Foto: Vadims Morozovs
Latvijas vīriešu volejbola izlase pasaules čempionāta (PČ) kvalifikācijas turnīra otrās kārtas noslēdzošajā cīņā svētdien ar rezultātu 1-3 (24:26, 25:23, 24:26, 17:25) piekāpās Portugālei.

Svētdienas mačā, kas Latvijai neko daudz vairs neizšķīra, pirmie trīs seti risinājās ļoti līdzīgi un katrs ilga pusstundu. Vissāpīgākais Latvijai bija pirmais sets, kurā tai vēl neilgi pirms beigām bija divu punktu pārsvars, bet tika ciesta neveiksme. Pārējos setos uzvaras guva komandas, kas vadībā bija lielāko daļu šī nogriežņa.

Raimonda Vildes trenētā Latvijas izlase jau iepriekš bija zaudējusi cerības tikt pie ceļazīmes uz pasaules čempionāta finālturnīru, taču, svētdien izcīnot uzvaru trijos vai četros setos, Latvijas izlase turnīru noslēgtu trešajā pozīcijā sešu komandu turnīrā.

Svētdienas mačā Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 13 punktiem bija Edvarts Buivids, ar 12 punktiem izcēlās pieredzējušais Ruslans Sorokins, bet 11 punktus savāca Romāns Saušs.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas valstsvienība turnīru sāka trešdien ar 2-3 (25:19, 20:25, 26:24, 22:25, 14:16) atzīstot Izraēlas pārākumu, bet ceturtdien kapitulēja Eiropas vicečempionei Slovēnijai, pret mājiniekiem ciešot neveiksmi ar 0-3 (14:25, 14:25, 19:25).

Savukārt piektdien Latvija tika pie pirmās uzvaras, jo ar 3-0 (25:9, 25:17, 25:14) apspēlēja Gruzijas valstsvienību, bet sestdien ar 0-3 (16:25, 21:25, 21:25) zaudēja citai favorītei Beļģijai.

Tikmēr Portugāle šajā turnīrā vispirms ar 0-3 (17:25, 16:25, 16:25) zaudēja Beļģijai, tad ar 3-1 (25:19, 25:21, 24:26, 25:12) uzvarēja Izraēlu, ar 0-3 (21:25, 20:25, 25:27) piekāpās Slovēnijai, bet sestdien ar 3-0 (25:19, 25:16, 25:14) pieveica Gruziju.

Portugāle iepriekšējo reizi pasaules čempionāta finālturnīrā spēlēja 2002.gadā, kad tika izcīnīta astotā vieta. Pērn portugāļi Pasaules līgas turnīrā ieņēma 14.vietu.

Kvalifikācijas grupā ar 15 punktiem piecos mačos triumfēja mājiniece Slovēnija, ar 12 punktiem sekoja Beļģija, trešo vietu ar deviņiem punktiem guva Portugāle, piecus punktus savāca Izraēla, Latvija ar četriem punktiem palika piektā, bet piecus trīs setu zaudējumus cieta Gruzija.

Finālturnīrā uzreiz iekļuva grupas uzvarētāja Slovēnija, bet otrās vietas ieguvēja Beļģija startēs trešās kārtas atlases sacensībās.

Latvijas izlase kvalifikācijas spēlēm gatavojās trīs nedēļas, kuru laikā aizvadīja divas pārbaudes spēles ar Dāniju, pārbaudes turnīru Ukrainā un divas treniņspēles ar Latvijas U-21 izlasi. Veselības problēmu dēļ šogad uz vietu izlasē nepretendēja cēlāji Deniss Petrovs un Artis Caics, kā arī pamatsastāva diagonāles spēlētājs Hermans Egleskalns.

Pēc spēlēm Ukrainā Latvijas izlases treneri paldies par darbu pateica Aivaram Petruševicam un Matīsam Gabdulļinam, bet komandai pievienojās U-21 izlasi trenējušais Boriss Kolčins un cēlājs Edvīns Skrūders. Kā vēstīts, U-21 izlase pagājušajā nedēļas nogalē pasaules čempionāta izšķirošajā kvalifikācijas kārtā cieta trīs neveiksmes trijos mačos, uzvarot tikai vienā setā.

Pasaules volejbola čempionāts vīriešiem norisināsies Itālijā un Bulgārijā 2018.gada septembrī, un tajā sacentīsies 24 pasaules labākās izlases.

Iepriekšējā pasaules čempionāta kvalifikācijā Latvijas volejbolisti savā grupā palika trešie un otrajā kārtā neiekļuva, bet pērn Latvijas izlase aizkļuva līdz Eiropas čempionāta izšķirošajai kvalifikācijas kārtai, kurā tomēr piekāpās Igaunijai.

Paralēli PČ otrās kārtas spēles aizvadīja arī latvieša Uģa Krastiņa trenētā Ukrainas valstsvienība, kas Francijā piecos mačos guva divas uzvaras un savā apakšgrupā izcīnīja ceturto vietu.

Latvijas volejbola izlases sastāvs dalībai pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā:

diagonāle – Edvarts Buivids ("Parnu", Igaunija), Reinis Pekmans ("Ālstas "Lindemans", Beļģija);

pirmais temps - Andis Cimoška ("Poliurs"/"Ozolnieki"), Antons Nazarovs (RTU/"Robežsardze"), Toms Švāns ("Parnu");

libero - Ingars Ivanovs (RTU/"Robežsardze");

otrais temps – Aleksandrs Kudrjašovs ("Parnu"), Romāns Saušs (Dīrenas "Powervolleys", Vācija), Ruslans Sorokins ("Prievidza", Slovākija), Toms Vanags (Tartu "Bigbank");

cēlāji – Edvīns Skrūders (Jēkabpils "Lūši"), Vladimirs Visockis (RTU/"Robežsardze").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!