Foto: Shutterstock
Televizori mūsdienās kļuvuši par izklaides centrālēm, uz kurām iespējams skatīties iemīļotākās filmas un seriālus, vērot sporta pārraides, klausīties mūziku, spēlēt videospēles vai pat izmantot televizoru kā datora ekrānu. Taču, lai televizori kalpotu godam, jāzina daži knifi, kas palīdzēs atrast Tavām vajadzībām piemērotāko televizoru. Par tiem – raksta turpinājumā!

Sāc ar izmēra izvēli

Televizora ekrāna izmērs tiek norādīts collās pa diagonāli. Kāds izmērs varētu būt piemērotākais? Tas atkarīgs no daudziem faktoriem, un viens no galvenajiem ir tā atrašanās vieta. Piemēram, ja televizors tiek meklēts virtuvei, varēsi iztikt arī ar nelielāku ekrānu, savukārt viesistabai jau būs nepieciešama krietni lielāka ierīce.

Lai gan viedokļi atšķiras, virknē televizoru izvēles ceļvežos tiek bilsts, ka televizoram ar 1080p jeb Full HD izšķirtspēju vajadzētu atrasties aptuveni divu ekrāna diagonāļu izmēra attālumā no skatītājiem. Proti, ja ekrāna izmērs ir 42 collas, labākais attālums, no kura televizoru skatīties, būtu 84 collas jeb nedaudz vairāk nekā divi metri (213 cm, ja gribam būt īpaši precīzi).

Ja maciņš atļauj, izvēlies 4K jeb Ultra HD televizoru

Lai gan arī Full HD televizori izceļas ar visai asu attēlu, šobrīd Ultra HD jeb 4K izšķirtspēja būtībā ir kļuvusi par sistēmas standartu. Iemesli tam ir vairāki – pirmkārt, augot televizoru ekrānu izmēriem, nepieciešama arī augstāka izšķirtspēja, lai palielinātu (vai saglabātu) attēla asumu. Otrkārt, augstāka izšķirtspēja gluži vienkārši nodrošina daudz patīkamāku skatīšanās pieredzi, jo televizors ar 4K izšķirtspēju sastāv no četras reizes vairāk punktiem jeb pikseļiem nekā Full HD televizors, līdz ar to hokeja ripa vai iemīļoto seriālu varoņu sejas vaibsti būs saskatāmi daudz labāk. Un arī 4K televizoru cenas vairs nebūt nav tik augstas, lai šādu ierīci varētu iegādāties vien cilvēki ar ļoti biezu maciņu!

Foto: Shutterstock

Ja esi sporta fans, pievērs uzmanību herciem

Herci (Hz) norāda, cik reizes sekundē televizora ekrāns atjauno attēlu; līdz ar to, jo vairāk hercu, jo plūstošāks un asāks būs ekrānā redzamais. Īpašu vērību hercu ailītei vajadzētu pievērst tiem, kuri televizorā skatās sporta pārraides un asa sižeta filmas – tas ir saturs, kurā kadri mēdz mainīties visātrāk, un televizoram ir jābūt gatavam pielāgoties!

Pievērs uzmanību elektroenerģijas patēriņa klasei

Lai gan televizors, kopumā vērtējot, nav no tām ēdelīgākajām elektroierīcēm, ir vērts pārbaudīt, cik daudz elektroenerģijas konkrētais modelis vidēji patērē. Protams, ja televizoru grasies izmantot vien dažas stundas nedēļā, šim parametram ir sekundāra nozīme, taču aktīvākie televizoru izmantotāji, saņemot elektrības rēķinu, noteikti jutīs atšķirību. Televizoru energoefektivitāte tiek norādīta klasēs no A+++ līdz G; A+++ televizori būs paši taupīgi, savukārt G klases pārstāvji elektrību tērēs uz nebēdu.

Un kā ar pieslēgvietām?

Iedomājies situāciju – esi iegādājies jaunu televizoru un grasies to pieslēgt pārējām mājās esošajām ierīcēm, piemēram, skaļruņiem, datoram un dekoderim, taču tad pēkšņi attopies, ka konkrētajam modelim nemaz nav nepieciešamo pieslēgvietu. Izklausās diezgan slikti, vai ne? Lai no šādas situācijas izvairītos, pirms televizora iegādes noteikti pārliecinies, vai to būs iespējams savienot ar visām nepieciešamajām ierīcēm.

Ja uzskati, ka pienācis laiks modernākam televizoram, ielūkojies, ko piedāvā viedveikals "1a.lv" – šeit noteikti spēsi atrast televizoru, kas piemērots arī tavām vēlmēm un vajadzībām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!