Foto: DELFI

Latvijas hokeja komanda Rīgas "Dinamo" ar Normundu Sējēju galvenā trenera amatā otrdien, 23. augustā, sāk savu devīto Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu, kurā pirmo reizi spēlēs arī klubs no Ķīnas.

Rīgas "Dinamo" sezonas pirmajā spēlē šodien viesos tiksies ar hokeja kluba "Soči" hokejistiem, spēles sākums pl. 19.30 .

Jaunā sezona tika sākta jau pirmdien, kad Atklāšanas kausa izcīņas mačā iepriekšējās sezonas Gagarina kausa ieguvēja Magņitogorskas "Metallurg" savā laukumā ar 3:2 uzvarēja finālisti Maskavas CSKA.

Sezonas ievadā Rīgas "Dinamo" pirmās sešas spēles aizvadīs viesos, taču pēc pirmajām trim cīņām komandai būs pārtraukums, kura laikā Latvijas izlase Rīgā cīnīsies par ceļazīmi uz 2018.gada Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm. No Rīgas "Dinamo" komandas valstsvienības kandidātu sarakstā ir iekļauti 13 spēlētāji.

Pēc spēles Sočos rīdziniekus ceturtdien gaida tikšanās ar Kaspara Daugaviņa pārstāvēto Ņižņijnovgorodas "Torpedo", kuru trenē Pēteris Skudra, Ģirts Ankipāns un Normunds Siliņš, savukārt sestdien notiks cīņa ar Maskavas "Spartak". Savukārt septembra pirmajā pusē būs jādodas izbraukumā, lai tiktos ar Ufas "Salavat Julajev" (6. septembrī), Maņitogorskas "Metallurg" (8. septembrī) un Čeļabinskas "Traktor" (10. septembrī).

Starpsezonu laikā Rīgas "Dinamo" nometnē ilgu laiku valdīja nosacīts klusums, jo, lai gan darbs klubā notika, par sastāva komplektāciju netika ziņots, jo kluba vadība risināja finansiālus jautājumus, meklējot atbalstītājus. Ilgu laiku tika meklēts arī jauns galvenais treneris, taču šis process nevainagojās panākumiem, tāpēc par galveno treneri jūlija beigās, kad komanda jau bija sākusi gatavošanos sezonai, tika apstiprināts Normunds Sējējs, kurš šo amatu apvienos ar ģenerālmenedžera pienākumu veikšanu. Jau vēlāk Sējējs atklāja, ka galvenā trenera amatam bija noskatīts bijušais Zviedrijas izlases vadītājs Pers Mortss, taču viņš pēdējā brīdī atteica. Kā kandidāti tika minēti arī Vladimirs Jurzinovs juniors un kāds Čehijas treneris, kurš esot perspektīvs un ar labu pieredzi. Jurzinovs gan vēlāk kļuva par KHL jaunpienācējas Pekinas "Kuņluņ Red Star" galveno treneri.

Sējējs galvenā trenera pienākumus pildīja arī rīdziniekiem neveiksmīgās iepriekšējās sezonas noslēgumā, kad darbu zaudēja soms Kari Heikila.

Šosezon Sējējam būs jauni palīgi, jo kā asistenti darbosies Ronalds Ozoliņš un Aigars Cipruss. Ozoliņš ir samainījies vietām ar Aleksandru Ņiživiju, kurš tagad kļuvis par Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) kluba "Rīga" galveno treneri. Savukārt Cipruss, kurš pats savulaik vienu sezonu spēlēja "Dinamo" kreklā, iepriekš šī kluba sistēmā trenēja "Dinamo Juniors" vienību, bet aizvadīto sezonu pavadīja Latvijas hokeja virslīgas dalībnieces "Zemgale"/LLU galvenā trenera krēslā.

Pēc iepriekšējās sezonas "Dinamo" bija spēkā līgumi tikai ar trīs hokejistiem - uzbrucējiem Miku Indraši un Filipu Toluzakovu un gados jaunos aizsargu Kristapu Zīli. Neskatoties uz to, starpsezonu laikā tomēr izdevās saglabāt lielāko daļu pašmāju spēlētāju, ka arī vēl divus leģionārus no iepriekšējās sezonas, jo komandā palikuši vārtsargs Jakubs Sedlāčeks un uzbrucējs Tims Sestito, kurš kļuva par iepriekšējās sezonas labāko "Dinamo" snaiperi.

Savukārt uz citām leģionāru vietām tika uzaicināts aizsargs Patriks Malens un uzbrucēji Koltons Gilīss un Džastins Šags, savukārt neilgi pirms sezonas sākuma līgums tika parakstīts ar pieredzējušo Pjotru Ščastļiviju, kuram šī ir atgriešanās Rīgas kluba rindās. Ščastļivijs, kurš pērn pārstāvēja tieši "Soči" komandu, tika piesaistīts, jo komandai trūka vēl viens centra uzbrucēja.

Ierindā palikuši arī pašmāju līderi, jo jaunus līgumus ir noslēguši Lauris Dārziņš, Krišjānis Rēdlihs, Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Guntis Galviņš un citi. Tāpat aizsardzībā ir ļoti pieredzējis papildinājums Georgija Pujaca, kā arī Jēkaba Rēdliha personā, kuri atkal ir atgriezušies "Dinamo" rindās. Tāpat pirmo sezonu "Dinamo" aizvada izlasē sevi apliecinājušais aizsargs Ralfs Freibergs.

Savukārt par lielākajiem zaudējumiem starpsezonā jāuzskata aizsarga Kristapa Sotnieka un uzbrucēja Andra Džeriņa došanās leģionāru maizē. Sotnieks, kurš aizvadītās sezonas beigu daļā bija komandas kapteinis, pievienojies Edgaram Masaļskim Toljati "Lada" komandā, kuru otro sezonu trenē Artis Ābols. Savukārt Džeriņš devies uz Čehiju, kur spēlēs Hradeckrālovas "Mountfield" vienībā.

Gatavojoties sezonai, Rīgas "Dinamo" aizvadīja 11 pārbaudes spēles, kurās tika gūtas astoņas uzvaras.

Vispirms rīdzinieki Valmierā ar 4:1 uzvarēja "Lada" komandu, bet pēc tam Piņķos ar 2:0 pārspēja Novosibirskas "Sibirj". Pēc tam sekoja pārbaudes turnīrs Ņižņijnovgorodā, kur vietējā gubernatora kausa izcīņā tika iegūta otrā vieta. Turnīrs tika sākts, ar 0:3 zaudējot mājiniekiem "Torpedo" hokejistiem. Pēc tam sekoja četras uzvaras, jo ar 2:1 pēcspēles metienu sērijā tika uzveikta Kazaņas "Ak Bars", ar vienādu 1:0 tika pārspētas Čerepovecas "Severstaļ" un Ņižņekamskas "Ņeftehimik", bet pēdējā mačā ar 2:1 uzvarēta ar Jaroslavļas "Lokomotiv".

Gatavošanās tika noslēgta ar tradicionālo "Latvijas Dzelzceļa" kausa izcīņu, kurā rīdzinieki vispirms ar 1:3 piekāpās Minskas "Dinamo", otrajā mačā ar 2:4 zaudēja "Ak Bars", bet apļa turnīru noslēdza, ar 2:1 pēcspēles metienu sērijā pārspējot "Lokomotiv". Savukārt spēlē par trešo vietu ar 4:2 tika gūts revanšs pret Minskas "Dinamo".

Rīgas "Dinamo" iepriekšējās sezonas regulāro čempionātu noslēdza vien 12. vietā Rietumu konferencē un Gagarina kausam nespēja kvalificēties otro gadu pēc kārtas. Tāpat vienība izslēgšanas spēlēs neiekļuva jau trešo reizi pēdējo četru gadu laikā.

Līdzīgi kā iepriekšējā sezonā, arī šogad Rīgas "Dinamo" mājas spēles tiešraidē varēs vērot televīzijas kanālā TV6, bet izbraukuma mači tiks translēti "Viasat Sport Baltic" (VSB) kanālā.

KHL regulārajā čempionātā piedalās 29 komandas no astoņām valstīm - Krievijas, Latvijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Somijas, Slovākijas, Horvātijas un Ķīnas. Jaundibinātajā Pekinas klubā ir sapulcināti pazīstami ārzemju hokejisti, jo pašā Ķīnā pagaidām nav pietiekoši daudz spēlētāju, kas atbilstu KHL līmenim.

Pekinas klubs Rīgā viesosies 8. novembrī, bet uz Ķīnu rīdzinieki dosies janvārī, spēli pret KHL debitantiem viesos aizvadot 16. janvārī. Pirms tam būs arī vizīte pie divām citām Tālo Austrumu komandām - "Admiral" un Habarovskas "Amur".

Viena no sezonas intrigām būs arī ambiciozā Sanktpēterburgas SKA sniegums, jo par šī kluba galveno treneri kļuvis Oļegs Znaroks, kuram, kā ierasts, palīdzēs Harijs Vītoliņš. Znaroks un Vītoliņš joprojām strādās arī ar Krievijas izlasi, kura septembra otrajā pusē piedalīsies Toronto gaidāmajā Pasaules kausa izcīņā. Tā laikā KHL čempionātā pārtraukuma nebūs, tāpēc SKA nāksies iztikt bez saviem treneriem.

Regulārajā čempionātā katra komanda, tāpat kā pērn, aizvadīs pa 60 spēlēm. Ar katru no pretiniekiem tiks spēlēts divas reizes, bet vēl četras cīņas tiks aizvadītas ar savas divīzijas divām komandām - rīdziniekiem tās būs "Jokerit" un Minskas "Dinamo", ar kurām tiks aizvadītas pa četrām savstarpējām spēlēm.

KHL regulārais čempionāts noslēgsies 18. februārī, trīs dienas vēlāk sāksies izslēgšanas spēles, bet Gagarina kausa ieguvēji tiks noskaidroti ne vēlāk kā 20. aprīlī.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu kopējais spēļu skaits pieaudzis no 840 līdz 870 mačiem, kas skaidrojams ar komandu skaita palielināšanos.

Hokeja līdzjutēji kā allaž varēs sekot arī citu KHL spēlējošo Latvijas hokejistu gaitām, jo Vladivostokas "Admiral" turpina spēlēt Oskars Bārtulis, Helsinku "Jokerit" aizsardzību cementēs Artūrs Kulda, Mārtiņš Karsums joprojām ir Maskavas "Dinamo" viens no bīstamākajiem uzbrucējiem. Tāpat klubus nav mainījuši Daugaviņš un Masaļskis, kuram, kā jau minēts, Toljati komandā ir pievienojies Sotnieks.

Aizvadītajā sezonā Gagarina kausa finālā Magņitogorskas "Metallurg" sīvā sērijā ar 4-3 uzvarēja CSKA vienību, otro reizi kluba vēsturē tiekot pie KHL galvenās balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!