Foto: F64

Latvijas kluba Rīgas ”Dinamo” ne pārāk veiksmīgais Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionāta sākums saistīts ar spēlētāju pārliecības trūkumu, bet treneriem, lai situāciju labotu, vajadzētu veikt izmaiņas spēlētāju virknējumus, uzskata portāla ”Delfi” aptaujātie eksperti.

Atgādinām, ka Rīgas ”Dinamo” pēc aizvadītām 14 KHL regulārā čempionāta spēlēm ieņem 12.vietu Rietumu konferences kopvērtējumā.

”Sezonas sākums pasmags, bet prieks, ka komanda nespēlē slikti. Pirmajās spēlēs piedzīvotās neveiksmes radījusi spēlētājos nepārliecību. Negatīvi noteikti iespaido arī spiediens no kluba vadības un preses. Līdz ar to sākas psiholoģiskā cīņa,” izteicās bijušais Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Aigars Cipruss. ”Spēlētāji cīnās, izveido vārtu gūšanas momentus, bet nav realizācijas.”

Līdzīgi uzskata arī hokeja treneris Ēriks Miļuns: ”Varēja būt labāk, ko pierādīja pirmssezonas spēles. Neaizgāja vārtu gūšana, bet komanda spēlē labi. Kad izdosies gūt vārtus, būs uzvaras. Varbūt spēle būs sliktāka, bet būs uzvaras.”

Cipruss nevēlējās teikt, ka ”Dinamo” spēlētāji nav pietiekami meistarīgi, bet uzsvēra līdera trūkumu komandā: ”Nav līdera, kas pavelk komandu grūtos brīžos. Tieši sarežģītās situācijās izpaužas līdera spējas palīdzēt komandai. Mēs varam sūdzēties, ka mums nav tādu līderu kā Sanda Ozoliņa, Miķeļa Rēdliha, Laura Dārziņa un Jāņa Sprukta, taču dzīvē daudz kas mainās un tā turpina iet uz priekšu.”


Gan Miļuns, gan Cipruss uzskata, ka galvenajam trenerim Pekam Rautakallio vajadzētu veikt izmaiņas spēlētāju virknējumos, kas varētu uzlabot vārtu gūšanas momentu realizāciju.

”Rīgas komandā aizsardzība nav slikta, ko pierāda ne pārāk daudz ielaistie vārti, bet daudz ko izšķir mikromači. Varbūt spēlētāju virknējumos biežāk kaut kas ir jāpamaina. Tad spēle varētu aiziet, bet tas, protams, labāk redzams no komandas iekšienes,” turpināja Miļuns, kurš uzskata, ka pirmajās 14 KHL čempionāta spēlēs labākais spēlētājs Rīgas ”Dinamo” rindās ir Mārtiņš Karsums. ”Viņš ir laukumā ir visaktīvākais.”

”Daudz kas atkarīgs no tā, kāda ir spēlētāju attieksme vienam pret otru. Komandā kaut kas trūkst. Iespējams, jāpamaina virknējumi. Ir jāmeklē, trenerim jāuzticas spēlētājiem. Domāju, ka vajadzētu vairāk iespēju dot Aleksandram Ņiživijam, kurš Latvijas hokejā ir pazīstams ar savu spēju pavilkt komandu. Jā, viņš nav labākajā sportiskajā formā, bet nespēlējot viņam forma neuzlabosies,” teica Cipruss. ”Pirmā maiņa [Karsums, Džeimijs Džonsons, Miks Indrašis] sāka labi, bet tad viņi pagura. Arī otrajam virknējumam pāris mačos padevās spēle, bet pietrūkst sistemātiskuma. Taču tā ir vajadzīga.”

Cipruss uzsvēra, ka treneriem ir viela pārdomām, jo varot redzēt, ka spēlētāji laukumā atdot visus spēkus, bet rezultāta nav: ”Jaunie spēlētāji cīnās, un trešajai, ceturtajai maiņai izdosies gūt kādus vārtus, bet rezultātu pamatā taisa pirmās divas maiņas.”


Tikmēr Latvijas spēka uzbrucēja Raita Ivanāna piesaiste Rīgas ”Dinamo” komandai esot vērtējama pozitīvi.

”Tas nesīs augļus, jo pēc Sanda Ozoliņa aiziešanas komandā ir vajadzīgs tāds cilvēks. Raitis ir normāls ”čalis”. Viņš cenšas, viņš cīnās. Manuprāt, no viņa var prasīt arī vairāk,” uzskata Miļuns.

Savukārt Cipruss par ilgi gaidīto Ivanāna atgriešanos Latvijā izteicās:”Viņš ir noderīgs spēlētājs, kuram ir liels sportiskais niknums. Golus viņš nemetīs, bet viņš cīnās un dara savu darbu. Viņam neko nevar pārmest.”

Abi eksperti uzteica vārtsarga Māra Jučera spēli, taču viņa mīnus esot mazāks uzvaru skaits Mikaelam Telkvistam. Tāpat par savu debiju uzslavas saņēma arī Kristers Gudļevskis.

”Izskatās, ka spēlētāju tirgū nebija pārāk daudzu variantu, un tāpēc tika paņemts Telkvists. Komanda viņam īsti neuzticas, jo viņš ielaidis vārtus vairākās vienkāršās situācijās. Jučeram komanda uzticas vairāk, un viņš spēlē drošāk par Telkvistu. Biežāk vajadzētu ļaut spēlēt Kristeram Gudļevskim, jo nekāds jaunais viņš vairs nav. Viņš savā debijā nospēlēja ļoti normāli. Gudļevskim jāļauj biežāk spēlēt, jo, ja nekas nemainīsies, tad kāda starpība, ar kuru vārtsargu tiks piedzīvots minimāls zaudējums,” vārtsargu jautājumā savu viedokli izteica bijušais Latvijas U-20 izlases treneris Miļuns.

”Vārtsargi nav ”sāpe”. Māris Jučers labi stāv vārtos, Telkvistam ir bijuši vājuma brīži, bet kopumā viņš arī ir labs,” pauda Cipruss. ”Arī Kristers Gudļevskis ir malacis, jo viņš debitēja grūtā situācijā, bet palīdzēja komandai. Kristers noteikti ir spēlētājs, kurš ir spējīgs aizvietot abus pirmos vārtsargu gadījumā, ja viņi gūs traumas.”

Rīgas ”Dinamo” nākamo spēli aizvadīs otrdien, kad savā laukumā spēkosies ar Minskas ”Dinamo” hokejistiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!