Foto: Uldis Laganovskis

Svētku brivdienās Salacā pie iztekas no Burtnieku ezera uz starta stājās 138 SUP airētāji, lai piedalītos pirmajā Salacas SUP maratonā un dotos 100 kilometrus garajā distancē līdz upes ietekai jūrā.

Dalībnieku skaita ziņā “SUP King Marathon – Salaca 100” kļuva par daudzskaitlīgākajām un vērienīgākajām SUP sacensībām ne vien Latvijā, bet arī Ziemeļeiropā. Maratonā startēja dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Šveices. Turklāt, neskatoties uz 100 kilometrus garo distanci, maratona finišu Salacgrīvā sasniedza 82 % airētēji.

Kopvērtējumā un sporta klasē pirmo vietu izcīnīja Māris Galenieks, kurš distanci pieveica 10 stundās 9 minūtēs un 7 sekundēs. Otrā finiša līniju šķērsoja Jūlija Doma (10:42:06), plūcot uzvaras laurus sieviešu konkurencē. Otro un trešo vietu sporta klasē starp vīriešiem savā starpā sadalīja SUP airētāji no Igaunijas - Janno Rīters (10:52:40) un Antons Timofejevs (10:53:18). 

Sieviešu konkurencē otro vietu ieguva Agnija Bērziņa (12:56:57), bet trešo Ilze Ozoliņa (13:00:07). Savukārt tautas klasē uzvarēja Viesturs Kalme (13:15:44) un Solveiga Pone (14:29:07). Noslēdzošie airētāji finiša līniju šķērsoja pēc distancē pavadītām 19 stundām.

Supfit.lv vadītājs un pasākuma līdzorganizators Ansis Dobelis maratona noslēgumā pauda gandarījumu par kuplo dalībnieku skaitu: "Bija prieks redzēt to, kā sešos no rīta uz maratona sacensību startu pulcējās tik dažādi cilvēki ar ļoti dažādu motivāciju - sacensties, pārbaudīt savas spējas, izaicināt sevi, izbaudīt skaisto upi… Tas liecina, ka cilvēki mūsu reģionā vēlas un ir gatavi piedalīties šādos jaudīgos pasākumos, kā arī to, ka SUP arvien biežāk uztver arī kā sportu, ne vien kā laisku atpūtu".  

Maratona distance bija ne vien fizisks pārbaudījums un izaicinājums, bet arī psiholoģisks. Savas sajūtās aprakstīja Rolands Melbārdis, viens no pasākuma organizētājiem un "Aktīvā tūrisma centrs Eži” vadītājs, kurš arī pats pieveica garo distanci: "Sajūtas, tuvojoties finišam, bija ļoti dažādas. No vienas puses - ilgi gaidītais finišs ir klāt. No otras puses - ir iestājies tāds kā metafizisks stāvoklis, kurā gribētu uzkavēties ilgāk. Ir pat mazliet žēl, ka pasākums beidzies. Šie ir tie vērtīgie mirkļi, kuros ir iespēja apzināties prāta un ķermeņa brīnumainās spējas. Bet, lai nonāktu šādā stāvoklī, bija nepieciešamas 10h neatlaidīgas airēšanas un smags darbs ar sevi. To ir vērts piedzīvot!"

Rīkotāji cer pasākumu ieviest par regulāru sacensību un otro “SUP King Marathon – Salaca 100” rīkos 2025. gada 3. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!