Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs un viņa treneris Intars Berkulis aizvadīto sezonu vērtē kā nelielu soli atpakaļ, taču abi ir pārliecināti, ka piesaistītais šaušanas treneris un no iepriekšējām kļūdām gūtā mācība dos izaugsmi sasniegumos.

Rastorgujevs pagājušajā sezonā bija viens no pasaules ātrākajiem biatlonistiem, taču kāpt uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos viņam pagaidām liegusi samērā vājā šaušana. Lai uzlabotu šo pozīciju, izdevies piesaistīt pazīstamo vācu šaušanas speciālistu Klausu Zībertu, pie kura Rastorgujevs jau aizvadījis divu nedēļu ilgu treniņnometni. "Iepazīšanās" treniņi gan bijuši ļoti spraigi, jo katru dienu strādāts ap astoņām stundām, bet divu nedēļu laikā šaušanā izmantotas 3500 patronas.

"Zībertam bija nopietnas veselības problēmas, tāpēc domāju, vai viņš vispār gribēs strādāt, kad viņu uzrunājām. Taču izrādās, ka viņš ir liels mans fans, viņam patīk mans sniegums, viņš seko maniem rezultātiem, un viņš piekrita strādāt tieši konkrēti ar mani. Tas priecē," stāsta Rastorgujevs. "Es šajās dienās daudz ko uzzināju par šaušanu, par ko līdz šim nebiju aizdomājies.  Tā ir vesela sistēma, filozofija. Fiziskā kondīcija, šaušanas kondīcija, kā to visu savienot... Tā nav tikai šaušana vai slēpošana."

Treniņnometnē kā spraingpartneris bijis vācietis Mihaels Rēšs, kurš daudz palīdzējis, jo redzējis šaušanas nianses no malas, kas vēl jāuzlabo un kur kaut kas jāmaina.

Rastorgujevs arī atklāja, ka šobrīd tiek veidota šautenei jauna laide. Kā zināms, pagājušajā sezonā Eiropas čempionāta laikā Otepē Rastorgujevs kritienā salauza sev tik ierasto plintes laidi, un sezonas nobeigumā nācies izmantot veco laidi, kas nebija tik parocīga. Jaunā laide būs pielāgota šaušanas tehnikai, ko palīdz apgūt Zīberts - gan pirkstu satvēriens, gan atbalsts pret plecu, utt. Kā uzsver Rastorgujevs, tās ir daudzas nianses, bet sajūtai šaušanā jābūt perfektai un ērtai. "Biatlonistam laidei jābūt kā draudzenei vai sievai. Man pat liekas, ka brīžiem laidi biežāk satieku kā sievu. Tā ir ļoti svarīga mūsu sporta sastāvdaļa," ar nelielu humoru saka Latvijas labākais biatlonists.

"Vācieši atnāk šautuvē un kā programma visu izšauj pa mērķiem. Svarīgs ir psiholoģiskais faktors, kā tu pieej tam visam. Tā ir vesela filozofija, tā ir sistēma. Nav tikai šaušana vai tikai slēpošana," sporta veida nianses un sarežģītību uzsver Rastorgujevs.

Gan Rastorgujevs, gan Berkulis atzīst, ka šobrīd šaušanā Latvijas sportists ievērojami atpaliek no elites. Ir vairāki sportisti, kuri vienā šaušanā patērē mazāk par 20 sekundēm, taču tas ir liels risks un viņi riskē. Optimālais variants ir divās šautuvēs pavadītas apmēram 50 sekundes, bet šobrīd Rastorgujevs sprintā tīri šaušanai velta -1:16 laika.

"Šaušana ir zinātne, ar kuru paši nevarējām tikt galā. Viņam dotības ir, viņš ir šāvis ātri un precīzi, tas nozīmē, ka viņš to var," saka Berkulis.

Rastorgujevs nedomā, ka šaušanas tehnikas izmaiņas kaut kādā veidā ietekmēs viņa ātrumu slēpošanā. Tieši otrādi, biatlonists uzskata, ka būs vēl ātrāks trasē, jo ir veiktas izmaiņas treniņu sistēmā, ir ieviesti jauninājumi, kam vajadzētu dot rezultātu. Tāpat jau ir iestrādes pie slēpju smēru meistara piesaistes, kas pērn tika izdarīts pēdējā brīdī. Līdz ar to Rastorgujevs jau pirms sezonas varēs būt drošs par visu un veltīt sevi tikai sportiskām niansēm.

No nākamās sezonas Latvijas biatlonā kā treneri strādās trīs no kādreiz slavenā "Latvijas biatlona četrinieka" - Ilmārs Bricis , Oļegs Maļuhins un Jēkabs Nākums. Rastorgujeva treniņu plānus tas nekādi neietekmēs, jo Latvijas labākais biatlonists jau vairākas sezonas strādā pēc individuāla plāna, kas dod rezultātus, tāpēc izmaiņas nav plānotas. Toties sacensībās vairāk treneru varētu būt labs palīgs, jo, piemēram, Pasaules kausa pēdējā posmā Rastorgujevu no goda pjedestāla šķīra nieka 0,3 sekundes, ko būtu iespējams sadeldēt, ja trases malā būtu vairāk cilvēku, kas "vestu pa trasi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!