Aizvadītajā nedēļas nogalē pavasarīgos laika apstākļos starta šāviens tika dots taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" otrajai sezonai. Atklāšanas sacensībās Riekstukalnā posma kopvērtējumā vīriešu konkurencē 1. vietu izcīnīja pašreizējais "Stirnu buka" čempions un Latvijas čempions maratonā Kristaps Bērziņš, bet sieviešu ieskaitē triumfēja Laura Čakle, kurai arī vēsturiska 3. vieta sprinta posmā. Abi dalībnieki veica visgarāko, "Lūša" distanci, informē sacensību rīkotāji.

Sacensībās kopumā piedalījās 1853 dalībnieki, viņu vidū arī pasaules čempions orientēšanās sportā Edgars Bertuks.

Taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" dalībnieki Riekstu kalnā sacentās piecās distancēs: "Susurs" - 0,8 km distance bērniem, "Vāvere" – 5 km distance iesācējiem, "Zaķis" – 9,8 km, "Stirnu buks" – 19,8 km, "Lūsis" - 27,6 km, kā arī 300 metrus garajā "Kalnu karaļa" sprinta etapā, kas bija jāveic distances gaitā.

Uzvarētāji tika noskaidroti katrā distancē, bet distanču "Lūsis" un "Stirnu buks" dalībnieki cīnījās arī par galveno balvu posma kopvērtējumā. Lai to izcīnītu, sportistam ir jāveic iespējami ātri gan distance, gan distances gaitā sprinta etaps pret kalnu, kurā laiks tiek mērīts atsevišķi. Sasummējot distancē un sprinta etapā iegūtos punktus, tiek noskaidroti posma labākie sportisti.

Riekstukalnā sportistus priecēja patīkami laika apstākļi – aptuveni +12 grādu gaisa temperatūra un sauss, mākoņains, taču nedaudz vējains laiks. Kā pirmie trasi iesildīja "kanikross" dalībnieki. Kanikross ir sporta veids, kad sportists skrien sasaistē ar suni, kurā suns velk skrējēju.

Lūša distancē vīriešu konkurencē drīz vien pēc starta savu atrāvienu sāka Kristaps Bērziņš, kurš iegūto pārsvaru noturēja līdz distances beigām (uzvarētāja rezultāts - 1:46,24). Finišā viņš par minūti un 31 sekundi apsteidza Andreju Jesko, kurš bija Kristapa sīvākais konkurents. Zaudējot uzvarētājam vairāk nekā septiņas minūtes, 3. vietu Lūša distancē izcīnīja Uldis Kļaviņš.

Lai arī Kristaps Bērziņš nebija ātrākais "Kalnu karaļa" sprinta etapā, kurā zaudēja galvenajam konkurentam Andrejam Jesko, ar sasniegtajiem rezultātiem bija pietiekoši, lai kuldīdznieks izcīnītu uzvaru arī Stirnu buka 1. posma absolūtajā kopvērtējumā.

Kalna karaļa sprinta etapā uzvaru izcīnīja vietējais Baldones sportists, florbolists Māris Ivanāns, kurš Riekstukalnā spēja uzskriet 50 sekundēs.

"Lūša" distancē sieviešu konkurencē uzvaras laurus plūca "Stirnu buka" vicečempione Laura Čakle (2:16,03). Distances sākumā viņa ieguva pārsvaru pār savu galveno konkurenti, pašreizējo Stirnu buka čempioni Irīnu Štūlu-Pankoku, ko nosargāja līdz beigām. Finišā Čakle apsteidza Pankoku par trīs ar pusi minūtēm, bet Lūša distances 3. vietas ieguvēja Kristīne Kuzņecova uzvarētājai piekāpās vairāk nekā astoņas minūtes. Arī posma absolūtajā kopvērtējumā sievietēm Laurai Čaklei izdevās izcīnīt uzvaru.

"Šīs man bija veiksmīgas sacensības - kājas pašas nesa uz priekšu. Laikam tas ir pateicoties olbaltumvielu diētai, ko pirmo reizi izmēģinu. Man patika trase - tā bija pietiekami grūta, taču daudzveidīga - stāvi kalni mijās ar paugurainiem posmiem un ieplakām," saka Laura. "Mana taktika bija startā izrauties priekšā un no galvenās konkurentes Irīnas Štūlas-Pankokas atrauties tik tālu, lai viņa mani trasē neredz, tādējādi mazinot viņas motivāciju mani "iedzīt". Startā iegūto pārsvaru izdevās noturēt līdz finišam, taču, kā vēlāk izrādījās, Irina vēl ilgi mani varēja redzēt trasē sev priekšā. Trases pēdējos kilometros mani atbalstīja puiši - viņi mani uzmundrināja un ļāva "iesēsties" aizvējā. Šī trase bija zīmīga ar to, ka visu laiku bija jācīnās ar pretvēju, vienalga kādā virzienā pagriezies, kur vien pavērās klajums, ieplaka vai plašāka aleja, pūta pretvējš. Lielākais prieks un pārsteigums man bija par izcīnīto 3. vietu sprinta etapā! Man pirmoreizi sprintā izdevās tikt uz pjedestāla, pērn es vienmēr paliku uzreiz aiz pjedestāla, zaudējot Irinai."

Kalnu karalienes sprinta etapā ātrākā bija Evija Melberga, kur Riekstukalna virsotni sasniedza 56 sekundēs.

Šoreiz neviens no "Stirnu bukiem" nevarēja sastādīt konkurenci "lūšiem", kuri bija ātri gan visas trases garumā, gan sprinta etapā. "Stirnu buka" distancē vīriešu konkurencē uzvarēja Anatolijs Macuks (1:17,13), kurš par nepilnām divām minūtēm apsteidza Jāni Kūmu (1:19,24), bet 3. vietā Guntis Grīnvalds (1:20,21). "Stirnu buka" distancē sieviešu konkurencē uzvarēja Laura Lapiņa (1:37,34), apsteidzot Madaru Frēlihu (1:38,40) par minūti. 3.vietu izcīnīja Kristīne Bertuka (1:40,51).

"Zaķa" distancē nepilnus 10 km garā trase bija vispaugurainākā un tajā par uzvarētāju kļuva 2013. gada pasaules čempions orientēšanās sportā Edgars Bertuks (rezultāts - 35 minūtes un 5 sekundes). "Zaķa" distancē sieviešu konkurencē uzvaru svinēja Ināra Lūse (44,45).

"Susura" un "Vāveru" distancē skrējieni notiek bez laika uzņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!