Foto: F64

Latvijas septiņcīņniecei Aigai Grabustei bijis sāpīgi izstāties no Londonas olimpiskajām spēlēm, jo četru gadu darbs bija pakārtots tieši šim startam.

Septiņcīņas sacensībās, kas risinājās piektdien un sestdien, Grabuste izstājās pēc trešās disciplīnas, bet cita latviete Laura Ikauniece atkārtoja Grabustei piederošo Latvijas rekordu (6414 punkti), ierindojoties devītajā pozīcijā.

"Biju gatavojusies uz 6500 punktiem. Četri gadi tika pakārtoti šim startam, bet dzīvē gadās visādi – negaidītas traumas un pārsteigumi liedza man dalību šajās sacensībās," neilgi pēc septiņcīņas sacensību finiša Latvijas žurnālistiem pastāstīja Grabuste.


Kā ziņots, septiņcīņas pirmajās disciplīnās – 100 metru barjerskrējienā un augstlēkšanā – Grabuste sasniedza savus sezonas labākos rezultātus, bet viņai spēcīgi sāka sāpēt papēdis. Pirms lodes grūšanas latvietei tas tika saspricēts, tomēr šis gājiens nepalīdzēja un viņa atsauca dalību no sacensībām.

"Man sāp pie papēža Ahileja stiprinājuma vieta. Problēmas sākās pēc Eiropas čempionāta – devos uz Igaunijas Zelta līgas posmu Vīlandē, lai izpildītu tāllēkšanas normatīvu Olimpiādei," atcerējās septiņcīņniece. "Nevajadzēja braukt, bet man bija emocijas. Tomēr pārpūlēju un tāpēc rezultāts tagad ir tāds kā ir. Olimpiādē augstlēkšanā kāju saraustīju un pēc tam vairs neko nevarēju darīt."

Septiņcīņniece atzina, ka ļoti, ļoti vēlējusies izpildīt Londonas olimpisko spēļu normatīvu arī tāllēkšanā, bet tas sāpīgi atmaksājies.

Grabuste stāstīja, ka ar ārstiem konsultēsies Latvijā, bet šobrīd centīsies pēc iespējas mazāk kustināt kāju. "Galvenās sacensības bija šeit. Darīju visu, ko varēju, esmu cīnītājs un bieži izvelku no nekā, bet šoreiz sāpes bija lielākas par manu vēlēšanos."

"Pirms Olimpiādes darīju visu iespējamo, lai kāja nesāpētu un varētu pilnvērtīgi startēt – braucu cīnīties," teica Grabuste. "Ar barjerām esmu apmierināta – sasniedzu sezonas labāko rezultātu, kaut pēdējās divās nedēļās šo disciplīnu vispār nebiju aiztikusi. Tāpat arī augstlēkšanā sākums bija labs un vien nedaudz pietrūka līdz 1,80 metru sasniegšanai. Tad būtu priecīgāka, bet šoreiz šī robeža nebija lemta."

Zīmīgi, ka no septiņcīņas sacensībām Grabuste izstājās pirmoreiz karjerā.

Izskanējušas runas par Grabustes naidīgajām attiecībām ar Ikaunieci. Šī gada Eiropas čempionātā jaunākā Ikauniece izcīnīja trešo vietu un vien par dažiem punktiem apsteidza otru latvieti. Zīmīgi, ka Grabuste konkurenti ar šo panākumu apsveica vien sestdien pēc Olimpiādes noslēguma.

"Man ir liels prieks par Lauru. Pēc Eiropas čempionāta nesanāca viņu satikt un apsveikt," attaisnojās Grabuste. "Viņa ir jauna, talantīga un perspektīva. Man ir prieks, ka esam no vienas valsts. Septiņcīņas sacensību noslēgumu skatījos TV un jutu līdzi Laurai, kā arī lietuvietei Austrai Skujītei."

Tāpat Grabuste apgalvoja, ka nav dusmīga uz Ikaunieci par Latvijas rekorda atkārtošanu. "Rekordi ir, lai tie kristu. Tas mani stimulēs latiņu pacelt vēl augstāk. Mūsu sāncensība noteikti palīdzēs Latvijas sportam – dzīs mūs uz priekšu."

"Zoba uz Lauru man nav nekāda. Helsinkos tas varbūt sanāca tīri neapzināti emocionāli, jo uz Eiropas čempionātu devos pēc medaļas, bet mērķi neizpildīju," atcerējās Grabuste. "Tomēr tā bija mana pirmā daudzcīņa šogad un labākajā formā nebiju. Sasniedzu arī tikai vienu personisko rekordu, bet priekš pirmās septiņcīņas gadā bija labi."

Savukārt Londonā jau Grabuste tēmējusi uz 6500 punktiem un pirmās divas disciplīnas parādījušas, ka tas ir reāli. "Šajās sacensībās cerēju uz iekļūšanu labāko sešu, astoņu sportistu vidū un arī pēc rezultātiem varēja redzēt, ka ar šādu punktu skaitu tas būtu reāli."

"Biju pārsteigta, ka Olimpiādē starts neizdevās vairākām līderēm – polietei Karolīnai Timinskai, brīnumus taisīja Pekinas čempione Natālija Dobrinska no Ukrainas," secināja Grabuste. "Savukārt Džesikas Enisas uzvara nav pārsteigums – viņai mājās nebija citu variantu."

"Četros gados kopš iepriekšējās Olimpiādes esmu nostabilizējusies 6300 punktu robežās. Tas ir pozitīvi, bet ir vēl kur latiņu celt augstāk," stāstīja septiņcīņniece. "Tomēr pirms tam jāsakārto veselība. Šobrīd gribu domāt vien par to, kā pēc iespējas ātrāk atjaunoties emocionāli. Nezin cik tas man prasīs, bet gribu atpūsties, lai varētu pienācīgi sākt jaunu ciklu."

Grabuste apņēmusies startēt "kamēr veselība ļaus", bet nezina vai tas notiks septiņcīņā un neizslēdz variantu pārkvalificēties uz tāllēkšanu. "To manīsim. Bāze man ir ielikta pietiekoši laba, pat ja kādu laiku atpūtīšos no sacensībām."

Jau vēstīts, ka pirms vairāk nekā mēneša Ikauniece negaidīti izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā, sasniedzot jaunu līdzšinējo personisko rekordu - 6335 punkti. Toreiz viņa par desmit punktiem apsteidza Grabusti.

Grabuste pirms četriem gadiem Pekinā ierindojās 19.vietā, bet Ikauniecei šī bija olimpiskā debija.

Kā ziņots, Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Par medaļām Londonā līdz 12.augustam cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!