Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Iekļūšanu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņā ar skaistu uzvaru piektdien "Arēnā Rīga" nosvinēja Rīgas "Dinamo", kas ar 3:1 (1:0, 2:1, 0:0) pieveica Magņitogorskas "Metallurg".

Līdz ar uzvaru "Dinamo" garantēja vismaz septīto vietu Rietumu konferences noslēguma kopvērtējumā, taču pēdējā spēļu kārtā rīdziniekiem ir iespēja pakāpties vienu pozīciju augstāk.

KHL Gagarina kausa pirmajā kārtā rīdzinieki līdz ar to tiksies ar Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Maskavas "Dinamo" vai labi iepazīto Sanktpēterburgas SKA.

Piektdienas spēlē "Dinamo" vārtus mačā sargāja Mikaēls Telkvists, kurš atvairīja 24 metienus.

Foto galerija

Pirms spēles

Tāpat kā pirmo no pēdējām trijām mājas spēlēm, arī šo rīdzinieki aizvada optimālākajā virknējumā. Ierindā ir visi komandas labākie spēlētāji, izņemot Rodrigo Laviņu, kurš vēl nav pilnībā izveseļojies pēc rokas lūzuma.

1.periods

Abas komandas spēli uzsāka strauji, ar daudziem uzbrukumiem, turklāt rīdzinieki gandrīz tikpat bieži kā skaitliski vienādos sastāvos uzbrukumos devās arī, esot skaitliskajā mazākumā.

Pirmais uzbrukums, kurā bija reāla iespēja gūt vārtus, izdevās "Metallurg" – otrajā minūtē Juha-Mati Āltonens izslidoja viens pret vienu ar Mikaēlu Telkvistu, taču rīdzinieku vārtsargs bija savā vietā.

Perioda pirmajā pusē vairākus bīstamus momentus "Metallurg" aizsardzības zonā izveidoja "Dinamo" ceturtā maiņa, taču vārtus 11. minūtē guva otrā maiņa – Jāņa Sprukta no laukuma stūra piespēli bloķēja Janne Niskala, taču Jēkabs Rēdlihs uztvēra ripu un zibenīgi raidīja to vārtos – 1:0.

Perioda otrajā daļā "Dinamo" divreiz palika skaitliskajā mazākumā, taču turpināja uzbrukumus – efektīgi solo izgājieni uz "Metallurg" vārtiem izdevās Mārtiņam Karsumam un Sandim Ozoliņam.

Trešdaļas pēdējā minūtē Aleksandrs Ņiživijs nerealizēja ļoti drošu vārtu momentu – maiņas biedri jau pacēla rokas uzvaras žestā, taču rezultāts nemainījās, un pirmo trešdaļu rīdzinieki noslēdza ar vienu vārtu pārsvaru.

2.periods

Otrajā periodā Rīgas "Dinamo" bija jāiztiek bez aizsarga Arvīda Reķa, kuram ripa sāpīgi trāpīja pa roku, taču šis zaudējums komandu pārlieku neiespaidoja, un rīdzinieki turpināja demonstrēt ātru, uzbrukumiem bagātu spēli.

Otrās minūtes beigās "Metallurg" gatavojās jau doties ārā no savas aizsardzības zonas, taču rīdzinieku trešā maiņa ripu pārtvēra, Broks Troters no zilās līnijas meta uz vārtiem, Lauris Dārziņš uztvēra atsisto ripu, un Miķelis Rēdlihs metienu pielaboja, raidot ripu vārtos – 2:0.

Taču jau pēc 19 sekundēm no tablo pazuda nulle iepretim "Metallurg" nosaukumam – Gļebs Kļimenko guva vārtus viesu labā, pats apspēlējot mūsu ceturtās maiņas aizsargus un izkārtojot sev ērtu metiena pozīciju – 2:1.

Pēc zaudētajiem vārtiem "Metallurg" turpināja uzbrukumus, taču Mikaēls Telkvists spēlēja nekļūdīgi.

Piektajā minūtē Roberts Petrovickis nopelnīja divas soda minūtes, taču rīdzinieki mazākumā nospēlēja tikai 16 sekundes, jo Jēkabs Rēdlihs sagādāja noraidījumu "Metallurg" rindās, kad par pretinieka turēšanu tika noraidīts Deniss Hlistovs.

Perioda vidū līdzjutēji ne reizi vien uzgavilēja vārtu gaidās – Sandis Ozoliņš astotajā minūtē trāpīja pa vārtu stabiņu, Lauris Dārziņš apspēlēja četrus pretiniekus un paguva izdarīt metienu pa vārtiem, mājiniekiem izdevās arī aktīvs vairākums, taču Georgijs Gelašvili "Metallurg" vārtos spēlēja teicami.

17. minūtē Jevgeņijs Birjukobvs ar Gelašvili tik ilgi turēja Marku Hartiganu un viņa nūju, kamēr tiesnesis nolēma piespriest viesu aizsargam divas soda minūtes, un šo vairākumu rīdziniekiem izdevās realizēt – burzmā pie vārtiem ripu ātrāk pamanīja Hartigans - 3:1.

3.periods

Trešajā trešdaļā Rīgas "Dinamo" pamazām samazināja spēles tempu, vairāk un uzmanīgāk darbojoties aizsardzībā, cenšoties noturēt sev labvēlīgo rezultātu.

To izmantoja pretinieki, aktivizējoties uzbrukumos, taču allaž uzticami vārtos darbojās Mikaēls Telkvists.

19. minūtē Magņitogorskas komanda pieprasīja pusminūtes pārtraukumu un nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet veiksmīgāki bija rīdzinieki, liedzot pretiniekiem izmantot viena hokejista pārsvaru un liekot viņiem daudz laika pavadīt aizsardzībā. Tiesa, tukšajos vārtos arī neiemetām.

Vairāk kā 10 tūkstošiem līdzjutēju "Arēnā Rīga" skaitot pēdējās spēles sekundes, Rīgas "Dinamo" otro reizi šosezon uzvarēja spēcīgo Magņitogorskas "Metallurg" un nodrošināja sev vietu "play-off" turnīrā.

Rīgas "Dinamo" sastāvs:

#79 Mikaels Telkvists (#31 Kriss Holts);

#17 Aleksandrs Ņiživijs – #3 Marks Hartigans - #43 Tomašs Surovijs;

#8 Sandis Ozoliņš - #14 Jēkabs Rēdlihs;

#15 Mārtiņš Karsums – #5 Jānis Sprukts - #75 Ģirts Ankipāns;

#6 Arvīds Reķis – #11 Kristaps Sotnieks;

#10 Lauris Dārziņš - #91 Broks Troters – #19 Miķelis Rēdlihs;

#9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš;

#29 Ainārs Podziņš – #37 Roberts Petrovickis – #23 Juris Štāls;

#44 Oskars Cibuļskis.


Magņitogorskas "Metallurg" sastāvs:

#20 Georgijs Gelašvili (#21 Ivans Ļisutins);

#29 Deniss Hlistovs - #18 Sergejs Fjodorovs - #23 Staņislavs Čistovs;

#7 Janne Niskala - #48 Jevgeņijs Birjukovs;

#22 Envers Ļisins - #55 Aleksejs Kaigorodovs - #39 Deniss Platonovs;

#36 Jevgeņijs Varlamovs – #27 Vitālijs Atjušovs;

#60 Tomašs Rolineks - #47 Peteri Kontiola - #50 Juha-Matti Āltonens;

#15 Georgijs Mišarins - #24 Vladimirs Maļenkihs;

#83 Gļeb Kļimenko - #10 Oļegs Kvaša - #88 Deniss Abduļins, #92 Bogdans Potehins, #42 Pāvels Zdunovs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!