Foto: LETA

Pasaules skeletonā jau vairākus gadus dominē Latvijas sportisti Martins un Tomass Dukuri, kuri mājās atveduši nevienu vien godalgu. Dāmu sacensībās aizvadītajās sezonās progresē Lelde Priedulēna, bet pirms šīs sezonas Latvijas skeletona speciālisti sākuši darbu ar sešiem jaunajiem sportistiem, tādējādi mēģinot veicināt pēctecību šajā sporta veidā.

Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) no Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pirmo reizi saņēmusi finansējumu jauno sportistu audzināšanai, kas bobslejistiem ļāvis izveidot četras pilnas ekipāžas, bet skeletonistiem sākt jauno sportistu programmu. LOK piešķīrusi 71 000 eiro, kas nenodrošina visas nepieciešamās vajadzības, taču tas ir labs atspēriena solis.

"Beidzot mēs dabūjām īpašu finansējumu no Latvijas Olimpiskās komitejas, un tas mūs pamudināja un deva iespēju beidzot sākt strādāt ar jaunajiem sportistiem," stāstīja Latvijas skeletona komandas treneris Dainis Dukurs. "Mums grupā ir seši sportisti, varbūt vēl kāds nāks klāt. Pieci no šīs grupas, varētu teikt, ir bērni vecumā no 13 līdz 16 gadiem, bet viens ir juniora vecumā. Tas ir 21 gadu vecais Ivo Šteinbergs, kurš ar Leldi Priedulēnu dosies uz Lillehammeri. Lelde sezonu sāks Interkontinentālajā kausā, bet Ivo startēs Eiropas kausā. Pārējie bērni Siguldā trenēsies un mēģinās apgūt skeletonam nepieciešamās prasmes."

Dainis Dukurs atzina, ka jaunajiem sportistiem pagaidām neklājas viegli un viņiem uzliktā latiņa ir ļoti augsta: "Mēs strādājam ļoti intensīvi. Ar viņiem darbojās četri treneri, iesaistās arī Martins un Tomass. Mēs sniedzam šo informāciju ļoti lielā apjomā, dažreiz pat pašiem šķiet, ka tas ir par daudz. Viņi to visu vēl nevar paņemt pretī, bet grupa izveidojusies laba."

"Ceru, ka iemācīsim nepieciešamās prasmes, jo ekipējums viņiem ir labs – gan kombinezoni, gan ķiveres, gan naglu kurpes, kā arī esmu uzbūvējis šiem bērniem piecus skeletonus, kas neatšķiras no tiem, ar kuriem startē Tomass un Martins. Mēs esam iedevuši visu to labāko un ceram, ka viņi to izmantos."

Pieredzējušais skeletona speciālists pieļāva iespēju, ka bērni šajā vecumā varētu būt par jaunu, lai nodarbotos ar skeletonu, taču viņš Īglsā redzējis pat 11 gadus vecu skeletonisti, kura veikusi trasi pirms sacensībām. "Īglsas trasē tik jauni var doties, Siguldas trase ir smagāka. Iespējams, ka pareizāk būtu skeletonā ienākt ar lielāku vecumu, bet šie bērni izrādījuši interesi būt ar mums kopā. Ar bērniem strādājam citādi nekā ar Šteinbergu."

"Rezultātam mēs nepievēršam uzmanību. Mums svarīgi ir fiziskie rādītāji starta ieskrējienam, kur mēs vēlētos redzēt labākus rezultātus. Viņi vēl ir jauni, tāpēc mēs vēl strādāsim un vērosim kā viņi progresēs," uzsvēra Dukurs. "Mēs gribam redzēt, kā sportisti gūt šīs pozitīvās sajūtas, kuras sasniedza Lelde, kad viņa finišēja, no prieka spiegdama par to, cik labi nobraukusi un cik ļoti izbaudīja šo sporta veidu. Treneriem svarīgi, lai sportists gūst prieku un gandarījumu, tikai tad domāsim par simtdaļām un desmitdaļām."

Runājot par Leldi Priedulēnu, tad Dukurs atklāja, ka viņai gaidāmajā sezonā nevajadzētu būt tikai otrā desmita beigās. Pagājušajā sezonā viņa izcīnīja divas 14.vietas, kas esot labs rezultāts, jo Priedulēna strādāja tikai nepilnu olimpisko ciklu. "Mēs gribētu redzēt, ka viņa no 12. līdz 15. vietai visu laiku apgrozās Pasaules kausos. Veiksmes gadījumā viņa var ielauzties arī desmitniekā. Pasaules junioru čempionātā gribētos viņu redzēt trijniekā. Mēs no viņas stingri prasīsim rezultātu pieaugumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!