo, ka Šuai kopš paziņojuma publicēšanas ir pazudusi.

Džans Gaoli no 2013. līdz 2018. gadam bija pašreizējā Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina viceprezidents. "New York Times" ziņo, ka viņš kļuvis par pirmo tik augsti stāvošo Ķīnas Komunistiskās partijas amatpersonu, kura saskārusies ar šādu publisku apsūdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!