Francijā, Grenoblē pasniegta ikgadējā "Zelta leduscirtņa" balva, kas ir viens no pasaules prestižākajiem novērtējumiem par izciliem sasniegumiem alpīnismā. Šogad šī balva piešķirta diviem alpīnistiem no ASV, Stīvam Hausam (35) un Vinsam Andersonam (35) par kāpienu vienā no pasaules augstākajām virsotnēm – Nanga Parbatā (Pakistāna, 8125 m) pa slaveno Rupala sienu.
Maršruts, pa kuru pagājušā gada septembrī kāpa abi alpīnisti, ved pa Nanga Parbata Rupala sienas centrālo pīlāru, un tā garums ir vairāk kā četri kilometri. Alpīnistiem bija nepieciešamas sešas diennaktis, lai pa vēl neviena kalnos kāpēja neietu ceļu, kāpjot vidēji 16-18 stundas dienā, nonāktu kalna virsotnē un vēl divas diennaktis, lai pa slavenā Tiroles alpīnista Reinholda Messnera maršrutu nokļūtu atpakaļ bāzes nometnē, kalna pakājē.

Kāpiens tika veikts tā saucamajā "Alpu stilā" – bez iepriekšējas maršruta apstrādes, bez starpnometņu iekārtošanas un augstkalnu nesēju pakalpojumu izmantošanas. Alpīnisti kāpiena laikā atteicās arī no radiosakaru un noejas maršrutā nostiprināto virvju izmantošanas.

"Zelta leduscirtņa" balvai kopumā tika nominēti vairāk kā desmit izcili alpīnisma projekti, kurus pagājušā gada laikā veikuši dažādu valstu alpīnisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!