Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) pēc skandalozā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas paziņojuma par dopingu Krievijas vieglatlētikā, tomēr pārbaudīs aizdomas par aizliegto preparātu lietošanu 2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, paziņojusi IBU vadība.

"Viena no WADA izmeklēšanas komisijas rekomendācijām bija paaugstinātas uzmanības pievēršana dopinga jautājumiem tajās federācijās, kuru sporta veidi bija iekļauti Soču olimpisko spēļu programmā," IBU viceprezidentu medicīnas jautājumos Džimu Karabre citē aģentūra NRK. "Neuzskatu, ka Krievijā dopinga pārbaudes bija efektīvas. Mēs bieži vien nelielā daudzumā dopinga analīžu konstatējam pozitīvus rezultātus, kamēr Sočos tika veiktas simtiem pārbaužu, bet aizliegtie preparāti netika atrasti. Es to nevaru izskaidrot."

Krabare aicinājis arī citas ziemas sporta veidu federācijas sekot IBU piemēram un veikt paplašinātas dopinga pārbaudes.

IBU viceprezidents Pasaules kausa posma laikā ASV ticies ar WADA pārstāvjiem un puses vienojušās par informācijas apmaiņu. "Mums ir jāpaskatās atpakaļ, jāpaskatās, kas noticis Sočos, kas tajā laikā bija," viņš saka. "Mums nepieciešams apspriest datus, kas ir mūsu rīcībā. Visām ziemas sporta veidu federācijām vajadzētu veikt savas neatkarīgās izmeklēšanas par Soču spēlēm. Būtu kļūda to nedarīt."

Savukārt IBU prezidents Anderss Bessebergs norāda, ka savienība nav atbildīga par dopinga analīzēm Sočos. "Ja runa būtu par Pasaules kausu, tad par to mēs esam pilnībā atbildīgi, taču mums nav nekādas saistības ar dopinga kontroli olimpiskajās spēlēs," saka IBU prezidents. "Tā ir SOK un WADA atbildība. Taču mēs varam palīdzēt, iesniedzot asins paraugus un datus."

Krievijas Biatlona savienības (KBS) prezidents Aleksandrs Kravcovs pēc IBU vadības izteikumiem vietējiem medijiem paziņojis, ka nedz starptautiskā federācija, nedz WADA pie viņiem nav vērsušies saistībā ar dopinga jautājumiem, un Krabares izteikumi ir viņa "personiskais viedoklis".

"Šobrīd šim paziņojumam ir pilnīgi privāts raksturs," sarunā ar aģentūru "R-Sport" izteicies Kravcovs. "WADA un IBU pie mums nav vērsušies. Turklār IBU prezidents Anderss Bessebergs paziņojis kaut ko pavisam citu. Varu teikt, ka šobrīd krievu sportistus pārbauda kā nekad iepriekš, taču nekādu problēmu nav. Mūsu biatlons ir "tīrs"."

Kā zināms, vienīgā biatlona pārstāve, kas Sočos tika pieķerta dopinga lietošanā, bija vāciete Eva Zaherbahere-Štēle. Viņas analīzēs, kas tika ņemtas Olimpiādes laikā, tika atrasts stimulants metilheksanamīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!