Latvijas, Grieķijas un Somijas volejbola izlašu treneri pirms šajā nedēļas nogalē Rīgā paredzētā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra ir neziņā par savu vienību spēku un varējumu.

Pēc jaunās sistēmas, kad kvalifikācijas sacensības notiek uzreiz pēc klubu sezonas beigām, daudzās izlasēs vadošie spēlētāji atteikušies no dalības valstsvienībās, bet citi pievienojušies pavisam neilgi pirms turnīra sākuma.

Kā ziņots, Eiropas čempionāta kvalifikācijas otrais posms norisināsies divās kārtās. B apakšgrupā ielozētas Grieķijas, Somijas, Latvijas un Lielbritānijas izlases. Visas četras komandas sākotnēji no 21. līdz 23.maijam aizvadīs viena apļa turnīru Rīgā, bet nedēļu vēlāk vēlreiz tiksies Grieķijā.

Turnīru no pirmās kārtas jau iepriekš šomēnes sāka Lielbritānija, kas aizvadīja dueli ar Azerbaidžānas valstsvienību. Pirmajā cīņā Lielbritānija zaudēja ar 0-3 (21:25, 18:25, 22:25). Tomēr atbildes cīņā savā laukumā pirms nedēļas tā bija pārāka ar 3-0 (25:18, 25:12, 25:18).

"Komanda gatavojas 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm, kurām automātiski esam kvalificējušies. Šajā turnīrā esam pastarīši, bet ceram konkurentiem sagādāt grūtus brīžus," ceturtdien preses konferencē teica Lielbritānijas izlases galvenais treneris Harijs Brokings. "Pirmajā spēlē ar Azerbaidžānu mums vēl nebija pievienojušies vairāki vadošie spēlētāji, bet arī pretinieki bija spēcīgi, jo desmit no 12 volejbolistiem sezonas laikā spēlē vienā klubā. Pirms otrās spēles aizvadījām vairākus treniņus un paši bijām spēcīgāki."

"Mums bijuši tikai divi kopēji treniņi, tāpēc tikai turnīra laikā sapratīsim, ko varam paveikt," Grieķijas izlases galvenais treneris Gordons Maiforts jokojot izteicās, ka tagad spēlētāji vismaz varētu būt iemācījušies viņa vārdu. "No visām četrām izlasēm vissagatavotākā ir Lielbritānija. Tomēr visām izlasēm trūkst vairāku vadošo spēlētāju, un pagaidām man nav ne mazāko aizdomu, kā mēs turnīrā izskatīsimies un kā pārējās valstsvienības. Grieķijas izlases prioritāte šā turnīra laikā ir kļūt arvien labākai komandai."

"Kalendārs ir ļoti smags, un grūti turnīram labi sagatavoties tik īsā laika sprīdī, tomēr visām izlasēm apstākļi ir vienādi," teica Somijas izlases galvenais treneris Peka Lahtinens. "Esam jauna komanda, tomēr mērķis ir tikai viens - kvalificēties finālturnīram. Grūti runāt par konkurentiem, kad ļoti labi nepārzini pat savu komandu. Arī mums šajā turnīrā treniņi būs kā spēles."

"Esam gatavojušies, visi spēlētāji ir veseli un optimālajā formā," uzsvēra Latvijas izlases galvenais treneris Raimonds Vilde. "Protams, neesam šajā turnīrā favorīti, bet, neskatoties uz dažu spēlētāju trūkumu, pacīnīsimies un centīsimies parādīt labu sniegumu, un, ja tas izdosies, tad arī rezultāti būs."

Visi treneri atzina, ka, neskatoties uz problēmām sastāvā, favorītes šajā turnīrā būs Grieķijas un Somijas valstsvienības. Visi treneri arī teica, ka tieši Grieķijas izlasi pazīst vislabāk, jo gan Brokings, gan Lahtinens šajā valstī ir trenējuši, bet Vilde spēlējis."

Spēles risināsies "Arēnā Rīga", ko Vilde nosauca par mājīgu zāli. Treneri atzina, ka tik lielās arēnās volejbola cīņas nenotiek bieži un lielākās problēmas tas varētu radīt Lielbritānijas valstsvienībai, kuras volejbolistiem varētu rasties liels uztraukums.

21.maijā plkst.19.30 Latvijas izlase tiksies ar Lielbritāniju, 22.maijā plkst.17 tiksies ar Grieķiju, bet 23.maijā plkst.17 spēkosies ar Somiju.

Kā ziņots, Latvijas volejbola izlasei kvalifikācijas turnīrā nepalīdzēs Jānis Pēda, kurš šosezon no Latvijas volejbolistiem spēlēja spēcīgākajā klubā. Tāpat Latvijas izlasei nepalīdzēs arī tās līderis Gundars Celitāns.

Kā pēdējos Vilde ceturtdien no sastāva atskaitīja Jāni Vāveru, Aivaru Petruševicu un Ingaru Ivanovu.

Grupu uzvarētāji automātiski kvalificēsies Eiropas čempionātam, bet otro vietu ieņēmušās komandas septembrī aizvadīs cīņas ar citu grupu otrajām vietām. B grupas otrā spēcīgākā komanda tiksies ar E grupas, kurā spēlēs Itālija, Turcija un Baltkrievija, kā arī Moldova vai Rumānija, otro vienību.

Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks 2011.gada septembrī, un tajā jau tagad vietu garantējušas Čehijas, Austrijas, Polijas, Francijas, Bulgārijas, Krievijas un Serbijas valstsvienības.

Latvijas volejbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā: Agris Leitis, Deniss Petrovs, Austris Štāls, Hermans Egleskalns, Armands Celitāns, Andrejs Zavorotnijs, Toms Šmēdiņš, Ansis Medenis, Romāns Saušs, Andrejs Baburovs, Lauris Iecelnieks, Viktors Koržeņevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!