Foto: AP/Scanpix/LETA

Nepiemērotu laika apstākļu dēļ Eiropas čempionāta pludmales volejbolā piektdienas, 18.septembra, spēles tiek plānots aizvadīt citos laukumos, cerot sestdien un svētdien atgriezties ierastajā Jūrmalas pludmales volejbola stadionā, apstiprināja viens no turnīra organizatoriem Latvijas Volejbola federācijas (LVF) valdes loceklis Andris Blaka. Vēlāk rīkotāji apstiprināja, ka turnīrs piektdien turpināsies pludmales centrā "Rukki" bez skatītāju klātbūtnes.

Ziņots, ka spēcīgā vēja dēļ atceltas visas Eiropas čempionāta ceturtdienas spēles. Centrālo laukumu klāj ūdens un organizatori plāno piektdienas spēles aizvadīt citur, lēmuma pieņemšanas brīdī ziņojot par izmaiņām sacensību kalendārā.

"Tāds plāns ir - piektdien pārcelt sacensības uz citu vietu," apstiprināja Blaka. "Turklāt mači piektdien notiks bez skatītājiem. Savukārt sestdien un svētdien jau ceram atkal sacensties Jūrmalā."

Viņš arī norādīja, ka par iespējamajiem zaudējumiem varēs spriest tikai pēc tam, kad jūras ūdens būs atkāpies no stadiona.

Ceturtdien laukumā bija paredzēts doties sešiem Latvijas vīriešu un vienam sieviešu duetam.

Rīta pusē cīņas grupu turnīrā Jūrmalā bija plānots noslēgt vīriešu duetiem, bet pēc tam aizvadīt pirmās divas izslēgšanas spēļu kārtas volejbolistēm.

Ar Covid-19 saslimušie vēl Latvijā

Četri Eiropas čempionāta pludmales volejbolā spēlētāji, kuriem pēc ierašanās Latvijā konstatēta saslimšana ar Covid-19, ir izolēti, bet par labāko risinājumu viņu transportēšanai mājup vēl tiek spriests, teica turnīra direktors un Latvijas Volejbola federācijas (LVF) valdes loceklis Kaspars Timermanis.

Četriem atlētiem no Austrijas, Ukrainas un Krievijas tika konstatēti pozitīvi Covid-19 testi.

Visiem sportistiem bija jāierodas Latvijā ar negatīvu testu, kas nav vecāks par 72 stundām. Uzreiz pēc ielidošanas Rīgas lidostā visi sportisti tika testēti atkārtoti. Pozitīva testa gadījumā sportisti tika nekavējoties izolēti, un tests uzreiz tika atkārtots. Atkārtota testēšana tiek veikta pēc Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) Medicīnas delegāta ārsta Manfrēda Holcgrēfes norādījumiem, lai pārliecinātos par to, vai nav iespējama kāda kļūda. Visu dalībnieku atkārtota testēšana notiek arī saskaņā ar Latvijas Ministru kabineta noteikumiem.

"Visiem inficētajiem atkārtoti veicam analīzes, bet Austrijas pārstāvis nodeva arī asins analīzes, lai secinātu, vai asinīs ir antivielas," par stāvokli Covid-19 "frontē" Eiropas čempionātā sacīja turnīra direktors Timermanis.

Viņš piebilda, ka visi sacensībām akreditētie - sportisti, treneri, ārsti, fizioterapeiti - ir tikuši pārbaudīti, un visiem pārējiem, atskaitot četrus saslimušos, analīžu rezultāti bijuši Covid-19 negatīvi.

"Visi saslimušie ir izolēti, un viņi neatrodas viesnīcā kopā ar pārējiem sportistiem. Abi Ukrainas volejbolisti un austrietis atrodas vasarnīcas tipa hostelī, kur viņi var iziet arī uz balkona ieelpot svaigu gaisu, taču ārā no mītnes vietas viņi neiet un tiek nodrošināti ar pārtiku," procesu skaidroja turnīra direktors. "Savukārt Krievijas sportists atrodas citur, un rūpes par viņu jau uzņēmušās atbildīgās Krievijas amatpersonas. Abas pārējās federācijas vēl domā, kā risinās šo jautājumu."

Par procesu iespējamo saslimušo izbraukšanai no valsts Timermanis sacīja, ka šajā jautājumā pareizais risinājums vēl tiek meklēts. Viņš minēja, ka Austrijas pludmales volejbolista pārinieks pēc diviem negatīviem Covid-19 testu rezultātiem jau ir devies mājup.

No piektdienas līdz svētdienai visiem sacensību dalībniekiem vēlreiz tiks veikti Covid-19 testi, lai pārliecinātos par drošu sacensību norisi un izpildītu starptautisko volejbola institūciju un Latvijas valsts izstrādātos noteikumus cīņā ar Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!