Foto: EPA/Scanpix/LETA
Japānas sportisti Uta un Hifumi Abes svētdien uzvarēja Tokijas olimpisko spēļu džudo sacensībās sievietēm un vīriešiem, kļūstot par pirmo māsu un brāli, kuri vienā dienā guvuši olimpisko spēļu zelta medaļas.

Pirmā zeltu izcīnīja Uta Abe, kas īsi pirms pulksten 13 triumfēja džudo sacensībās sievietēm līdz 52 kilogramiem. Japāniete finālā ar rezultātu 10:0 pārspēja Francijas sportisti Amandinu Bušāru. Savukārt pie bronzas medaļām tika Itālijas sportiste Odette Džuffrida un Lielbritānijas pārstāve Čelsija Džailzsa.

Tūlīt pēc dāmu zelta cīņas medaļas bija jāsadala džudistiem svara kategorijā līdz 66 kilogramiem. Pēc divām cīņām par bronzu Utas Abes brālis Hifumi, izpelnoties atzīmi "waza-ari", ar rezultātu 1:0 pieveica gruzīnu Važu Margvelašvili.

Bronzas medaļas izpelnījās Dienvidkorejas sportists Ans Ba Uls un brazīlietis Daniels Kargnins.

Līdz šim olimpisko spēļu vēsturē divi brāļi, divas māsas vai brālis un māsa vienā dienā pie zelta medaļām nebija tikuši.

21 gadu vecā Uta Abe čempionātā ieradās favorītes statusā. Japāniete zelta medaļas svara kategorijā līdz 52 kilogramiem izcīnīja gan 2018., gan 2019. gadā.

23 gadus vecajam Hifumi Abem – gluži kā māsai – šī bija debija olimpiskajās spēlēs. Džudistam kvalificēties Riodežaneiro spēlēm daļēji traucēja savainojums, taču 2017. un 2018. gadā viņš savā svara kategorijā triumfēja pasaules čempionātos. Gadu vēlāk Abe samierinājās ar bronzas medaļu.

Japāna jau sakrājusi piecas zelta medaļas, tādējādi panākot Ķīnu, abām valstīm šobrīd dalot pirmo vietu šajā rādītājā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!