Foto: FIBA
Pasaules kausa izcīņas finālturnīra priekšpēdējā dienā sestdien, 9. septembrī, spēlē par piekto vietu Baltijas derbijā Latvija ar 98:63 sagrāva Lietuvu, bet jaunu Pasaules kausu rekordu sasniedza Artūrs Žagars.

Latvijā tādējādi ir kļuvusi ne tikai par Baltijas spēcīgāko izlasi, bet ir arī trešā spēcīgākā komanda Pasaules kausā starp Eiropas komandām.

Lietuvai šī bija smagākā sagrāve Pasaules kausu vēsturē un pēc šīs spēles Latvija ir kļuvusi par komandu, kas lietuviešiem Pasaules kausa spēlēs iemetusi visvairāk punktus. Līdz šim abos rādītājos mačos ar Lietuvas izlasi izcēlās ASV, kas 2014. gadā sagrāva lietuviešus ar 96:69.

Mūsu komandas rindās 20 punktus guva Artūrs Kurucs, kurš trāpīja sešus tālmetienus. Rolands Šmits pievienoja 17 punktus. Lietuviešiem 16 punktus guva Roks Jokubaitis.

Latvijas rindās vēsturiska spēle Artūram Žagaram – latviešu basketbolists uzstādīja jaunu FIBA Pasaules kausa rezultatīvo piespēļu rekordu, precīzus metienus komandas biedriem izkārtojot 17 reizes. Līdz šim rekords bija 15 rezultatīvas piespēles.

Latvija spēli iesāka ar pamatīgu "uguņošanu" uzbrukumā – mūsu komanda realizēja pirmos piecus tālmetienus pēc kārtas. Pa diviem šādiem metieniem trāpīja Rolands Šmits un Artūrs Kurucs.

Pirmās ceturtdaļas vidū Latvija bija izvirzījusies vadībā ar rezultātu 19:11, un Lietuva pieprasīja minūtes pārtraukumu. Pēc pauzes mača gaita izlīdzinājās un mazliet iestrēga Latvijas uzbrukums, taču pirmajās desmit minūtēs bijām ieguvuši astoņu punktu pārsvaru – 28:20.

Otro ceturtdaļu labi iesāka viens no mūsu komandas līderiem Andrejs Gražulis. Lietuvas rindās lieliski darbojās Roks Jokubaitis, kurš uzņēmās iniciatīvu un savai komandai atnesa vairākus punktus pēc kārtas.

Mača otrajā ceturksnī Latvijai vairs tik labi negāja ar trīspunktu metienu realizāciju, taču mēs atradām citus veidus kā gūt punktus, veidojot uzbrukumus ar noslēgumu groza tuvumā. Šajā spēles elementā būtisku lomu spēlēja Artūrs Žagars, kurš fenomenāli spēja izkārtot punktus komandas biedriem, jau pirmajā puslaikā sasniedzot desmit rezultatīvu piespēļu atzīmi.

Tāpat mūsu rindās labi darbojās Klāvs Čavars, kurš izcēlās ar astoņiem punktiem pirmajās 20 minūtēs. Puslaika pārtraukumā Latvija bija vadībā ar rezultātu 49:38.

Otro puslaiku Latvija iesāka ar 14-1 izrāvienu, realizējot četrus tālmetienus. Joprojām neapturams no tālmetiena distances bija Artūrs Kurucs, kurš trāpīja savu piekto un sesto trīspunktnieku.

Lietuvai uzbrukumā nepadevās nekas – mūsu pretiniece trešajā ceturtdaļā spēja gūt tikai deviņus punktus. Latvijas izlase arī bija labāka divcīņās, katrā epizodē aktīvāk spēkojoties par bumbu un regulāri arī tiekot pie atkārtotām iespējām uzbrukt. Pēc trešās ceturtdaļas Latvija jau bija vadībā ar rezultātu 77:47.

Ceturto ceturtdaļu Lietuva iesāka ar zonas aizsardzību, taču Latvijas uzbrukumu tā neapturēja – mūsējie realizēja četrus tālmetienus pēc kārtas, sperot platus soļus pretī panākumam. Spēles atlikušās minūtes jau bija formalitāte.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!