Foto: DELFI
Otrdien notika sporta žurnālista Armanda Pučes jaunākās grāmatas "Ozo. Cilvēks uz ledus" atvēršana – pieklājīga apjoma biogrāfisks izdevums, kuru būs interesanti lasīt ne tikai hokeja un sporta cienītājiem.

Pirmā Armanda Pučes grāmata par Sandi Ozoliņu iznāca 1994. gadā, kad jaunais hokejists spēlēja Nacionālajā Hokeja līgā, Sanhosē "Sharks" komandā, un veidojās par pasaules hokeja zvaigzni. Jaunā grāmata ir biogrāfisks izdevums, kurā stāstīts par Sanda Ozoliņa dzīvi un spēli līdz jaunākajiem notikumiem, kad viņš ir kļuvis par Latvijas hokeja izlases ģenerālmenedžeri.


"Uzrakstot grāmatu, tu ar tās varoni veido citādas attiecības, un kopš tā laika (1994. gada) Ozoliņš man nekad nav bijis cilvēks, kurš man kā žurnālistam ir tikai intervējamais, viens no spēlētājiem, kurā es saredzu tikai savu žurnālista iemaņu izpaušanas objektu," vortālam "Delfi" savas grāmatas atvēršanā teica tās autors Armands Puče. "Rakstot grāmatu, tu uzzini par cilvēku vairāk nekā viņš pats par sevi zina, jo aptaujā ļoti daudz cilvēku un ielūkojies aiz tādām durvīm, ko viņš pats varbūt nevērtu vaļā."

"Mums ir savstarpējais uzticības projekts, tāpēc man nebija grūti neteikt Sandim neko, ka es rakstīšu otro grāmatu, apkopojumu par visu, jo zināju, ka viņš būs apmulsis, bet, ja es būtu jautājis pirms tam, atbilde būtu – nē," saka Puče. "Bet tas nenotika nedz slepus, nedz pa kluso, jo man viss bija zināms par to, kas saucas "Ozoliņa karjera", bet karjera jau nav tikai tas, kas ir uz ledus, tā ir dzīve. Sports ir ļoti nežēlīgs un prasīgs, un cena par to ir ļoti liela. Un šī grāmata ir par to – par cenu, ko tu maksā, lai nokļūtu uz skatuves. Arī šī grāmata ir daļa no šīs cenas, jo atkal esi uz skatuves, bet tā arī sniedz atbildi, kāpēc tas ir bijis tieši Ozoliņš."

Arī grāmatas galvenais varonis apstiprināja, ka pirms nodrukāšanas manuskriptu nav lasījis un viņam tā bijusi jaunums. "Man tas noteikti būs pirmais darbs šovakar – izlasīt šo grāmatu. Ziņkārība liks to darīt," saka Sandis. "Nezinu, cik viegli vai grūti par mani rakstīt grāmatu, es neesmu to darījis. Man vispār neiespējami būtu uzrakstīt grāmatu!"

Taču savu artavu grāmatas tapšanā Sandis ir devis – to ilustrē nevis kā ierasts biogrāfiskiem izdevumiem galvenā varoņa gaitas fotogrāfijās, bet gan Ozoliņa portreti, un tie Sandim ir sagādājuši mocības. "Uj, man nepatīk tādas lietas - pozēt un skatīties [kamerā], tik ilgi stāvēt, tas nebūtu tas, ko es izvēlētos par savu profesiju," viņš smejas.

Jautāts, kura nodaļa šai grāmatā viņam kā autoram sagādājusi gandarījumu, Armands Puče, brīdi padomājis, atbildēja: "Man šķiet, visas tās rindas, kas atstāj teikuma beigās daudzpunktes, jo tajās cilvēki atradīs stāsta turpinājumu. Tur ir tādas nianses un nervu samezglojumi, kas ļauj saprast un noprast, kāpēc tas bija tieši šis personāžs. Sandis ir ļoti spilgta, spēcīga personība, kas ir daudz ko upurējis savā karjerā, dzīvē."

Grāmatas tirāža ir 4500 eksemplāru un tā no ceturtdienas būs iegādājama grāmatnīcās, kā arī izdevniecībā "Mediju nams".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!