Foto: LETA

Izveidojot komandu un spēlējot Kontinentālās hokeja līgas (KHL) topošajā fārmlīgā, Rīgas "Dinamo" būtu izveidota pilnvērtīga hokeja piramīda, kurā bez lielās komandas būtu arī dublieru, jauniešu un bērnu komandas, tāpēc jaunā iniciatīva ir atbalstāma, otrdien sacīja kluba padomes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Kā zināms, KHL Direktoru padome, kurā darbojas arī Savickis, pirmdien nolēma izveidot fārmlīgu jeb dublieru čempionātu, kas startēs jau nākamajā sezonā. Topošais čempionāts ir nodēvēts par premjerlīgu. Šobrīd vairumam KHL Krievijas komandu savi fārmklubi ir Krievijas Augstākajā līgā (VHL).

"Būtu tikai pareizi, ja arī mēs pievienotos un spēlētu fārmlīgā. Vispirms runāsim ar savu fārmklubu "Liepāja", noskaidrojot iespējas un situāciju, jo skaidrs, ka dalība šajā turnīrā prasīs papildus ceļošanas izmaksas. Varam izskatīt arī citas iespējas, tomēr jāsaprot, ka šis ir solis uz priekšu kluba sistēmas attīstībā," skaidroja Savickis.

Jau vairākas sezonas Rīgas "Dinamo" sadarbojas ar Liepājas komandu, kas pilda fārmkluba funkcijas. Savukārt vēl iepriekš šobrīd vairs neeksistējošā "Liepājas metalurga" vienība kā "Dinamo" fārmklubs spēlēja Baltkrievijas atklātajā čempionātā.

Savickis uzsvēra, ka KHL ideju veidot fārmlīgu smēlusies no Ziemeļamerikas, kur šī sistēma sekmīgi darbojas jau vairākus gadu desmitus. "Idejas kājas aug Ziemeļamerikā, kur Nacionālās hokeja līgas (NHL) fārmlīgas funkcijas veiksmīgi pilda Amerikas Hokeja līga (AHL). Šis turnīrs tiek veidots ar domu ļaut perspektīviem hokejistiem, kuri vēl netiek lielo komandu sastāvos, bet vairs nevar spēlēt pie jauniešiem, turpināt pilnveidot meistarību un konkurēt par vietu galvenajā komandā. Mūsu gadījumā tas ir ļoti aktuāli, ļaujot saglabāt perspektīvus hokejistus," sacīja Rīgas "Dinamo" padomes priekšsēdētājs.

"Mēs vēlamies, lai "Dinamo" ir pilnvērtīga hokeja piramīda. Līdz šim mums bija lielais klubs, jauniešu komanda Krievijas Jaunatnes hokeja līgā (MHL) un bērnu komandas, bet vēl viens svarīgs posms iztrūka. Mūsu pamats ir rezerves un to gatavošana," uzsvēra Savickis.

Viņš norādīja, ka par fārmlīgu liela interese ir arī no citiem KHL klubiem. "Jau šobrīd čempionātā ar saviem fārmklubiem ir gatavas startēt 22 komandas."

Kā norādījis KHL prezidents Dmitrijs Černišenko, šī līga kļūs par platformu gados jauno hokejistu attīstībā un sagatavošanā lielajām komandām. Sagaidāms, ka jaunizveidotā līga dos iespēju spēlēt tiem hokejistiem, kuri būs pārauguši junioru vecumu, dodot viņiem iespēju integrēties pieaugušo hokejā un slēgt līgumus pēc sporta skolu absolvēšanas.

Direktoru padomes dalībnieki sēdē tika informēti arī par līgas paplašināšanos austrumu virzienā jeb precīzāk par Ķīnas kluba gaidāmo pievienošanos. "Ar šo jautāju vēl strādā KHL vadība, taču Ķīnas klubs būs," atzina Savickis.

Jau ziņots, ka KHL Direktoru padomes priekšsēdētājs Genādijs Timčenko un Krievijas Hokeja federācijas (FHR) prezidents Vladislavs Tretjaks parakstījuši nodomu protokolu ar Pekinas hokeja klubu par tā dalību līgā nākamajā sezonā. Protokols paredz, ka klubam līdz 30.aprīlim būs jāsniedz finansiālās garantijas, lai izpildītu visus nosacījums dalībai līgā.

Šajā sezonā KHL regulārajā čempionātā spēlēja 28 komandas. Bez Krievijas klubiem turnīrā piedalījās arī pa komandai no Latvijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Somijas, Slovākijas un Horvātijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!