Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) kongresā piektdien tika lemts atstādināt Krievijas atlētus no šo sporta veidu sacensībām, vēsta IBSF.

Uz nenoteiktu laiku no sacensībām diskvalificēti arī citi Krievijas Bobsleja federācijas (BFR) pārstāvji.

Jūnijā IBSF Apelāciju komisija bija atcēlusi IBSF marta sākumā pieņemto lēmumu par Krievijas darbības pārtraukšanu organizācijā. Atšķirībā no citām sporta organizācijā, IBSF tikai nedēļu vēlāk pēc Krievijas iebrukšanas Ukrainas teritorijā paziņoja, ka atņems Krievijai organizācijas biedra statusu.

IBSF lēmums bija pieņemts līdz tuvākajam kongresam, kas šonedēļ norisinājās Lozannā.

Baltkrievija nav IBSF biedre un šīs valsts sportisti nepiedalās bobsleja un skeletona sacensībās.

Lēmums būs spēkā līdz tam laikam, kamēr nebūs pieņemts Ukrainas-Krievijas miera līgums vai kādi citi atrisinājumi šajā konfliktā.

Latvijas bobsleja un skeletona federācijas prezidents Jānis Kols bija gandarīts par piektdien kongresā panākto, kas esot prasījis milzu darbu arī aizkulisēs.

"Bija skarbi, tiešām skarbi, bet gandarījums, ka tomēr tas ir panākts. Viss jau sākās ne tikai pašā balsošanas dienā, bet jau iepriekš, kuluāru sarunās. Mēs izvirzījām prasību, ka par šo jautājumu jābūt atklātam balsojumam, lai redzētu kas ir kas. Tīri juridiski, lai bobsleja skeletona vadība varētu lielu lēmumu pieņemšanā darboties arī starpkongresu laikā, vajadzēja izmainīt statūtus, kas piešķirtu lielākas tiesības IBSF izpildkomitejai kongresa starplaikos. Tas bija pirmais balsojums, vēl pirms Krievijas izslēgšanas, un vajadzēja dabūt vismaz divas trešdaļas balsu," Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas mājaslapā citēts Kols.

"Viegli negāja un pārsteidzoši, ka līdzās Krievijai pret izmaiņām statūtos nobalsoja arī ASV un Kanāda. Ja par kanādiešiem tas bija aptuveni skaidrs, tad amerikāņu nostāja mainījās pēdējā brīdī, un kuluāru sarunās viņi sacīja pretējo. Pirms tam bija arī dažādas uzstāšanās un prezentācijas par Krievijas agresiju Ukrainā, bet publiski bez Ukrainas vēl uzstājāmies tikai mēs ar LBSF ģenerālsekretāru Zinti Ekmani," akcentēja Kols. "Beigās laimīgi statūtu izmaiņas pieņēmām un arī par Krievijas izslēgšanu no starptautiskās bobsleja un skeletona aprites (šajā jomā par bija arī amerikāņi un kanādieši, pret tikai paši krievi). Mani pozitīvi pārsteidza Vācijas atbalsts, viņu prezidents ir bijušais austrumvācietis un viņš labi pārzināja patieso situāciju un vēsturi. Liels gandarījums, ka nu tas ir pieņemts, kaut arī mums jārēķinās, ka Krievija var apstrīdēt šādu lēmumu, jo IBSF darbojas Šveices jurisdikcijā un viss ir jāizskata pēc būtības, ja ir kāda apelācija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!