Foto: Publicitātes foto
Latvijā arvien vairāk cilvēku vasarā aizraujas ar skrituļslidošanu, tāpēc varas institūcijām būtu jāuzlabo šai nodarbei nepieciešamā infrastruktūra, lai veicinātu skrituļslidošanas attīstību un līdz ar to – arī veselīgu dzīvesveidu iedzīvotāju vidū.

Kā zināms, augustā Latvijā norisināsies divi skrituļslidošanas maratoni - Jūrmalas skrituļslidošanas festivāls un "Spice" skrituļslidošanas maratons.

"Vairākas reizes ir palielinājies tādu entuziastu skaits, kuri aktīvi atpūšas uz skrituļslidām. Ja pirms četriem, pieciem gadiem aktīvus skrituļslidotājus varēja uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt, pašlaik viņu skaits jau mērāms simtos, iespējams, pat tūkstošos," Jūrmalas skrituļslidošanas festivāla organizatoriem gandarījumu pauda Latvijas Skrituļslidošanas federācijas pārstāve, panākumiem bagāta skrituļotāja Antra Zemīte.

Pēc viņas sacītā, skrituļslidošanas popularitāti veicina sporta veikali, kuri specializējas skrituļslidu tirdzniecībā, apmācības, kur sporta klubu treneri ikvienam interesantam iemāca spert pirmos soļus skrituļošanas pasaulē, kā arī dažādas sacensības, kur visa līmeņa entuziasti un profesionāli sportisti var pulcēties vienkopus un pavadīt laiku aizraujošā sportiskā gaisotnē.

Profesionālā līmenī Latvijā pašlaik darbojas seši klubi, kuri intensīvi apmāca visa vecuma skrituļslidotājus.

"Tā kā skrituļslidošana pagaidām nav olimpiskais sporta veids, var sacīt, ka tas ir attīstības pirmsākumos. Gribas cerēt, ka jau Tokijas olimpiskajās spēlēs 2020.gadā arī skrituļslidošana būs iekļauta olimpisko sporta veidu sastāvā. Tad, visticamāk, Latvijā skrituļošana sāks attīstīties straujāk," cerību pauda Zemīte.

Viņasprāt, gan skrituļslidošanas, gan riteņbraukšanas uzplaukumu veicinātu arī infrastruktūras uzlabojumi, tostarp skrituļotājiem un velobraucējiem paredzētu plašu, gludu asfaltētu celiņu izbūve Latvijas pilsētās un citās apdzīvotās vietās, norādīja Zemīte. Tas būtu papildu pamudinājums pilsētu un lauku iedzīvotājiem, sevišķi bērniem un jauniešiem, pievērsties aktīvam un veselīgam dzīvesveidam.

"Man šķiet, ka Latvijā veselību un aktīvo dzīvesveidu varas institūcijām vajadzētu izvirzīt par prioritāti, ņemot par piemēru ziemeļu kaimiņzemi Igaunijas, kur ir fantastiski sakārtota infrastruktūra. Nesen pabiju sacensībās nelielā Igaunijas ziemeļaustrumu pilsētiņā Jehvi, kur ir izveidoti divvirzienu celiņi riteņbraucējiem un skrituļotājiem. Celiņi ir arī visās citās pilsētās un mazpilsētās. Jāmin, ka vairākas Igaunijas amatpersonas nodarbojas ar skrituļslidošanu - iespējams, arī tas labvēlīgi ietekmē šā sporta veida attīstību," iespaidos dalījās Zemīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!