Foto: AFP/Scanpix
Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) trešdien noraidīja Krievijas Svarcelšanas federācijas apelāciju, kura tika iesniegta pēc tam, kad viņu sportistiem pagājušajā nedēļā tika aizliegts piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Krievijas svarcēlājus no olimpiešu pulka izslēdza Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF), šādu lēmumu pieņemot Krievijas svarcelšanā notikušu sistemātisku dopinga pārkāpumu dēļ.

Krievijas svarcelšanas federācija pirmdien vērsās CAS, cenšoties panākt, lai IWF diskvalifikācija tiktu atcelta, tomēr arbitrāžas tiesa šo lēmumu atstāja nemainītu, tāpēc Krievijas svarcēlāji Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs nestartēs.

Tiesības startēt Olimpiādē bija ieguvuši astoņi svarcēlāji, kuriem tagad jāpaliek mājās. Viņu vakantās vietas jau tika iedalītas Albānijas, Gruzijas, Maķedonijas, Beļģijas, Horvātijas, Salvadoras, Mongolijas un Serbijas sportistiem.

LETA jau ziņoja, ka pēc IWF lēmuma izslēgt Krieviju olimpiskajās spēlēs nevarēs startēt latviešu svarcēlāja Artūra Plēsnieka konkurents Dāvids Bedžanjans.

Svara kategorijā līdz 105 kilogramiem Plēsnieks ar 405 kilogramu summu olimpiskajā rangā ieņēma sesto vietu (179+226 kilogrami), kamēr Bedžanjans ar 411 kilogramiem (180+231) dalīja trešo vietu ar savu tautieti Timuru Nanijevu.

Tikmēr Kazahstānas svarcēlājam Iļjam Iļjinam, kurš svara kategorijā līdz 105 kilogramiem bija olimpiskā ranga līderis (191+246), atkārtotajās 2012.gada Londonas olimpisko spēļu analīzēs pozitīva bijusi arī B prove, kā dēļ viņam liegta dalība Riodežaneiro spēlēs.

Līdz ar to no svarcēlājiem, kuri rangā bija augstāk par Plēsnieku, olimpiskajās spēlēs piedalīsies Kazahstānas atlēts Aleksandrs Zaičikovs (191+230) un polis Bartlomejs Bonks (185+223).

Jau vēstīts, ka līdzīgu lēmumu CAS pieņēma otrdien, kad noraidīja 17 Krievijas airētāju apelāciju. Tāpat CAS iepriekš rīkojās arī attiecībā pret 68 Krievijas vieglatlētiem, kuri arī nestartēs Riodežaneiro. Izņēmums ir vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iepriekš norādīja, ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus, tāpēc var startēt Olimpiādē.

Pirms trim nedēļām tika publicēts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomiteja pēc tam nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas notika ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai ir iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē.

Vairākas federācijas šādu iespēju arī izmantoja.

Riodežaneiro olimpiskās spēles tiks atklātas piektdien. Latviju tajās pārstāvēs 34 sportisti, kuri startēs 13 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!