Foto: LETA

Latvijas klubam Rīgas "Dinamo" šīs sezonas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionātā neklājas viegli – nesekmējas ar vārtu gūšanu, problēmas aizsardzībā, un tāpēc punkti kopvērtējumā krājas ļoti lēni. Vēlāk notika treneru maiņa, Pekas Rautakallio vietā stājoties Artim Ābolam, un portāls "Delfi" lūdza hokeja ekspertiem salīdzināt abus speciālistus.

Šajā sezonā Rautakallio vadībā Rīgas "Dinamo" 24 spēlēs izcīnīja piecas uzvaras pamatlaikā un tika pie 23 punktiem, ieņemot priekšpēdējo vietu Rietumu konferencē. Savukārt Ābols ar komandu 18 spēlēs izcīnījis septiņas uzvaras pamatlaikā un iekrājis 22 punktus. Tomēr bijušais Latvijas U-20 izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns nevēlējās pēc sausas statistikas nosaukt, kurš treneris ir labāks.

"Ja godīgi, grūti pateikt, kurš ir labāks treneris. Es negribu noniecināt ne viena, ne otra sniegumu. Rautakallio komandai vasarā deva to treniņu bāzi, kas augļus nes vēlāk. Tāpēc par to var spriest tikai tie, kuri atrodas komandas iekšienē – spēlētāji, vadība – tie cilvēki, kuri ar komandu ir ikdienā," piesardzīgs savos izteikumos Miļuns. "Pirms sezonas ieguldītais darbs rezultātus dod sezonas otrajā daļā. Tad visiem spēlētājiem ir skaidrs, kas jādara un kā strādā trenera iestrādes. No otras puses, komandas sniegumu var uzlabot emocionālās izmaiņas, kā, piemēram, trenera maiņa. Tāpēc šajā situācijā ļoti grūti spriest, kurš treneris ir labāks."


"Tagad nav profesionāli viņus salīdzināt. No līdzjutēja viedokļa gribētos to darīt, bet šajā gadījumā nevajadzētu. Vasarā ieguldītais darbs tikai pēc jaunā gada dod augļus. Ja tā ir ļoti augstas klases komanda, tad tas notiek ātrāk. Tā kā Rīgas "Dinamo" sastāvā notika lielas izmaiņas, tika pazaudēti vairāki līderi, komandai bija jāsāk no nulles," turpināja Miļuns.

Tikmēr Rīgas "Dinamo" fanu kluba vadītājs Jānis Barkāns uzsvēra, ka abi treneri ar Rīgas "Dinamo" varētu sasniegt labākus rezultātus, ja būtu spēcīgāks sastāvs.

"Abi divi ir normāli treneri, kuriem ir savs hokeja redzējums. Man nav pretenziju ne pret Ābolu, ne pret Rautakallio. Rīgas "Dinamo" sastāvs ir tik stiprs, cik tas ir. Cik ilgi tad varēs "izbraukt" ar tik mazu budžetu un tik ierobežotiem spēlētāju resursiem. Labākie hokejisti ir atdoti bagātākām komandām, un šī sezona ir loģisks rezultāts tam visam. Krievu presē tagad brīnās, ka Rīgas "Dinamo" komandai grūtības radās tikai piektajā sezonā. Ir skaidrs, ka kritumam kaut kad vajadzēja notikt, un galvenais ir izdarīt pareizos secinājumus," izteicās Barkāns


Kad Rīgas "Dinamo" komandu vadīja Rautakallio, vienība guva 50 vārtus un ielaida 68. Situācija pārāk nav uzlabojusies arī Ābola vadībā – 40 gūti vārti un 55 ielaisti.

"Kad abi treneri šajā sezonā būs aizvadījuši vienādu spēļu skaitu, domāju, ka Ābola vadībā Rīgas "Dinamo" rezultativitāte būs lielāka nekā tas bija pie Rautakallio. Ābola piedāvātais spēles stils ir daudz saprotamāks Latvijas hokejistiem. Būtu Arta rīcībā vēl pāris labi spēlētāji, tad rezultāti būtu pavisam citādāki," uzskata Barkāns.

Savukārt treneris Miļuns pamanījis, ka Ābols veicis nelielas korekcijas spēlē aizsardzībā: "Ābola vadībā "Dinamo" spēlētāji pretinieku vairāk sagaida vidējā zonā, bet Peka centās pretinieku atbruņot viņu zonā. Tomēr pie Rautakallio nebija tā, ka hokejisti tik skraidīja pa laukumu un spēlēja pa bortiem," savus novērojumus stāsta Miļuns.


Tomēr abiem portāla "Delfi" aptaujātajiem ekspertiem bija savs viedoklis par Aleksandra Ņiživija atdošanu uz Prāgas "Lev" komandu. Ņiživijs jaunā trenera vadībā atguva savu spēli, un atkal kļuva par vienu no līderiem, palīdzot arī nedaudz uzlabot komandas sniegumu vairākumā. Šobrīd Rīgas klubam ir trešais sliktākais vairākums visā KHL.

"Vadībai ir labāk redzams, ko darīt. Mēs no malas nevaram spriest, vai tā bija pareizi. Tikai laiks parādīs, vai Ņiživija atdošana "Lev" ir pareizs lēmums," teica Miļuns. "Arī ar jaunajiem hokejistiem var cīnīties par izslēgšanas spēlēm. Nav jau teikts, ka Ņiživijs sezonas beigu daļu nospēlēs labāk nekā, piemēram, Juris Upītis. Tikpat labi Ņiživijam spēki var beigties, un tad "Dinamo" vadība būs pieņēmusi pareizo lēmumu. Nedomāju, ka šobrīd sezona ir pilnīgi norakstīta. Protams, ka drīzāk jau netiks izslēgšanas spēlēs, bet ir jācīnās līdz pēdējai iespējai. Un pat ja netiks izslēgšanas spēlēs, jāspēlē par godu skatītājiem."

"Ņiživija nokļūšana "Lev" komandā notika diezgan dīvaini, bez jebkādiem paskaidrojumiem. Tiek runāts, ka vēl jācīnās par izslēgšanas spēlēm, bet līderus laiž prom," savu viedokli pauda Barkāns. ""Atlant" komandā Sandis Ozoliņš uzstājās ar uzrunu faniem, bet nākamajā dienā komanda atdot prom divus līderus. Nav mums vienīgajiem šobrīd grūti. Galvenais ir spēlēt līdz galam, jo spēlētāji ir profesionāļi. Ja viņi to darīs, tad viņiem neviens neko nepārmetīs."

KHL Rietumu konferences kopvērtējumā "Dinamo" ar 45 punktiem 42 cīņās ir 12.pozīcijā, desmit mačus pirms regulārā čempionāta beigām no "play-off" zonas atpaliekot par 11 punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!