Foto: EPA/Scanpix/LETA
Trešdien airēšanas sacensībās Tokijas olimpiskajās spēlēs tika izdalīti sešu medaļu komplekti, vairākiem no jaunajiem čempioniem uzstādot olimpiskos rekordus. Savukārt Lietuvas airētājas Donata Karaliene/Milda Valčukaite sasniedza kaimiņvalsts labāko rezultātu Tokijas spēlēs, bet palika tieši ārpus pjedestāla.

Absolūti pārākas pārairu sacensībās sievietēm bija rumānietes Nikoleta-Ankuca Bodnara/Simona Radisa, kuras ar olimpisko rekordu (6:41,03) izcīnīja savai valstij pirmās zelta medaļas airēšanā kopš 1984. gada.

Sudrabs tika Austrālijas sportistēm Brokai Donahjū/Hannai Osbornai (6:44,82), bet bronzu izcīnīja Nīderlandes sportistes Rosa de Jonga/Lisa Šenārda (6:45,73), pa teju divām sekundēm apsteidzot ceturtajā vietā palikušo Donatu Karalieni/Mildu Valčukaiti no Lietuvas. Lietuvas sportistes pirms četriem gadiem Rio varēja priecāties par bronzas medaļām.

"Mēs cīnījāmies, ticējām, ka mums ir iespēja," portālam "Delfi.LT" teica apbēdinātā Valčukaite. "Ceturtā vieta ir tik neērta. Kaut kas pietrūka, varbūt kaut ko neizdarījām. No otras puses, ceturtā vieta olimpiskajās spēlēs ir ļoti augsta. Ņemot vērā, kur bijām pirms gada, šis, visticamāk, ir brīnums."

Vēl pērn Valčukaite muguras savainojuma dēļ bija spiesta veikt operāciju, kas tobrīd ievērojami apdraudēja pāra iespējas sagatavoties olimpiskajām spēlēm.

Pārairu divniekos vīriešiem zeltu sadalīja Francijas un Nīderlandes airētāji, kuri priekšsacīkstēs jau lauza olimpiskos rekordus. Finālā spēcīgāki izrādījās Ugo Bušerons/Metjū Androdiass (6:00,33), kuri sīvā cīņā pieveica Melvinu Tvelāru/Stefu Broeninku (6:00,53). Bronzu nodrošināja Ķīnas duets Liu Džijui/Džans Lians.

Pārairu četrinieku disciplīnā dāmām uzvarēja Ķīnas sportistes, pārspējot septiņus gadus vecu pasaules rekordu (6:05,13). Otrajā vietā finišēja Polijas airētājas, bet pie bronzas tika Austrālijas komanda.

Šajā pašā disciplīnā vīriešiem triumfēja Nīderlandes airētāji (5:32,03), kuri lauza 2014. gadā uzstādītu Ukrainas pasaules rekordu. Pie medaļām tika arī Lielbritānijas un Austrālijas sportisti.

Austrālijas delegācija gan tika arī pie zelta medaļām, vīriešu komandai uzvarot bezstūrmaņa četrinieku sacensībās (5:42,76). Uzvarētāji lauza Londonā pašu uzstādīto olimpisko rekordu. Rumānijas un Itālijas airētāji tika pie attiecīgi sudraba un bronzas.

Zīmīgi, ka vien ceturtie palika Lielbritānijas airētāji, kuri kopš 2000. gada bija triumfējuši piecās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas.

To pašu paveica arī dāmas no Austrālijas, kuras ar jaunu olimpisko rekordu (6:15,37) nosargāja zeltu no uz papēžiem esošās Nīderlandes vienības (6:15,71). Bronzas medaļas izcīnīja Īrijas sportistes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!