Foto: Publicitātes foto
Pagājušajā nedēļā Amerikas kausa bobsleja sacensībās lielu uzmanību izpelnījās ne jau uzvarētāji, bet gan Panamas komanda, kas cer pēc divarpus gadiem startēt Soču olimpiskajās spēlēs.

Ideju par bobsleja attīstīšanu Panamā radusies Krisam Zēlingeram, kurš pirms 16 gadiem no Šveices pārcēlies uz Panamu un ir šīs valsts pilsonis.

Zēlingeram ideja radusies, kad viņš Sanktmoricas trasē kā pasažieris nobraucis ar bobsleja "taksi" – ar tūristiem paredzēto bobu. Zēlingers pēc brauciena "saslimis", sācis jautāt trases darbiniekiem, kā var uzzināt sīkāk par šo sporta veidu. Trases darbinieki sapratuši, ka vīrs izrāda patiešām nopietnu interesi un ieteikuši vērsties pie neviena cita, kā Hansa Hiltebranda – leģendārā šveiciešu bobslejista, divkārtējā pasaules čempiona.

Ar elektroniskā pasta starpniecību Zēlingers sazinājies ar Hiltebrandu, nosūtot vēstuli ar virsrakstu – "Sapnis, traka ideja". Hiltebrands atbildējis, vārds pa vārdam līdz abi satikušies Cīrihē. Vēlāk jau ar Hiltebranda palīdzību Zēlingers sācis meklēt citus "trakos" – kā jau citur ierasts, šie puiši tika meklēti starp vieglatlētiem.

Kā pirmais tika noskatīts labākais Panamas tāllēcējs Džonatans Romero, kurš vienubrīd pat bija otrs labākais visā Dienvidamerikā. Vēlāk atlases tika veikta starp regbija, amerikāņu futbola, basketbola un citu sporta veidu pārstāvjiem. Tā tika izraudzīts Andress Rodrigess (savulaik devītais labākais 200 metru sprinteris pasaulē), Arsenio Kabaljero (amerikāņu futbolists, viens no Panamas izlases spēlētājiem), bet par vēl vienu pilotu kļuva Eduardo Fonseka.

Panamas bobslejistus jau nodēvējuši par trako jamaikiešu sekotājiem. 1988.gadā Kalgari olimpiskajās spēlēs bobsleja sacensībās piedalījās Jamaikas sportisti, par kuriem vēlāk tika uzņemta filma "Cool Runnings", kas guva lielu popularitāti.

Lai gan panamieši jau tiek salīdzināti ar šīs filmas varoņiem, paši sportisti nedomā par lētu slavas gūšanu, bet gan par sportiskajiem sasniegumiem. Kā viens no pirmajiem lielajiem mērķiem komandai ir izvirzīts uzdevums kvalificēties 2014.gada Soču olimpiskajām spēlēm. Komandai jau dots nosaukums "The Spirit of Panama" ("Panamas gars").

"Pat ja mēs apstātos šodien, mēs jau daudz būtu paveikuši. Mēs vienkārši cenšamies sasniegt to labāko un skatīsimies, cik tālu tas aizies. Mēs necīnīsimies par zeltu ne šodien, ne rīt. Bet varbūt pēc gadiem septiņiem," spriež Zēlingers.

Panamas bobslejisti savā debijā Amerikas kausā neplaki pēdējie. Zēlingera divnieks bija 13.vietā, bet Fonsekas divnieks – 19.vietā. Sacensībās startēja 21 ekipāža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!